Sari direct la conținut

Un militar polonez a murit înjunghiat de un imigrant la granița cu Belarus. Măsurile luate de Varșovia

HotNews.ro
Zona de excluziune de la granița dintre Polonia și Belarus, Foto: Attila Husejnow/SOPA Images/Shut / Shutterstock Editorial / Profimedia
Zona de excluziune de la granița dintre Polonia și Belarus, Foto: Attila Husejnow/SOPA Images/Shut / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un militar polonez rănit în urmă cu nouă zile de un migrant într-un atac cu cuţitul la graniţa Poloniei cu Belarus a murit, a anunţat joi armata poloneză, relatează DPA, citată de Agerpres. Medicii nu au putut să-i salveze viaţa, a precizat sursa citată.

Potrivit armatei, un migrant a atacat şi a rănit grav cu un cuţit un militar prin gardul de la graniţă la începutul săptămânii trecute. Militarul a fost dus iniţial la un spital local şi operat, însă a fost apoi transferat la un spital din Varşovia.

Incidentul a provocat un val de indignare în Polonia. Premierul Donald Tusk a anunţat la scurt timp după atac că Polonia va reintroduce o zonă tampon de 200 de metri la graniţa sa cu Belarus, care este de asemenea o frontieră externă a Uniunii Europene.

Polonia şi UE îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko că aduce în mod deliberat şi sistematic migranţi la frontiera externă a UE pentru a genera tensiuni politice.

În vara anului 2022, Polonia a construit la graniţa cu Belarus un gard de 5,5 metri înălţime şi dotat cu un sistem electronic de supraveghere. Ca urmare a ridicării gardului, autorităţile au renunţat la o zonă de 3 kilometri în care era restricţionat accesul de-a lungul graniţei.

Chiar şi după ridicarea gardului la graniţă, migranţii au încercat zilnic să treacă frontiera externă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro