Sari direct la conținut

Comunele din România mai bogate decât unele reședințe de județ

HotNews.ro
Comune bogate, comune sarace, Foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu
Comune bogate, comune sarace, Foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

​​În ciuda faptului că au statut de comune, mai multe localități din țara noastră au venituri mai mari decât municipii și orașe mari, unele chiar reședințe de județ.

În clasamentul acestor comune întâlnim Chiajna (Ilfov), Florești (Cluj), Ghiroda (Timiș), Ștefănești (Ilfov), Miroslava (Iași), Giroc (Timiș) sau Ariceștii Rahtivani (Prahova). Toate acestea au venituri proprii mai mari decât reședința județului Teleorman sau orașe turistice celebre cum e cazul Bușteniului sau Predealului.

Chiajna, cu plusuri și minusuri

Chiajna este considerată cea mai bogată comună din România. Are un buget de peste 20 de milioane de euro anual, mai mare decât a multor orașe. Media bugetelor anuale pentru orașele care nu sunt municipii este de sub opt milioane de euro. Vezi aici un reportaj despre neajunsurile locuitorilor din cea mai bogată comună din România.

Reamintim că în mai 2023 primarul din Chiajna (Ilfov), Mircea Minea, a fost trimis în judecată de către DNA pentru mai multe fapte de corupţie, fiind acuzat de finanţarea ilegală a clubului de fotbal Concordia, prin care ar fi provocat primăriei un prejudiciu estimat la aproape 45 de milioane de lei. Minea este unul dintre cei mai longevivi primari din România, fiind în funcție de peste 25 de ani.

Florești- localitatea cu cea mai tânără și cea mai educată populație din România

Probabil că ați fi crezut că localitatea cu cea mai tânără și cea mai educată populație din România e Capitala. Greșit! Este o comună de lângă Cluj, mai exact localitatea Florești, arată un raport al Băncii Mondiale, publicat recent. Raportul analizează din punct de vedere demografic județul Cluj și propune scenarii cu privire la dezvoltarea acestuia.

  • În comuna Florești locuiește cea mai tânără și educată populație din țară. Pe de altă parte există comune cu o populație puternic îmbătrânită, unde raportul de dependență demografică a persoanelor vârstnice depășește 50%.
  • ​Comuna Florești iese în evidență cu o populație oficială de 38.257 de locuitori, aceasta fiind așezarea rurală cu cea mai mare populație din România.
  • Dacă pentru Florești vorbim despre o rată a sporului total al populației de 205 la mie, în cazul Cluj-Napoca valoarea este de 2 la mie.
  • Comuna cu populația cea mai numeroasă raportată la suprafață este comuna Florești, cu o densitate a populației de 628 locuitori/km2, mai mare chiar și decât densitățile așezărilor urbane din județ (cu excepția municipiilor Cluj-Napoca și Câmpia Turzii).

Detalii, aici.

Pe ultimele locuri găsim localități din Mehedinți, Vaslui sau Teleorman , unde media veniturilor lunare ale Primăriei/cap de locuitor sunt de circa 40 de lei, de peste 20 de ori mai mici decât în cazul localităților bogate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro