Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 317: Rusia „a deschis focul de 14 ori” în primele trei ore de „încetare a focului” – Gaidai / Borrell: Anunțul de încetare a focului, o încercare a Moscovei de „a câștiga timp pentru regrupare”

HotNews.ro
Război în Ucraina, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia
Război în Ucraina, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia

Ucraina a respins oferta președintelui Vladimir Putin de încetare a focului pentru 36 de ore cu ocazia Crăciunului ortodox de rit vechi, afirmând că nu va exista niciun armistiţiu până când Rusia nu-şi va retrage forţele invadatoare din teritoriile ocupate. Kievul a calificat această încetare a focului drept ”ipocrizie”, acuzând Moscova că vrea „să câştige timp”, în timp ce preşedintele american Joe Biden a apreciat că liderul de la Kremlin caută „o gură de aer” prin cererea de încetare temporară a focului.

Sinteza zilei:

  • Zelenski: Ruscismul trebuie să piardă acest război. Pacea se apropie cu fiecare zi Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că a fost anunţat un nou pachet de asistenţă din partea SUA, în valoare totală de aproape 3 miliarde de dolari. ”Pentru prima dată, vom primi vehicule de luptă Bradley – asta este exact ce avem nevoie. Noi arme şi proiectile, inclusiv unele de înaltă precizie. Noi rachete. Noi drone”, detaliază el. Zelenski menţionează eforturile diplomatice, adăugând că ”ruscismul trebuie să piardă acest război”. ”Pacea se apropie cu fiecare zi”, susţine el, potrivit News.ro
  • SUA vor începe pregătirea forțelor ucrainene pe sistemul de rachete Patriot la sfârșitul acestei luni, potrivit Departamentului de Apărare, relatează CNN.
  • Ucraina va avea nevoie de cel puțin 1,79 miliarde de dolari pentru a-și restabili sectorul de telecomunicații la nivelurile de dinainte de război, potrivit unui raport al ONU, relatează The Guardian. Rusia a „distrus complet sau a confiscat” rețele în anumite părți ale Ucrainei, iar infrastructura de comunicații din peste 10 din cele 24 de regiuni ale țării a fost considerabil deteriorată și distrusă, a declarat Uniunea Internațională de Telecomunicații cu sediul la Geneva.
  • erviciile de informații militare ale Ucrainei au susținut că Rusia urmează să ordone mobilizarea a până la 500.000 de recruți în ianuarie, față de cei 300.000 pe care i-a chemat în octombrie, într-un alt semn aparent că Vladimir Putin nu are intenția de a pune capăt războiului, relatează The Guardian.
  • Rusia „a deschis focul de 14 ori” în primele trei ore de „încetare a focului” unilateral anunțată de Putin, spune guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, relatează Guardian. Forțele ruse au încercat, de asemenea, să atace unul dintre satele eliberate din regiunea Lugansk în timpul „armistițiului de Crăciun”, a scris Haidai pe Telegram.
  • O echipă rusească de hackeri cunoscută sub numele de Cold River a vizat trei laboratoare de cercetare nucleară din Statele Unite vara trecută, potrivit înregistrărilor de pe internet analizate de Reuters și de cinci experți în securitate cibernetică.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 317:

01:15 Zelenski: Ruscismul trebuie să piardă acest război. Pacea se apropie cu fiecare zi

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că a fost anunţat un nou pachet de asistenţă din partea SUA, în valoare totală de aproape 3 miliarde de dolari. ”Pentru prima dată, vom primi vehicule de luptă Bradley – asta este exact ce avem nevoie. Noi arme şi proiectile, inclusiv unele de înaltă precizie. Noi rachete. Noi drone”, detaliază el. Zelenski menţionează eforturile diplomatice, adăugând că ”ruscismul trebuie să piardă acest război”. ”Pacea se apropie cu fiecare zi”, susţine el, potrivit News.ro

00:39SUA vor începe pregătirea forțelor ucrainene pe sistemul de rachete Patriot la sfârșitul acestei luni, potrivit Departamentului de Apărare, relatează CNN.

23:40 Washingtonul spune că loviturile din Ucraina dovedesc că încetarea focului de către Rusia a fost „cinică”

Statele Unite au declarat că atacurile cu rachete de vineri din estul Ucrainei au arătat că încetarea focului de decretată de Putin de Crăciuniunul ortodox pe rit vechi fost o mișcare „cinică”, potrivit AFP.

22:49Balcanii sunt principala sursă de mercenari pentru Rusia, potrivit Centrului Național de Rezistență, o organizație operată de Forțele Speciale ale Ucrainei, relatează Kyiv Independent.

22:14Ucraina va avea nevoie de cel puțin 1,79 miliarde de dolari pentru a-și restabili sectorul de telecomunicații la nivelurile de dinainte de război, potrivit unui raport al ONU, relatează The Guardian.

Rusia a „distrus complet sau a confiscat” rețele în anumite părți ale Ucrainei, iar infrastructura de comunicații din peste 10 din cele 24 de regiuni ale țării a fost considerabil deteriorată și distrusă, a declarat Uniunea Internațională de Telecomunicații cu sediul la Geneva.

21:20SUA acordă un nou ajutor militar de 3 miliarde de dolari Ucrainei (Casa Albă)

Statele Unite vor oferi Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 3 miliarde de dolari, cel mai mare pachet de până acum, a anunțat vineri Casa Albă, potrivit AFP.

21:00 Serviciile de informații militare ale Ucrainei au susținut că Rusia urmează să ordone mobilizarea a până la 500.000 de recruți în ianuarie, față de cei 300.000 pe care i-a chemat în octombrie, într-un alt semn aparent că Vladimir Putin nu are intenția de a pune capăt războiului, relatează The Guardian.

20:12SUA vizează companii iraniene de drone din cauza legăturilor cu Rusia, în cadrul unor noi sancțiuni

Trezoreria americană a impus vineri sancțiuni împotriva unor oficiali legați de un producător iranian din domeniul apărării care proiectează și produce vehicule aeriene fără pilot, care au fost folosite în războiul din Ucraina, precum și împotriva directorului „organizației-cheie responsabile de supravegherea programelor de rachete balistice ale Iranului, potrivit AFP.

19:10Rusia „a deschis focul de 14 ori” în primele trei ore de „încetare a focului” unilateral anunțată de Putin, spune guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, relatează Guardian.

Forțele ruse au încercat, de asemenea, să atace unul dintre satele eliberate din regiunea Lugansk în timpul „armistițiului de Crăciun”, a scris Haidai pe Telegram.

18:50Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că a vorbit cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, la o zi după ce Berlinul a anunțat că va furniza Kievului vehicule de luptă Marder și un sistem de apărare aeriană Patriot.

Zelenski spune că i-a mulțumit lui Scholz pentru pachetul „puternic” de apărare și că au discutat despre „cooperare ulterioară pentru a întări armata ucraineană”.

Borrell cred că Moscov a încearcă să câștige timp pentru regrupare cu anunțul „necredibil” de încetare a focului

18:16 Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a descri

s anunțul lui Vladimir Putin de încetare a focului pentru 36 de ore pentru a marca Crăciunul ortodox drept „necredibil”, adăugând că ordinul președintelui rus părea a fi o încercare a Moscovei de „a câștiga timp pentru a-și regrupa trupele”, relatează The Guardian, citând AFP.

17:53 O echipă rusească de hackeri cunoscută sub numele de Cold River a vizat trei laboratoare de cercetare nucleară din Statele Unite vara trecută, potrivit înregistrărilor de pe internet analizate de Reuters și de cinci experți în securitate cibernetică.

Cold River și-a intensificat campania de hacking împotriva aliaților Kievului de la invadarea Ucrainei, potrivit cercetătorilor în domeniul securității cibernetice și oficialilor guvernului occidental. Atacul digital împotriva laboratoarelor americane a avut loc în momentul în care experții ONU au intrat pe teritoriul ucrainean controlat de ruși pentru a inspecta cea mai mare centrală atomică din Europa și pentru a evalua riscul a ceea ce ambele părți au spus că ar putea fi un dezastru devastator de radiații pe fondul bombardamentelor puternice din apropiere.

16:54Germania a declarat vineri că dorește să livreze Ucrainei în jur de 40 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder înainte de sfârșitul lunii martie, iar vicecancelarul Robert Habeck a declarat că Berlinul ar putea trimite în cele din urmă întreaga sa flotă funcțională a acestor tipuri de blindate, relatează Reuters.

16:30 Estonia a alocat 916.405 de euro din bugetul statului pentru demontarea şi deplasarea monumentelor sovietice, informează media estoniană ERR News, potrivit Agerpres.

Invazia rusă în Ucraina a condus la iniţiativa de înlăturare a obiectelor de propagandă lăsate de regimul sovietic. Ataşatul de presă al guvernului, Jevgenia Vara, a declarat că Ministerul Apărării a alocat 916.405 euro pentru demolarea şi deplasarea monumentelor sovietice.

15:58 Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a calificat încetarea unilaterală a focului de către Rusia drept o „păcăleală primitivă și cinică”.

Ucraina spune că Rusia pregătește „atacuri teroriste” în ziua de Crăciun

15:07Ucraina susține că Rusia pregătește „atacuri teroriste” în ziua de Crăciun asupra bisericilor din teritoriile ocupate.

14:20Premierul Japoniei, Fumio Kishida, spune că i-a transmis preşedintelui ucrainean Volodomir Zelenski, vineri, într-o discuție la telefon, că va lua în considerare o invitaţie de a vizita Kievul în funcţie de „diverse circumstanţe”, dar că nu s-a decis încă nimic, conform Reuters.

Kishida a reafirmat „sprijinul deplin” al Japoniei pentru Ucraina în lupta ei împotriva Rusiei, în timp ce Tokio îşi asumă preşedinţia rotativă a grupului celor şapte principale economii (G7).

„Am condamnat ferm agresiunea continuă a Rusiei şi am declarat că Japonia va face tot posibilul pentru a oferi asistenţă, inclusiv pentru a trece peste iarnă, pentru a proteja vieţile poporului ucrainean”, a declarat Kishida.

Anterior, secretarul şef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, a spus că şeful biroului prezidenţial al lui Zelenski, Andri Iermak, a transmis o invitaţie prin intermediul ambasadorului Tokyo la Kiev pentru ca Fumio Kishid să viziteze Ucraina.

14:15Armata rusă a dat asigurări vineri că respectă armistiţiul de două zile pe care Moscova l-a decretat unilateral în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi, însă a acuzat Kievul de continuarea bombardamentelor, informează AFP şi Reuters.

13:37Alerte de raid aerian sunt în vigoare în anumite părți ale Ucrainei, înclusiv la Kiev, la doar câteva ore după ce Rusia a anunțat armistițului, relatează SkyNews și The Guardian.

Euan MacDonald, redactor-șef al publicației New Voice of Ukraine, a declarat că alertele au fost declanșate de lansarea în Belarus a unui avion de război MiG-31K.

12:55Noul pachet de asistență militară pregătit de Statele Unite pentru Ucraina va include în premieră rachete antiaeriene ghidate de radar „Sea Sparrow”, care pot fi lansate atât de la sol, cât și de pe mare, scrie Politico, citând două surse familiare cu discuțiile.

Rusia și Ucraina se acuză de atacuri comise după intrarea în vigoarea a armistițiului anunțat de Moscova

12:24Rusia acuză trupele ucrainene că au atacat regiunea Donețk chiar la ora la care a intrat în vigoare armistițiul, transmite agenția rusă de presă TASS.

12:05Soldații ruși au bombardat o unitate de pompieri din Herson, provocând victime, relatează Interfax, transmite The Guardian.

„Rușii au confirmat încă o dată faptul că nu se poate avea încredere în ei. Herson. Un alt bombardament asupra unității noastre. Morți și răniți”, a declarat Serhii Kruk, șeful Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei.

El a precizat că acesta a fost al doilea departament de pompieri în două zile asupra căruia inamicul a tras, „încălcând toate principiile și normele dreptului internațional”.

Oficialul ucrainean nu a precizat numărul exact al victimelor.

11:31Armata ucraineană a distribuit un mesaj ironic după armistițiul propus joi de președintele rus Vladimir Putin, promițâ

nd însă că nu îi va împușca pe soldații săi în spate.

11:22Cum vede un antreprenor și analist de la Moscova economia Rusiei după 10 luni de război: „Nici funcționarii europ

eni și nici cei ruși nu spun adevărul”. ​La zece luni după ce a făcut pentru HotNews.ro o radiografie a economiei rusești în contextul sancțiunilor impuse de Occident, analistul și antreprenorul Dmitri Potapenco a stat din nou de vorbă cu noi despre situația de la fața locului.

Medvedev spuune că Kievul a refuzat „mâna milei creștine”

11:20Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev afirmă că că Kievul a refuzat „mâna milei creștine” prin respingerea armistițiului de Crăciun „oferit” de Moscova, scrie agenția rusă de presă TASS.

11:16O încetare unilaterală a focului, ordonată de președin

tele Vladimir Putin, a intrat în vigoare de-a lungul întregului front începând cu ora 12.00, ora Moscovei (09.00 GMT), a anunțat televiziunea de stat rusă, informează Reuters.

„Astăzi la prânz, regimul de încetare a focului a intrat în vigoare pe întreaga linie de contact. Acesta va continua până la sfârșitul zilei de 7 ianuarie”, s-a anunțat la televiziunea de stat.

10:50Noile vehicule de luptă pe care Ucraina le va primi din Statele Unite, Franța ș

i Germana arată o schimbare clară în mentalitatea liderilor occidentali în ceea ce privește armamentul pe care sunt dispuși să îl ofere Ucrainei, impactul acestora pe câmpul de luptă urmând a fi resimțit în mai multe feluri de forțele ruse, dar și la Kremlin,

arătând un pariu pierdut de președintele rus Vladimir Putin (ANALIZĂ).

09:19O fotografie din satelit publicată de compania Maxar a orașului ucrainean asediat Bahmut din regiunea Donețk, după 4 ianuarie 2023, arată pagube importante la clădiri și infra

structură, la mai bine de cinci luni de când rușii încearcă să cucerească fortăreața Ucrainei, cel mai fierbinte punct de pe întreaga linie a frontului de 1.500 de km.

08:52Ce beneficii i-ar aduce Rusiei armistițiul „cinic și ipocrit” propus de Putin? Anunțul făcut joi de pre

ședintele rus Vladimir Putin potrivit căruia forțele Moscovei vor înceta focul de-a lungul întregii linii a frontului din Ucraina timp de 36 de ore este o metodă de a afecta reputația Kievului, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a conflictului.

Prigojin vrea să pună mâna pe Bahmut pentru bogațiile din jurul orașului, susține Casa Albă

07:34Statele Unit

e ale Americii cred că aliatul preşedintelui rus Vladimir Putin, Evgheni Prigojin, fondatorul celui mai puternic grup de mercenari, grupul Wagner, este interesat să preia controlul asupra minelor de sare şi ghips din apropierea oraşului ucrainean Bahmut, informează Reuters.

07:23Rusia a mărit livrările de petrol din regiunea arctică spre China şi India, oferit cu reduceri mai mari de preţ, după ce Europa şi-a închis uşile luna trecută pentru ţiţeiul rusesc, arată surse comerciale şi date citate de Reuters.

00:58Încetarea focului de către Rusia „nu va face nimic” pentru a apropia „pacea”, afirmă Londra.

Anunțul Rusiei privind încetarea focului în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox „nu va face nimic pentru a avansa perspectivele de pace”, a declarat joi ministrul britanic de externe James Cleverly, potrivit AF

P.

00:01Ministrul japonez face apel la o nouă ordine mondială pentru a contracara ascensiunea regimurilor autoritare.

Ministrul japonez al comerțului și industriei a declarat joi că liberul schimb și interdependența economică de după Războiul Rece au sprijinit regimurile autoritare, iar Statele Unite și democrațiile similare ar trebui să le contracareze cu o „nouă ordine mondială”, potrivit Reuters.

v>

„Țările autoritare au acumulat o putere imensă, atât din punct de vedere economic, cât și militar”, a declarat ministrul japonez al economiei, comerțului și industriei, Yasutoshi Nishimura, într-un discurs susținut la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Joi dimineața patriarhul Kirill al Rusiei a cerut încheierea unui armistițiu înaintea sărbătoririi Crăciunului pe rit vechi pe 7 ianuarie, după calendarul iulian.
  • Președintele rus Vladimir Putin a ordonat o încetare a focului de-a lungul întregii linii a frontului din Ucraina de

    la ora 12:00 a zilei de 6 ianuarie până la ora 24:00 pe 7 ianuarie, anunță presa de stat rusă, citând un comunicat al Kremlinului.

  • „Pe baza faptului că un număr mare de cetățeni care mărturisesc Ortodoxia trăiesc în zonele ostilităților, solicităm părții ucrainene să declare încetarea focului și să le ofere posibilitatea de a participa la slujbe în Ajunul Crăciunului, precum și în Ziua Nașterii lui Hristos”, a adăugat Kremlinul joi seara.
    li>
  • Președintele Volodimir Zelenski a declarat joi că Rusia caută un armistițiu pe care să îl folosească drept acoperire pentru a opri avansurile ucrainene în regiunea Donbas din estul țării și pentru a aduce mai mulți oameni și echipamente, potrivit Reuters.
  • „E

    i vor acum să folosească Crăciunul ca acoperire, chiar dacă pentru scurt timp, pentru a opri avansurile băieților noștri în Donbas și pentru a aduce echipamente, muniții și trupe mobilizate mai aproape de pozițiile noastre”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn, vorbind în rusă și nu în ucraineană.

  • Ucraina condiționează acceptarea armistițiului de Crăciunul pe rit vechi propus joi de președintele rus Vladimir Putin de retragerea trupelor invadatoare de pe teritoriul său, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.
  • Biden spune că Putin „încearcă să își dea un răgaz” anunțând o încetare a focului în Ucraina. Președintele rus „era pregătit să bombardeze spitale, maternități și biserici (…) pe 25 decembrie și în ajunul Anului Nou (…) Cred că încearcă să-și dea un răgaz”, a declarat Biden într-un discurs la Casa Albă.
  • Un nou pachet de ajutor militar al SUA p

    entru Ucraina va include aproximativ 50 de vehicule de luptă Bradley, au declarat joi doi oficiali americani, unul dintre aceștia precizând că pachetul va avea o valoare de aproximativ 2,8 miliarde de dolari, potrivit Reuters.

  • Germania va trimite Ucrainei o baterie suplimentară Patriot și vehicule Marder.
  • În actualizarea obișnuită de seară, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că forțele ruse își concentrează eforturile pe încercarea de a captura regiunea de est Donețk, desfășurân

    d operațiuni ofensive către Bahmut și Liman. Capturarea Bahmutului, oraș cu aproximativ 70.000 de locuitori înaintea războiului, este una dintre principalele ținte ale Moscovei, pentru că ar putea permite forțelor ruse să lanseze atacuri asupra zonelor urbane precum Kramatorsk și Sloviansk din regiunea Donețk.

  • Minskul şi Moscova continuă să construiască o grupare militară comună

    în Belarus şi se pregătesc de exerciţii comune ale forţelor aeriene, a anunţat joi Ministerul belarus al Apărării, citat de Reuters.

  • ​Şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kirilo Budanov, nu a exclus posibilitatea ca şi alte atacuri să aibă loc pe teritoriul rus pe lângă cele care au avut loc deja, fără să precizeze dacă în spatele lor se vor afla forţele ucrainene, anunţând totodată că Ucraina pregăteşte o contraofensivă „mult mai intensă” începând din luna martie.
  • Rusia a grațiat un prim lot de deținuți recrutați din penitenciare de grupul Wagner după ce aceștia și-au finalizat stadiul de 6 luni de serviciu militar în Ucraina, a declarat joi Evgheni Prigojin, liderul grupării paramilitare.
  • Moscova și-a mutat bombardierele strategice departe de Ucraina. Ele vor putea lansa în continuare rachete de croazieră, dar apar alte probleme pentru aviația rusă.

–––––-

Evenimentele de joi privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro