Sari direct la conținut

Persoanele fizice și Declarația unică în Vrancea: Unii n-au depus-o, iar ANAF nu a trimis notificări pentru că nu mergea sistemul

HotNews.ro
Plata taxelor la ANAF, Foto: Money © Nanditha Rao | Dreamstime.com
Plata taxelor la ANAF, Foto: Money © Nanditha Rao | Dreamstime.com

ANAF de la Vrancea nu a stabilit decizii de impunere din oficiu pentru plata impozitului, CAS și CASS în 2022 (pentru veniturile aferente anului 2021) către multe persoane fizice care n-au depus Declarația unică pentru că sistemul informatic nu a funcționat, se arată într-un raport recent al Curții de Conturi.

“Neîntocmirea acestor decizii este motivată de faptul că aplicația cu privire la impunerea din oficiu este inaccesibilă, iar mesajul de răspuns al sistemului informatic este funcție în curs de implementare”, spunea instituția.

Totuși, cei de la Focșani au întocmit manual și au transmis notificări pentru nedepunerea declarației la un număr de 2.342 contribuabili. Numai 748 dintre aceștia au procedat la depunerea Declarației unice.

Curtea de Conturi a recomandat directorului general al DGRFP Galați să dispună structurilor subordonate din cadrul A.J.F.P Vrancea efectuarea unei analize interne în vederea evaluării activității de Registru contribuabili, declarații fiscale și bilanțuri, cazier fiscal.

“În baza concluziilor acestei analize, vor fi dispuse măsuri concrete care să asigure efectuarea de demersuri către organul ierarhic superior pentru deblocarea aplicației cu privire la impunerea din oficiu și/sau identificarea unor soluții alternative pentru stabilirea din oficiu a impozitelor şi contribuţiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere, potrivit legii”, menționează sursa citată.

Ce riscă persoanele care nu și-au declarat veniturile la ANAF

Amenda pentru nedepunerea Declarației unice este între 50 – 500 lei. Totuși, pe lângă asta mai sunt și alte tipuri de sancțiuni.

În primul rând, dacă nu ai de gând să-ți declari veniturile, sunt șanse foarte mari ca peste câțiva ani să-ți sosească o notificare de conformare în care vei fi informat de către ANAF că este ceva în neregulă, adică anumite venituri nu au fost declarate și vei avea termen de 30 de zile să te conformezi, altfel vei fi prins într-un control. Cel puțin asta este procedura actuală, conform Codului de procedură fiscală.

Dacă declari cu întârziere veniturile, nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, iar nivelul penalității este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere, spune consultantul fiscal Cornel Grama.

Conform Codului de procedură fiscală, dacă nu le declari deloc, pe lângă 0,02% dobandă se adaugă o penalitate de nedeclarare de 0,08% /zi.

„Ți se pune penalitatea asta pe lângă ce ai de plată debit. Dacă plătești debitul în termenul scris în decizia de impunere, ți se reduc cu 75% penalitățile de nedeclarare, dar rămâne dobânda de 0,02%/zi”, afirmă Grama.

Sursă foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro