Sari direct la conținut

Rezultate alegeri locale 2024 la Primăria Arad. Călin Bibarț va rămâne edil, potrivit numărătorii paralele

HotNews.ro
Stampila de vot alegeri, Foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu
Stampila de vot alegeri, Foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu

Călin Bibarţ (PNL) a câştigat un nou mandat de primar al municipiului Arad, potrivit numărătorii paralele a voturilor care este în curs de desfăşurare la sediul liberalilor şi ar cuprinde, până la ora 6:00, voturile din 97 de secţii din cele 115 din municipiul Arad.

Astfel, Bibarţ ar fi obţinut până acum 12.600 de voturi, în timp ce pe locul doi s-ar clasa candidatul ADU, deputatul Adrian Wiener (USR), cu 10.400 de voturi, iar pe locul al treilea – candidatul PSD, Ilie Cheşa, cu 8.500 de voturi, transmite Agerpres.

Pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Arad s-au numărat voturile din doar 180 de secţii din cele 440, iar actualul preşedinte, Iustin Cionca (PNL) se află pe locul întâi, cu 24.000 de voturi, în timp ce Mihai Fifor (PSD) se află pe locul doi cu 16.000 de voturi. La alegerile locale, prezenţa la urne a fost de 50,08% în judeţ şi de 38,03% în municipiul Arad.

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică în baza recensământului din anul 2021, la Arad există 145.078 de locuitori.

Candidații la Primăria Arad

Pentru funcția de primar s-au luptat opt candidați:

  • Leontin Aslău (AUR)
  • Veres Attila – Csaba (UDMR)
  • Ilie Cheşa (PSD)
  • Călin Laurenţiu Bibarţ (PNL)
  • Bogdan Lăbăşan (SOS România)
  • Cristian-Aurel Galea (Partidul Alternativa Dreaptă)
  • Adrian Wiener (Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei)
  • Dănuţ – Tudor Cotuna (PUSL)

La Consiliul Județean Arad au fost șapte candidați

Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Arad au fost șapte candidați:

  • Florin Galiş (AUR),
  • Iustin Cionca (PNL),
  • Mihai Fifor (PSD),
  • Pero Tamas – Carol (UDMR),
  • Florin – Dorin Doroţiu (PUSL),
  • Răzvan – Paul Anghel (Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei),
  • Dan – Mihai Kiss (SOS România).

Potrivit datelor recensământului din 2021, județul Arad are o populație de 410.143 de locuitori.

Câți cetățeni au fost așteptați la vot în România

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, la data de 31 mai, este de 18.978.908, fiind cu 12.297 mai mulţi faţă de ultima informare publică de la sfârşitul lunii aprilie.

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în luna mai este de 19.696, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de AEP, pe baza comunicării Direcţiei Generală pentru Evidenţa Persoanelor (DGEP).

Totodată, au intrat în evidenţele DGEP 2.673 de alegători noi, iar din datele de la Direcţia Generală de Paşapoarte au intrat 9.998 de alegători noi.

Programul de funcționare al secțiilor de vot la alegerile locale

Alegătorii, care sunt aşteptaţi la urne pe 9 iunie pentru alegerea consilierilor locali, judeţeni, preşedinţilor de consilii judeţene, a primarilor, pot vota doar în localitatea în care au domiciliul sau reşedinţa, doar la secţia de votare la care sunt arondaţi şi doar pe teritoriul României. La alegerile locale nu se votează în străinătate.

Votarea are loc în intervalul orar 7.00-22.00. La ora 22.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului secţiei de vot.

Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora 23.59.

Câte secții de votare sunt în România

Autoritatea Electorală Permanentă a organizat, pe teritoriul României, 18.955 de secţii de votare la alegerile pentru Parlamentul European şi la cele pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Instituţia administrează Registrul secţiilor de votare din ţară, o bază de date centralizată privind delimitarea, numerotarea, sediile şi dotarea secţiilor de votare. Potrivit sursei citate, numerotarea secţiilor de votare din ţară este actualizată de AEP la nivelul fiecărui judeţ, respectiv al municipiului Bucureşti, începând cu localitatea reşedinţă de judeţ şi continuând cu cele din municipii, oraşe şi comune, în ordinea alfabetică a acestora.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat, la 28 mai 2024, că la scrutinul din 9 iunie s-au înscris 207.389 de candidaţi pentru alegerile locale.

Un număr de 30 de asociaţii şi fundaţii au fost acreditate de Autoritatea Electorală Permanentă ca observatori la alegerile europarlamentare şi locale care vor avea loc pe data de 9 iunie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro