Sari direct la conținut

China a înconjurat Taiwanul pentru a-şi testa capacitatea de a „prelua puterea” asupra insulei

HotNews.ro
Un soldat al armatei taiwaneze participă la exerciții de rutină în portul Liaoluo din Kinmen, la 24 mai 2024. China a înconjurat Taiwanul cu nave și avioane militare pentru a doua zi, Foto: I-Hwa Cheng / AFP / Profimedia Images
Un soldat al armatei taiwaneze participă la exerciții de rutină în portul Liaoluo din Kinmen, la 24 mai 2024. China a înconjurat Taiwanul cu nave și avioane militare pentru a doua zi, Foto: I-Hwa Cheng / AFP / Profimedia Images

China a indicat vineri că manevrele militare în jurul Taiwanul începute cu o zi în urmă au ca scop testarea capacităţii sale de „a prelua puterea” în insula autonomă, potrivit media de stat, relatează AFP și Agerpres.

Exerciţiile „Joint Sword-2024A”, care au început joi dimineaţa şi se desfăşoară timp de două zile, au ca scop să testeze „capacitatea de a prelua puterea şi loviturile comune, precum şi de a controla teritorii cheie”, a declarat Li Xi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului teatrului de est al armatei chineze.

China a lansat joi manevre militare „în jurul” Taiwanului, la trei zile după învestirea noului preşedinte Lai Ching-te pe insulă, a informat agenţia oficială de presă Xinhua, citată de AFP.

Aceasta este o „pedeapsă severă pentru actele separatiste ale forţelor „independentiste din Taiwan” şi un avertisment sever împotriva ingerinţei şi provocării forţelor externe”, a declarat Li Xi, citat de Xinhua.

Taiwanul „va apăra valorile libertăţii şi democraţiei”, a reacţionat noul preşedinte taiwanez Lai Ching-te. „Voi sta pe linia frontului cu fraţii şi surorile noastre din armată pentru a apăra împreună securitatea naţională”, a spus el.

Săptămâna aceasta, China a catalogat discursul de învestire al noului preşedinte taiwanez Lai Ching-te drept o „afirmare a independenţei Taiwanului” şi l-a ameninţat cu „represalii”.

Taiwanul este autonom din 1949, când naţionaliştii s-au refugiat pe insulă după înfrângerea lor de către forţele comuniste în războiul civil chinez de pe continent.

Beijingul consideră insula guvernată democratic ca parte a teritoriului său şi nu a exclus folosirea forţei pentru a o pune sub controlul său, reaminteşte AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro