Sari direct la conținut

Ciolacu, mesaj pentru Nehammer: Pleacă tu din Schengen, dacă ţi se pare că este migraţie

HotNews.ro
Spațiul Schengen, Foto: Nikolai Sorokin / Dreamstime.com
Spațiul Schengen, Foto: Nikolai Sorokin / Dreamstime.com

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri seară, că ar trebui luate măsuri mai severe faţă de cancelarul austriac, Carl Nehammer, care se opune aderării României la Schengen și îi transmite să „plece acasă”. „Pleacă tu din Schengen, dacă ţi se pare că este migraţie”, a spus Ciolacu.

”În ceea ce priveşte Schengen, eu am să mă lupt până în ultima clipă şi cred că aşa este corect”, a afirmat, miercuri seară, la Antena 3, premierul Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.

Acesta afirmă că cea mai prostească zicală românească este ”Capul plecat sabia nu-l taie”.

”E cazul să ne jucăm şansele până la capăt”, a mai afirmat premierul, adăugând că singurul care se opune este cancelarul Nehammer, nu Austria, nu poporul austriac.

Ciolacu a vorbit despre rezoluţiile adoptate de către toţi liderii social-democraţi care susţin aderarea României şi Bulgariei la Schengen ”de îndată”.

  • ”Dacă majoritatea din familia ta hotărăşte să susţină România şi Bulgaria, dacă nu eşti de acord, eu cred că familia Popular Europeană ar trebui să ia o măsură să-l excludă pe Nehammer din familia lor. Am depăşit linia roşie (…) Dacă tu eşti obtuz şi noi am decis altceva, pleacă, domnule acasă, pleacă tu din Schengen, dacă ţi se pare că este migraţie”, a mai afirmat Ciolacu.

Aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost blocată de Austria și de Olanda ​la Consiliul JAI din decembrie 2022. Bucureștiul a avut sprijinul a 26 de state membre UE, dar a fost blocată de Austria, care continuă să se opună.

Amintim că Karl Nehammer, cancelarul Austriei și liderul Partidului Popular Austriac (ÖVP), de orientare conservatoare, a justificat în mod repetat blocarea intrării României și a Bulgariei în spațiul Schengen prin faptul că acestea nu ar împiedica fluxurile de migranți ilegali ce ajung la frontierele Uniunii Europene să intre în spațiul comunitar.

Cel mai recent, Nehammer a declarat la sfârșitul lunii octombrie că extinderea Schengen în condițiile actuale este „de neconceput” și că spațiul de liberă circulație trebuie „reparat”.

Partidul Libertății din Austria (FPÖ), o formațiune de extrema dreaptă care are poziții și mai tranșante privind migrația decât actualul guvern condus de Karl Nehammer, este pe primul loc în opțiunile de vot ale austriecilor înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor.

Ultimele sondaje de opinie arată că, dacă ar fi organizate acum alegerile parlamentare federale, FPÖ ar obține 29% din voturile exprimate, cu 13% mai mult decât a câștigat la alegerile regionale organizate în urmă cu doi ani.

Decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la Schengen

Premierul Marcel Ciolacu a spus anterior chiar, într-un interviu acordat Bloomberg, că Bucureștiul ar putea lua în considerare decuplarea de Sofia pentru aderarea la spațiul Schengen dacă negocierile ar indica un rezultat favorabil.

Premierul a spus că va cere Spaniei – țară care până la finalul anului deține președinția rotativă a Consiliului UE – să organizeze o ședință extraordinară a consiliului JAI în luna decembrie pentru a reexamina candidatura României la Schengen.

Marcel Ciolacu a mai spus că Bucureștiul ar putea, de asemenea, să ia în considerare decuplarea de Bulgaria, dacă negocierile ar indica un rezultat mai bun.

Citește și:

VIDEO Va cere România decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la Schengen? Iohannis: Există puține variante

Politolog austriac: Viena va renunţa la vetoul pentru Schengen după alegerile parlamentare / Firmele austriece suferă pierderi

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro