Sari direct la conținut

Peru: Un lider indigen care se opunea defrișărilor a fost asasinat

HotNews.ro
Despadurire Amazon, Foto: Freepik.com
Despadurire Amazon, Foto: Freepik.com

Un lider indigen care lupta împotriva defrișărilor din Amazon de către cultivatorii ilegali de cocaină a fost asasinat în jungla din estul Perului, au anunțat luni organizațiile sociale, potrivit AFP.

Liderul comunității indigene Kakataibo, Benjamin Flores Rios, „primise în urmă cu o săptămână amenințări cu moartea din partea cultivatorilor de cocaină care încercau să îi invadeze teritoriile” din regiunea Ucayali, a precizat într-un comunicat Asociația interetnică pentru dezvoltarea junglei peruane.

Crima a avut loc duminică seară, când acesta se odihnea în locuința sa din districtul Padre Abad, în regiunea Ucayali din estul Peru.

„Șefii indigeni se opun înaintării traficanților de droguri care operează pe teritoriile lor”, a declarat presei liderul indigen Herlin Odicio.

Crimele împotriva ecologiștilor indigeni s-au înmulțit în ultimii ani în Amazonia peruană, o zonă vastă în care statul nu este practic prezent. În general, acestea rămân nepedepsite.

În noiembrie, un alt lider indigen, Quinto Inuma, șeful comunității kichwa Santa Rosillo din Yanayacu, în regiunea San Martin, a fost, de asemenea, ucis pentru că s-a opus exploatării forestiere ilegale.

Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Drepturilor Omului, cel puțin 30 de crime au fost comise în țară împotriva ecologiștilor și a liderilor comunității de la începutul anului 2020.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro