Sari direct la conținut

Zvonuri în Franța privind posibila demisie a lui Macron. „Exclus”, spune însă președintele

HotNews.ro
Emmanuel Macron , Foto: MOURAD ALLILI / Sipa Press / Profimedia
Emmanuel Macron , Foto: MOURAD ALLILI / Sipa Press / Profimedia

Președintele francez a respins perspectiva unei demisii, subliniind că va rămâne în funcție chiar dacă opoziția de extremă dreapta a lui Marine Le Pen va câștiga alegerile legislative anticipate din 30 iunie-7 iulie, scrie AFP, care citează un interviu acordat de președintele francez săptămânalului Le Figaro Magazine.

Emmanuel Macron a exclus varianta demisiei „indiferent de rezultatul” alegerilor legislative anticipate convocate după înfrângerea formațiunii sale în alegerile europene.

Întrebat de reporterii Figaro Magazine despre riscul ca Rassemblement National (RN, extrema dreaptă) să îi ceară demisia în cazul unei victorii, președintele francez a respins această posibilitate, potrivit AFP.

„Nu RN este cel care scrie Constituția, nici spiritul ei. Instituțiile sunt clare, la fel și locul președintelui, indiferent de rezultat. Este un intangibil pentru mine”, a răspuns el.

Macron urma să susțină marți o conferință de presă, care a fost în cele din urmă amânată pentru miercuri.

Conferința iminentă a stârnit noi speculații. Site-ul postului de radio Europe 1 a scris că președintele ar putea anunța că își pune demisia în joc înaintea alegerilor, pentru a mări miza și pentru a mobiliza alegătorii împotriva RN.

Trei conferințe săptămânale

Altfel, Macron s-a declarat din nou pregătit să dezbată cu Marine Le Pen, lidera deputaților de extremă dreapta din Adunarea Națională dizolvată. „Bineînțeles! Sunt gata să port culorile noastre și să apăr proiectul nostru”, a spus el.

„Mă voi duce acolo pentru a câștiga”, a dat asigurări președintele în interviul realizat luni după-amiază, a doua zi după anunțul său șocant privind anticipatele, care a luat prin surprindere pe toată lumea, inclusiv pe propriul său premier Gabriel Attal.

Celor care au crezut că este „nebun” să provoace un astfel de cutremur politic, Emmanuel Macron le-a răspuns: „nu, deloc”, mai scrie AFP. „Mă gândesc doar la Franța. A fost o decizie corectă, în interesul țării. Și le spun francezilor: nu vă fie teamă, mergeți la vot”.

Potrivit postului BFMTV, care citează surse apropiate Palatului Élysée, Macron și-a exprimat dorința de a ține mai multe discursuri pe parcursul lunii iunie și are în vedere „trei apariții pe săptămână până la alegerile legislative”.

„Primul eveniment major al acestui plan masiv de comunicare va fi conferința de presă de astăzi”, a declarat marți o sursă apropiată Președinției. În cele din urmă această conferință a fost amânată pentru miercuri la prânz.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro