Sari direct la conținut

Lituania a calculat de câte ori a blocat Ungaria măsuri pro-Ucraina ale UE: „Lucrurile au mers mult prea departe”

HotNews.ro
Vitor Orban alaturi de ministrul sau de externe Peter Szijjarto (in dreapta sa), Foto: ALEX HALADA / AFP / Profimedia
Vitor Orban alaturi de ministrul sau de externe Peter Szijjarto (in dreapta sa), Foto: ALEX HALADA / AFP / Profimedia

Ministrul lituanian al externelor Gabrielius Landsbergis a criticat luni Ungaria din cauza pozițiilor sale diplomatice, inclusiv în ceea ce privește furnizarea de asistență militară pentru Ucraina, și a declarat că Uniunea Europeană trebuie să găsească soluții pentru a ocoli voturile de veto ale Budapestei, relatează Reuters.

Agenția Reuters notează că criticile lui Landsbergis par să reflectă o frustrare comună a mai multor țări din UE în condițiile în care Estonia și Italia și-au exprimat și ele nemulțumirea față de tacticile de blocaj ale Budapestei.

„Cred că trebuie să fim transparenți cu privire la ceea ce este în prezent poziția Ungariei. Aproape toate discuțiile noastre și soluțiile necesare și deciziile (UE) sunt blocate de o singură țară. Deci trebuie să începem să vedem asta ca o abordare sistemică față de orice eforturi ale UE de a avea un impact însemnat în relațiile externe”, a declarat luni Landsbergis la Bruxelles, unde a sosit pentru o reuniune a miniștrilor de externe ai țărilor din blocul comunitar.

Deciziile UE privind politica externă necesită susținerea unanimă a tuturor celor 27 de state membre.

Landsbergis a mai spus că guvernul lui Viktor Orban blochează deciziile UE privind asistența militară pentru Ucraina, precum și începerea discuțiilor de aderare la blocul comunitar cu Ucraina, Georgia și Armenia.

Șeful diplomației lituaniene spune că UE trebuie să ocolească dreptul de veto al Ungariei

„Am analizat situația și se pare că în jur de 41% din rezoluțiile UE cu privire la Ucraina au fost blocate de Ungaria”, a subliniat șeful diplomației lituaniene. El a subliniat că „lucrurile au mers mult prea departe”.

„Trebuie să găsim în mod real o cale, noi ca comunitate, să ocolim acest lucru”, a spus el, referindu-se la dreptul de veto folosit de guvernul lui Viktor Orban.

Agenția Reuters notează că aceste afirmații ale sale sunt neobișnuit de dure în condițiile în care astfel de frustrări sunt exprimate de regulă în spatele ușilor închise și prin canalele diplomatice.

Estonia critică la rândul ei Ungaria, Italia vorbește de depășirea „blocajelor”

Vorbind la rândul său luni la Bruxelles, ministrul eston al afacerilor externe Margus Tsahkna a făcut comentarii în aceeași notă.

„De fiecare dată când venim aici trebuie să convingem Ungaria să nu blocheze inițiative foarte importante”, a subliniat el.

Sursele diplomatice afirmă că Ungaria blochează în prezent o serie de măsuri legate de Instrumentul european pentru pace (EPF), un fond al UE prin care Ucraina a primit miliarde de euro ca asistență militară.

„Este crucial acum atât pentru Ucraina, cât și Europa, să folosească aceste fonduri EPF”, a mai declarat Tsahkna.

O poziție similară a fost exprimată inclusiv de către ministrul italian al externelor Antonio Tajani, în pofida relațiilor apropiate dintre guvernul lui Viktor Orban și cel al Giorgiei Meloni.

„Suntem împotriva blocajelor. Vrem să mergem înainte”, a declarat el.

„Scandalos”, spune un înalt oficial european

Un înalt diplomat european a declarat pentru Reuters sub condiția anonimității că acțiunile guvernului ungar sunt „scandaloase”.

„Este scandalos ce se întâmplă. La fiecare pas îi vezi pe ungari obstrucționând capacitatea Ucrainei de a lupta împotriva unui agresor”, a spus acesta.

Guvernul ungar a blocat prin veto în 6 decembrie un pachet de asistență macroeconomică în valoare de 18 miliarde de dolari pregătit de UE pentru Ucraina iar apoi, în data de 15 decembrie, pachetul de asistență multianual în valoare de 50 de miliarde de dolari.

Acest al doilea pachet de asistență a fost aprobat în cele din urmă în data de 1 februarie a acestui an, Viktor Orban afirmând atunci că „nu a avut nicio opțiune” decât să accepte.

Urmărește ultimele evoluții din a 824-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro