Sari direct la conținut

Membrii trupei rock anti-Putin Bi-2 obțin cetățenia moldovenească / Maia Sandu a semnat decretul

HotNews.ro
Trupa rock rusă Bi-2 se opune regimului Putin și războiului din Ucraina, Foto: Konstantin Sednev / Imago Stock and Photo / Profimedia Images
Trupa rock rusă Bi-2 se opune regimului Putin și războiului din Ucraina, Foto: Konstantin Sednev / Imago Stock and Photo / Profimedia Images

Mai mulți membri ai grupului ruso-belarus Bi-2, celebru în Rusia pentru opoziția sa față de invazia Ucrainei, au primit cetățenia moldovenească, potrivit AFP.

„Președinta Maia Sandu a semnat decretul de acordare a cetățeniei Republicii Moldova unor membri ai trupei Bi-2 și familiilor acestora”, a scris șeful său de cabinet, Adrian Balutel, pe rețeaua de socializare Telegram.

„Țara noastră protejează demnitatea umană, libertatea de exprimare și își manifestă solidaritatea cu cei care sunt în pericol”, a adăugat el, amintind că artiștii grupului au fost „reprimați după ce s-au pronunțat împotriva războiului din Ucraina”.

Format în anii 1980 în Belarus, care făcea parte pe atunci din Uniunea Sovietică, Bi-2 a părăsit Rusia în semn de protest față de ofensiva din Ucraina și de atunci a concertat în țări cu mari comunități rusofone.

Potrivit purtătorului de cuvânt al grupului, chitaristul, directorul artistic și directorul de scenă sunt afectați, la fel ca și familiile lor, nouă persoane în total. Ei au făcut această cerere deoarece „este periculos să călătorești cu un pașaport rusesc în aceste zile”, a declarat el pentru AFP.

Ei s-au mutat la Chișinău „în urmă cu trei-patru săptămâni”, dar în prezent sunt în turneu.

„Suntem recunoscători liderului moldovean și tuturor celor care ne-au ajutat”, a reacționat el, precizând că trupa a cunoscut-o pe Maia Sandu după un concert de anul trecut.

Trupa Bi-2 a fost arestată în ianuarie la Phuket, în Thailanda, din cauza unei probleme cu vizele de muncă, potrivit autorităților, care au evocat atunci posibilitatea expulzării lor în Rusia.

Cazul a stârnit îngrijorare și mobilizare în rândul opozanților ruși care trăiesc în străinătate.

După o săptămână de detenție, cei șase membri ai trupei, dintre care unii au naționalitate israeliană și australiană, precum și rusă, au fost eliberați și au călătorit în Israel înainte de a reveni pe scenă în martie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro