Sari direct la conținut

Cristian Sporiș (AmCham România): Când ai un elev recalcitrant, nu pedepsești toată clasa. 1% poate însemna un impozit pe profit de 50-70% în unele cazuri

HotNews.ro
Copil recalcitrant, Foto: Elnur | Dreamstime.com
Copil recalcitrant, Foto: Elnur | Dreamstime.com

Mediul de afaceri își face calculele având în vedere pachetul de creșteri de taxe și introducere a unora noi a fost asumat de Guvernul Ciolacu. Acest lucru este confirmat și de președintele AmCham România, Cristian Sporiș.

“Toți membrii se întorc, își fac calcule, văd care este impactul, iar în funcție de impactul ăsta bineînțeles că vor comunica cu acționarii, fie ei străini sau români, și decid: continuăm să investim, luăm o pauză, ne mai gândim, mai vedem sau poate unii vor considera că pachetul este atât de bun încât e cazul să dubleze investiția”, a spus el.

Este de părere că lumea se concentrează la profit și la impozitul pe profit, ceea ce este o mare greșeală.

De ce?

“O companie când funcționează într-o țară, are o amprentă fiscală, care nu este doar impozitul pe profit. Este vorba și de impozite pe salarii și contribuții și așa mai departe”, a explicat Sporiș.

Deci, spune el, dacă vrem să fim corecți, ar trebui să luăm o companie, indiferent cum ea, cu capital american, francez, italian, german, românesc, japonez “și să vedem din activitatea pe care o desfășoară în țară, în România, care este amprenta fiscală”.

Amprenta fiscală: totalitatea impozitelor și taxelor pe care acea companie le plătește.

  • „Ai o firmă cu câteva mii de angajați. Păi alora le plătești și salariile, le plătești și impozitele pe salarii, contribuțiile sociale și mai sunt și alte taxe și impozite, iar la final impozitul pe profit”

„Deci din toată plăcinta asta noi alegem să discutăm de doar de partea de impozit pe profit, dar nu ne uităm la ansamblu. Și aici cred că este o mare greșeală”, explică reprezentantul AmCham România.

Sunt companii pentru care 1% înseamnă un impozit pe profit 50-70%

Guvernul Ciolacu vrea ca acele companii cu o cifra de afaceri de peste 50 milioane euro să plătească 1% din cifra de afaceri dacă impozitul pe profit de 16% este mai mic.

“De exemplu, sunt companii din anumite sectoare care au marje foarte mici de profit. Au marje foarte mici de profit, nu doar în România, ci în toată Uniunea Europeană pe acele sectoare”, a precizat Sporiș.

Deci nu există concepte de genul: doar în România au marja mică.

“La 1% pentru unele companii, impozitul efectiv pe profit poate să ajungă la 50-60-70% ceea ce este puțin cam mult”, a explicat el.

De asemenea, a amintit faptul că atunci când se iau măsuri de taxare, cei care le propun se uită la câteva cazuri negative și apoi generalizează

“Asta este ca și în școală, când ai un elev recalcitrant, în loc să îl adresezi pe elevul respectiv ca și profesor, pedepsești toată clasa”, a explicat el.

Cristian Sporiș este de părere că dacă există astfel de cazuri de firme care își ascund profiturile ori fac evaziune, Ministerul Finanțelor și ANAF ar avea instrumentele să facă ordine în acele cazuri.

„Nu poți generaliza să spui că toată lumea face așa ceva”, apreciază Sporiș.

Vezi si: Ce taxe adaugă și mărește Coaliția PSD-PNL / Tot ce trebuie să știi

Sursă foto: Dreamtime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro