Sari direct la conținut

OpenAI lansează GPT-4o, un nou model generativ de AI / „Un asistent vocal ultra-sofisticat”

HotNews.ro
Sam Altman, Foto: Justin Sullivan / Getty Images / Profimedia
Sam Altman, Foto: Justin Sullivan / Getty Images / Profimedia

OpenAI, editorul ChatGPT, a prezentat luni noul său model de inteligență artificială (AI) generativă, GPT-4o, care permite chatbotului să interacționeze cu utilizatorii săi ca un asistent vocal ultra-sofisticat, potrivit AFP

„Aveți transcrierea, inteligența și capacitatea de a vorbi, reunite pentru a vă oferi modul vocal”, a rezumat Mira Murati, directorul tehnologic al start-up-ului californian, în timpul unei prezentări video transmise în direct luni dimineață.

Împreună cu doi dintre colegii săi, ea a demonstrat modul în care utilizatorii vor putea interacționa cu ChatGPT, în conversații fluide, care sunt o reproducere uimitoare a discuțiilor dintre oameni.

Prezentarea companiei a fost așteptată cu nerăbdare, într-un moment în care giganții din domeniul tehnologiei își intensifică anunțurile privind noile instrumente de inteligență artificială, tot mai puternice și mai personalizate.

Asistentul de inteligență artificială de la OpenAI, pe care utilizatorii îl pot întrerupe cu ușurință, este capabil să le citească emoțiile de pe față prin intermediul camerei smartphone-ului, să îi ghideze în exerciții de respirație, să le spună o poveste sau chiar să îi ajute să rezolve o problemă de matematică.

„Arăți fericit, cu o urmă de emoție. (…) Vrei să-mi spui care este sursa acestei bune dispoziții?”, l-a întrebat mașina pe un inginer OpenAI.

Când el i-a răspuns că arată publicului cât de „utilă și fabuloasă” este ea a exclamat „Oh, încetează, mă faci să roșesc”.

Mira Murati a insistat asupra faptului că noul model GPT-4o este așteptat să aducă tuturor utilizatorilor săi cele mai avansate capacități, în producerea și înțelegerea de text, imagini și sunet și voce, prin intermediul ChatGPT.

„Suntem foarte entuziasmați să aducem GPT-4o tuturor utilizatorilor noștri gratuiți. Utilizatorii cu plată vor beneficia în continuare de limite de utilizare de cinci ori mai mari decât utilizatorii gratuiți”, a detaliat aceasta.

„Ca o magie”

De la lansarea ChatGPT la sfârșitul anului 2022 – modelul său lingvistic capabil să genereze text la o simplă interogare în limbajul de zi cu zi – Microsoft, principalul investitor al OpenAI, Google și întregul Silicon Valley au fost aruncați într-o cursă pentru instrumente și asistenți de inteligență artificială.

Google urmează să își prezinte marți cele mai recente inovații, în timp ce Microsoft are un eveniment pentru presă și dezvoltatori săptămâna viitoare.

Vineri, Sam Altman a negat zvonurile privind anunțurile pe care le pregătește compania sa: „Nu GPT-5, nu un motor de căutare”, a declarat el pe X (fostul Twitter).

„Dar (…) am lucrat la câteva lucruri noi și credem că oamenii vor fi încântați”, a adăugat el. „Pentru mine, este ca o magie”.

Miliardarul își promovează cu regularitate viziunea unei inteligențe artificiale care va fi într-o zi „generală”, adică înzestrată cu capacități cognitive umane, capabilă să realizeze descoperiri științifice în serviciul umanității.

OpenAI a fost evaluată la aproximativ 80 de miliarde de dolari, potrivit New York Times, la o vânzare de acțiuni din februarie anul trecut.

Iar potrivit Financial Times, veniturile sale anuale se situează în jurul a 2 miliarde de dolari din decembrie 2023, un nivel de creștere excepțional, comparabil cu o mână de alte start-up-uri din regiune, printre care Google și Meta (Facebook).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro