Sari direct la conținut

VIDEO Klaus Iohannis critică dur execuția bugetară pe primul trimestru: E imperioasă demisia premierului Dăncilă, pentru a face loc unor oameni competenți / PSD amanetează viitorul țării

HotNews.ro

Președintele Klaus Iohannis a cerut din nou, luni, demisia premierului Viorica Dăncilă, pentru a „face loc unor oameni competenți”, după ce a acuzat, într-o declarație de presă, o execuție bugetară pe primul trimestru al anului „total nesatisfăcătoare”.

„E imperioasă demisia doamnei Dăncilă, pentru a face loc unor oameni responsabili și competenți”, a spus șeful statului.

Iohannis a acuzat o serie de nerealizări în execuția bugetară față de estimările bugetare, citând exemplul veniturilor din accize, care „reflectă cel mai fidel degringolada din finanțele publice”.

„Cu toate că au crescut prețurile, au reintrodus acciza pe carburant, totuși colectarea de către ANAF se află la 12 % sub program. Aceasta este performața PSD. Cu toate că românii plătesc prețurile mai mari pentru aproape tot, statul nu colectează veniturile cuvenite”, a spus președintele.

Un alt exemplu – fondurile europene, unde la venituri „suntem cu 37% sub valoarea programată” iar „la cheltuieli cu 43% sub valoarea programată”.

De asemenea, la veniturile din TVA, pilonul ”nerealizarea față de program e de 9%”, a arătat el.

HotNews.ro a transmis LIVE VIDEO TEXT declarațiile șefului statului (sursa – Administrația Prezidențială)

”Bună seara!

Astăzi despre banii românilor.

S-au publicat astăzi datele care arată execuția bugetară din primul trimestru al anului 2018, date publicate cu întârziere.

Mă voi referi la aceste date, care arată execuția finanțelor publice. Dar înainte de asta, câteva aprecieri mai generale.

Aș începe cu o constatare pe care am mai făcut-o în diferite formule. Programul de guvernare PSD, de la bun început, s-a aflat pe contrasensul unei logici economice elementare.

După cum se cunoaște, PSD a propus românilor, pe de-o parte, scăderea taxelor și impozitelor, o acțiune începută acum doi ani cu scăderea TVA. Pe de altă parte, au propus o creștere puternică a cheltuielilor bugetare, pentru salarii, pentru pensii, pentru drumuri, au spus ei, pentru autostrăzi, au spus ei, pentru școli, au spus ei.

Pentru economiști, dar și pentru cei interesați, această abordare a produs surprindere. Este vorba de un fel de magie economică care a fost propusă de PSD. Scăderea impozitelor, creșterea salariilor și realizarea tuturor celorlalte lucruri este o ecuație care cu greu poate fi dusă la bun sfârșit. Și, într-adevăr, trebuie să vedem un pic cât va ține această iluzie creată de PSD.

În privința creșterilor salariale, la care m-am mai referit, PSD a reușit contraperformanță rară. Până și cei cărora le-au crescut salariile sunt nemulțumiți. S-a promis o creștere de 25% a salariilor bugetarilor, dar ea a rămas pe hârtie, fiindcă, printr-o inginerie contabilă, au fost trecute cheltuielile de CAS de la angajator, partea care revenea angajatorului, la salariat, și astfel s-a anulat practic această creștere.

După deja aproape un an și jumătate de guvernare PSD, cu această fază extrem de discutabilă a creșterilor salariale așa-zise, nu vedem însă nici drumuri, nici autostrăzi, nici școli, nici spitale. Nimic!

Pe de altă parte, lumea se întreabă totuși de unde vin acești bani pentru anumite creșteri care s-au realizat și, dacă ne uităm cu atenție, povestea este una tristă. PSD, în fapt, amanetează viitorul țării! Crește salarii și pensii, și neglijează investiții importante și în infrastructură, și investiții necesare dezvoltării în general.

Acum, din punct de vedere fiscal-bugetar, bugetul național este supus unei presiuni imense. Pe fondul creșterii cheltuielilor totale cu peste 22%, atât este creșterea față de anul trecut, această presiune trebuia, repet, trebuia atenuată printr-un efort consistent, vizibil, de creștere a veniturilor. Deci, de creștere a încasărilor, or aici lucrurilor nu s-au întâmplat deloc așa. Din contră, execuția bugetară, și o să detaliez imediat, arată că practic la niciun capitol veniturile nu au ajuns la nivelul programului. Atenție, program nu impus de cineva, program prezentat tot de guvern. Deci nici măcar propriul program nu și l-au îndeplinit.

Acest lucru arată ceva trist. PSD este incapabil să țină ordine în finanțele publice!

Iar după trei prim-miniștri, și tot atâția șefi la ANAF, cel mai vizibil efect este incertitudinea, lipsa de predictibilitate. În ansamblu, un comportament tot mai costisitor pentru contribuabilul român.

Acum, la venituri bugetare totale. În primul rând, este important să observăm că guvernarea PSD nu reușește în niciun chip să transforme creșterea economică în creștere a veniturilor.

De exemplu, în 2017 – fiindcă avem datele întregului an 2017 – noi am avut o creștere de peste 7%, dar, ce să vezi, veniturile nu au crescut în proporție cu economia. Ba, dimpotrivă, surpriză, veniturile în 2017 au fost cu 3 miliarde mai mici decât programul propriu al PSD, programul guvernelor, mai exact, ale PSD.

Pe trimestrul I 2018, că despre aceste date vorbim acum, veniturile totale au crescut în termeni nominali, suma totală însă, ele sunt cu aproape 5% – 4,5% sub programul bugetar trimestrial. Deci ele sunt sub valoarea programată chiar de Guvern.

Și ca să detaliez un pic, că aici apar noi și noi vești proaste. Veniturile fiscale – acestea ar fi trebuit să crească pe măsură ce a crescut economia, dar nu, ele nu numai că nu au atins cota programată, și aici s-a ratat ținta programată cu 5%. Nu, sunt mai mici decât cele din trimestru I 2017. Și aici avem o nouă contraperformanță a PSD. De la momentul crizei economice din ultimii 9 ani, este prima dată când veniturile fiscale au scăzut față de anul anterior.

Pe urmă, veniturile din impozitul pe profit au scăzut față de trimestrul I al anului trecut. Această chestiune este la fel de gravă. Este o reflectare a faptului că, într-adevăr, economia duduie, dar la bugetul statului duduie numai cheltuielile. Veniturile pauză.

Veniturile din TVA, TVA trebuia să fie așa, stâlpul de bază, pilonul de bază al bugetului. Aici nerealizarea față de program este de 9% și, poate vă amintiți, eu am avertizat atunci când s-a discutat bugetul pe 2018 că este nerealist, se bazează pe un optimism nemotivat.

Vă reamintesc, PSD propunea o creștere cu 16% a veniturilor din TVA și, iată că în primul trimestru suntem cu 9% sub ceea ce a fost programat. Veniturile din accize, aici este un lucru foarte special. Veniturile din accize reflectă probabil cel mai fidel degringolada din finanțele publice gestionate de PSD.

Cu toate că au crescut prețurile, cu toate că s-a reintrodus acciza pe carburant, chestiune care, apropo, nu a fost prevăzută în acel valoros program de guvernare și, totuși, colectarea de către ANAF se află la 12% sub program.

Aceasta este performanța PSD! Cu toate că românii plătesc prețuri mai mari pentru aproape tot, statul nu colectează veniturile cuvenite, nu realizează nici școli, nici autostrăzi, nici spitale.

Fondurile europene, un nou eșec al PSD. Pe partea de venituri, suntem cu 37% sub valoarea programată. La cheltuieli suntem la 43% sub valoarea programată. Este totuși mult sub ce s-a programat și este inadmisibil ca aceste fonduri europene să nu facă parte din prioritățile Guvernului.

Dar de ce să ne mirăm? PSD are tot felul de priorități: lupta cu BNR, lupta cu investitorii, cu multinaționalele, numai cu fondurile europene nu prea se luptă, pentru că, dacă s-ar lupta în interesul românilor, ar trage banii și ar realiza investiții. Măcar de acolo, dacă din fonduri proprii nu reușesc să facă acest lucru.

România – aceasta este un lucru negativ – se află în procedura privind deviația semnificativă a deficitului bugetar. Și aici ar fi bine ca Guvernul PSD să nu uite că România face în continuare obiectul procedurii europene privind deviația semnificativă a deficitului și dacă nu se corectează atunci acest lucru se va agrava, doar că nu se vede nicio intenție și nicio măsură corectivă.

Invit să-și revină pe guvernanții PSD. Per ansamblu, o evoluție total, total nesatisfăcătoare a finanțelor publice.

Este imperioasă demisia doamnei Dăncilă, pentru a face loc unor oameni responsabili și competenți!

Și, în acest context, este din ce în ce mai vizibil că Dragnea și ai lui nu au nicio soluție pentru o guvernare bună și eficientă.

Vă doresc o seară bună!”

ARHIVĂ COMENTARII
demaGOGU • 2018-05-07 19:46:10
...desi in urma primului mandat nu lasa nimic in urma, zero absolut!
93 9
2018-05-07 19:59:23
8 44
mariusssss • 2018-05-07 20:41:17
...de ce trebuia intaia femeie prim-ministru sa fie o prostanaca?
2 21
pehash • 2018-05-08 16:03:39
pentru ca fufa aia de la pesede care vrea sa fie prima femeie presedinte o sa para un geniu pe langa asta
0 1
simplex1 • 2018-05-07 20:56:18
Legea Salarizării Unitare trebuie abrogata de urgenta și revenit la salariile din februarie 2018 pentru toată lumea. In Romania nu exista nici o criza de doctori sau asistente! Numai la Spitalul de Urgenta din Craiova sunt peste 850 medici rezidenți!! ( vezi: http://www.scjuc.ro/Interne/Salarii.html ) care așteaptă sa prindă un post undeva și oricând pot înlocui eventualii doctori care ar pleca. Salariile stabilite de lege (a se vedea exemplele de mai jos) nu au nici o logica, coeficienții sunt pur arbitrari, aleși de asa natura încât sa-i avantajeze pe medici care sunt adevărații autori ai grilei de salarizare. Ce prevede legea: – Medic primar -> 5 salarii minime pe economie. – Profesor universitar -> 4.35 salarii minime (vechimea peste 25 ani). – Medic rezident an I (vârstă 25 ani) -> 2.28 salarii minime. – Profesor de liceu -> 2.21 salarii minime (vechime peste 25 ani). – Asistenta medicala – > 1.65 salarii minime. – Cercetător științific -> 1.65 salarii minime. (vezi: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/L_153_2017.pdf ) De fapt stabilirea unei ierarhii care sa dea salariul fiecărui bugetar este imposibila. Unde ar fi logica ca un profesor de liceu cu peste 25 ani vechime de la o scoală de renume din București sa aibă salariul mai mic decât al unui medic rezident dentist de 25 ani, în anul I, la un spital din Vaslui?! De ce un cercetător științific (se spune ca exista un deficit de 15 000 în Romania) trebuie sa aibă același salariu ca al unei asistente medicale?! De ce asistentei i-a crescut salariul acum în 2018 iar cercetătorul urmează sa o ajungă din urma în 2022?! Repet, criza medicilor și asistentelor este o simpla știre falsa. Spitalele sunt pline de doctori. Nimeni nu rămâne netratat din cauza lipsei personalului medical calificat.
14 7
AliKimiku • 2018-05-08 17:15:26
.
0 1
2018-05-07 22:19:39
3 23
iliterat_b3-a5-8c-30-58-1f • 2018-05-08 09:29:27
Cum ar putea un adept Ilici sa fie "simpatic"???
1 1
IoPaNet • 2018-05-07 20:08:53
... sa imbunatateasca infrastructura rutiera, infrastructura feroviara, sa faca scoli, spitale, dar ce sa vezi... asta este treaba guvernului.
3 46
Ritzi Pitzi • 2018-05-07 21:17:21
Doamna Dancila Prepeleac ?!
2 18
Iaca • 2018-05-08 00:42:30
Guvernul este putere executiva(Zice "Constitutiunea ").Executa ce spune partidul ci nu ce ,corect,spuneti ...! Numai un Guvern al Romaniei ar face ce trebuie pt.Romania . Alegarorii s-au invatat cu MAGIA ! Ei vor ceva din nimic sau macar un pic !
1 10
zicsieu • 2018-05-07 20:11:48
nu e adevarat ce spune? trebuie doar sa citesti la suprafata, sa vezi un pic macro si ai sa vezi ca are in mod real si trist, dreptate. O da de partea lui dar zice adevarat cand zice de : impotenta economica a PSD si lipsa de viziune.
2 40
Susufler0 • 2018-05-07 20:25:29
Dragnea e in campanie cu mici de la fi-su si bere de la Organizatia locala a PSD Galati ! PS. In plus, el ar o recolta bogata : a dat jos doua guverne ! ;)
2 46
midufi • 2018-05-07 20:31:34
La mai multe copeici, tovarase !
3 38
Mdv • 2018-05-07 20:35:34
Avand in vedere prerogativele prezidentiale, desi nu ma astept sa ai vreo idee. Poate ne spui, in schimb, cam ce va lasa in urma PSD-ALDE, in afara de haos in economie.
2 13
Adrian1 • 2018-05-07 22:12:51
Ce campanie electorala? Glumesti? De ce sa isi faca campanie cand PSD e in groapa? Chiar crezi, in naivitatea ta, ca PSD va avea vreo sansa la urmatoarele prezidentiale? Deja sunt de cateva luni sondaje care arata ca PSD s-au dus la ~30%, chiar crezi ca au ce urca? La cum urca preturile la piata doar retardatii o sa mai voteze PSD.
2 14
Wanheda • 2018-05-07 23:34:27
O sa te uiti in sus la zero.
1 10
nahir • 2018-05-08 08:23:29
prima oara cand, in ciuda evidentelor, demonstrezi fie ca esti prost gramada fie ca esti postac pesedist platit. Asa ca ce rost are sa-ti demonstrez ca la miezul noptii soarele nu poate fi pe bolta cereasca, desi asa sustine dragnea et co.
1 4
kingdavidhotel2 • 2018-05-07 19:47:59
din meditatii! Nu crezi? Ghinion!
46 7
Susufler0 • 2018-05-07 20:56:38
Faci ce faci si mai bagi cate un comentariu copy paste ! PS. Atenuantele tale sunt ca te autoplagiezi ! PPS. Baga mare ca o sa vina si inspiratia ! :))
4 14
AliKimiku • 2018-05-07 21:48:55
Ca voi aveti cate-o marota si va e greu sa renuntati la ea.
2 9
nahir • 2018-05-08 08:27:01
garantat vanghelie. Mistocareala de 2 bani cu care incerci sa ataci evidenta te duce in ridicol. Cred ca nici voi, postacii pesedisti platiti, nu mai stiti cum sa va incasati banii de la opaitul teleormanean dragnea.
1 3
Ingwar • 2018-05-07 19:48:42
hai ca vorbesti bine domnule presedinte, un presedinte pentru oameni, pentru tara. e bine ca presedintele a inceput sa sparga bulele de sapun a le lui Dragnea. in timp ce presedintele isi face griji de viitorul tarii El Pablito se distreaza cu bere si mici de parca alte griji nu sunt
2 36
nash pandelica • 2018-05-07 19:50:03
sau, ce stie tot satul, nu stie barbatul... ba, iete ca se prinse si el... o lectura dramatica si epuizanta. n'a mai avut energia sa vorbeasca cu presa. sa detalieze. sau, poate taman d'aia plecara asa repidi.:-)
44 5
mmmircea • 2018-05-07 19:59:25
scurt si la obiect. Daddy si Dancila acasa, la Teleorman.
3 36
Habermas • 2018-05-07 20:11:45
PSD, partidul bisnitarilor "partidul nu accepta" este o catastrofa pentru Romania.
3 31
grunespferd • 2018-05-07 20:14:47
E primul pas, bine facut! Macar o institutie a statului roman e lucida!
2 35
Susufler0 • 2018-05-07 20:19:36
Dragnea daca vrea sa il contrazica sa nu se foloseasca de lozinci si de atacuri ad hominem, ci de argumente ! PS. Postacilor nu li se poate cere asta !
2 37
CalinMircea • 2018-05-07 20:22:05
Atât mai transmite președintele. Parcă îl obligă cineva să iasă și să turuie ceva ce oricum nu-l interesează. Nici măcar nu încearcă să pară interesat. Nu mai are inițiativa de partea lui și asta e cel mai grav la un politician.
38 5
Nonidem • 2018-05-07 20:26:36
Concis,bazat pe datele INS-cat o mai fi si aceasta institutie independenta-realitati,consecinte previzibile,sine ira et studio!Desigur, vor urma invective,mistificari,intoxicari,minciuni si semiadevaruri-recte politica murdara versus o analiza tehnica,corecta, riguroasa!Apoi, se vor intoarce la mici si bere ironizand si bagatelizand ca asa place poporului strans unit si muncitor!
2 27
Sparafucile • 2018-05-07 20:29:32
In fine face ce ar trebui sa faca un presedinte : freaca ridichea partidului de guvernamint pentru contraperformante economice . Cam tirziu dar inca-i bine . Basescu iesea in fiecare seara si-i facea albie de porci , ajunsesera sa-i stie de frica si n-aveau curaj sa-i sufle in ciorba . Astia daca-i mai lasa mult il derobau de toate prerogativele prezidentiale . Cu astia singura metoda care functioneaza e sa bagi groaza-n ei si sa-i tii sub teroare , altminteri te terorizeaza ei pe tine . Bravo , Iohannis !
2 35
europeanul2 • 2018-05-07 20:31:05
Ce ai vrea sa lase presedintele in urma unui mandat in care a avut la guvernare numai echipe de cretini?
3 30
cucu • 2018-05-07 20:42:58
ei toti sint mina in mina pus pe jaf. nu e greu sa intelegi ce va urma cind accepti astfel de creaturi si mici avantaje personale. decizia de a nu crea 'crize' consitutionale vs criza Romaniei e o lipsa crasa de indeplinire a functiei de presedinte dar loveste in esenta constructiei unui profesor. in felul asta am ramas repetenti cu totii.
13 6
Kecske • 2018-05-08 08:50:02
sa-ti dau dreptate. E cea mai dura si corecta observatie de care am avut parte in ultimul timp.
2 3
mnicku • 2018-05-07 20:35:12
guvern catastrofal, dezastru in parlament si presedintele se trezeste dupa 4 ani.................. calamitati pe linie la conducerea Romaniei
11 3
marius • 2018-05-07 20:51:34
Mai baieti, daca vorbiti de finante, mai cititi Ziarul financiar,(editia de vineri) ca tot cu voi tine. In martie incasarile la buget au fost mai mari cu 1md ca anul trecut, dar mai mici decat planul PSD. Dar in aprilie, cand contribuabilii cu plati trimestriale platesc obligatiile pe primul trimestru, surpriza: incasari de 76,5 md, mai mari cu 8 md ca anul trecut si cu 1md ca planul. Naspa, consilieri, faceti populatia sa nu aiba in credere in serviciile de informare.
14 2
cladob • 2018-05-08 08:13:18
"S-au publicat astăzi datele care arată execuția bugetară din primul trimestru al anului 2018, date publicate cu întârziere." Deci e pe date oficiale
2 5
strelka • 2018-05-07 21:06:16
In 2020 o sa vedeti exact costurile acestor "experimente". Cursul va euro fi peste 5.5 + taxe si impozite seminficativ mai mari (asta include TVA si impozitul pe venit) + inflatie . Aceste lucruri sint inevitabile, intrebarea e daca romanii vor intelege si mecanismele/motivele . "There is no such thing as a free lunch"
2 13
2018-05-07 21:35:41
10 2
meditatorul • 2018-05-07 21:41:51
un discurs manipulator, cu franturi de adevaruri si multa ipocrizie.
19 4
semperfi • 2018-05-07 22:03:42
iar premierul nici n-a coborat de acolo.
2 11
n.dumiritu • 2018-05-07 22:46:55
Ma insel sau este pentru prima oara dupa 3.5 ani cind Iohannis face referiri in detaliu la un raport economic? S-a sfiit pina acum? Nu a avut consilieri? Deja din anul 2017 lucrurile luasera o turnura urita. Datele derivei existau si atunci. Si nu evolutiile veniturilor si cheltuielilor pe total sint in sine ingrijoratoare. Scopul unui stat nu este propria lui functionare autosuficienta (desi nici de asta nu e capabil, pt. ca se indatoreaza continuu). Guvernul, administratia, statul in general trebuie sa creeze bunuri publice, siguranta, oportunitati de dezvoltare. Importante sint procentele din buget care se intorc in investitii si in bunuri publice ca infrastructura (de transport, de furnizare utilitati), educatia, sanatatea. De exemplu, in 2017 bugetul acordat min.transporturilor (cu tot cu compania de autostrazi) a fost mai mic decit cel din 2016 - 7.4 mld. fata de 8.5 mld. Sub Dragnea, guvernul si-a creat drept prioritate acumularea de resurse pentru functionarea si privilegierea administratiei si a pensionarilor speciali in raport cu toate celelalte categorii sociale. Aceasta politica sociala marca Dragnea trebuie atacata, pt. ca saraceste in continuare categorii defavorizate, pt.ca mareste discrepantele sociale, acutizeaza excluderea sociala. Nu finantele de dragul finantelor ne impresioneaza, ci ce realizam cu ajutorul finantelor.
12 7
Wanheda • 2018-05-08 01:18:19
Nu, ei nu pot fi decat eliminati si acum e un inceput bun.
1 9
Iaca • 2018-05-07 23:49:01
Dom 'Presedinte, Despre ce magie ,a lui Dragnea ,vorbiti ?E vorba despre dihotomie si paroxism... I"nvierea economiei",fata de invierea mortilor,e un fleac pt adevaratul Premier-Dragnea ((doi premieri nu i-au facut fata. Dancila -al treilea premier,acum invata cat de mare este a lui Dragnea povata)./ Si tara invata cum e cu crosetatul,doua pe dos si una pe fata ! Invatati !Invatati ! Invatati !-Dixit ,LENIN .
2 7
qwerasdf • 2018-05-08 01:47:45
1 12
kingdavidhotel(banat de2ori ptr injuraturi!!) • 2018-05-08 13:13:34
inainte sa te pronunti, nu? Daca imi amintesc bine, acest electorat PSD era parte a electoratului USL, si il sprijinea pe ”premierul de la Grivco”, nu?
1 1
AliKimiku • 2018-05-08 17:18:11
deci mananci urzici ca de obicei.
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro