Sari direct la conținut

IPS Teodosie, la DNA: „Am adus Sfânta Liturghie, sunt împărtășit”

HotNews.ro
Arhiepiscopul Teodosie, Foto: Agerpres
Arhiepiscopul Teodosie, Foto: Agerpres

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost chemat, joi, la DNA Constanţa, în dosarul în care este cercetat pentru cumpărare de influenţă. „Am adus Sfânta Liturghie, sunt împărtășit”, a spus IPS Teodosie, susținând că dosarul „nu are conținut”. La rândul său, avocatul arhiepiscopului Tomisului a acuzat că se încearcă „discreditarea” acestuia.

„Am adus Sfânta Liturghie, sunt împărtășit”, a spus IPS Tomis, la sosirea la audieri. Întrebat de jurnaliști ce crede că se va întâmpla cu dosarul în care este vizat, IPS Teodosie a spus că nu știe pentru că nu este „ghicitor”.

Arhiepiscopul Tomisului a ieşit de la DNA Constanţa după aproximativ o oră.

„Nu m-au întrebat nimic şi nu am ce să spun”, le-a declarat el jurnaliştilor, conform News.ro.

Întrebat dacă are calitatea de inculpat în acest dosar, IPS Teodosie a răspuns: „Dumneavoastră ştiţi, că aţi fost anunţaţi. Eu nu ştiu. Ştiţi mai multe ca mine (…) Nu are conţinut (dosarul – n.r.)”.

Adrian Cuculis, avocatul IPS Teodosie, spune că dosarul se bazează doar pe înregistrarea apărută în spaţiul public şi că probabil se încearcă discreditarea acestuia.

  • „Din toate punctele de vedere, indiferent că în momentul de faţă avem o audiere, nu poate să constituie infracţiunea de cumpărare de influenţă sau instigare în vreo formă.
  • Mai mult decât atât, probabil că se încearcă discreditarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie. În momentul de faţă, singurele probe din dosar se referă la înregistrarea pe care o cunoaşteţi cu toţii din spaţiul public.
  • Astăzi o să depunem şi noi o notă de probatoriu, să vedem cu ce a fost înregistrat, să vedem dacă nu cumva e trunchiat materialul respectiv. Chestiuni normale într-o procedură penală”, a spus Cuculis.

Referitor la ipoteza că arhiepiscopul este inculpat în dosarul menţionat, avocatul a afirmat: „Suntem suspecţi. Acum, dacă se va schimba calitatea, urmează să vedem”.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce lui IPS Teodosie

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este urmărit penal de DNA, pentru cumpărare de influență, a anunțat în 5 decembrie Direcția Națională Anticorupție. Alături de IPS Teodosie, este urmărit penal, pentru complicitate la cumpărare de influență, și un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, conform DNA.

Ce spun procurorii:

  • „În luna iulie a acestui an, Teodosie Petrescu ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.
  • La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.
  • Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului”.

Ancheta a fost deschisă în urma unei investigații Recorder, care a publicat imagini filmate cu camera ascunsă de către un preot care pretinde că este om de afaceri și care îi propune arhiepiscopul Tomisului să obțină o finanțare de 800.000 de lei pentru arhiepiscopie de la Secretariatul de Stat pentru Culte, în schimbul unui comision de 20% din sumă pentru el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro