Sari direct la conținut

„Baliverne”: Reacție furioasă din conducerea Ucrainei față de reportajul despre pesimismul de la Kiev / Atac și la cancelaria lui Zelenski

HotNews.ro
Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a avut o reacție virulentă la adresa reportajului publicat de revista Time privind atmosfera pesimistă din rândul conducerii Ucrainei, oficialul de la Kiev lansând și un atac voalat la adresa cancelariei președintelui Volodimir Zelenski.

„Nimic din ce este descris în acest articol nu seamănă cu ceea ce se întâmplă pe holurile guvernului. În ceea ce privește faptul că el (n.r. Zelenski) intră și iese din camera de război – acestea sunt baliverne din partea cuiva care strigă despre un lucru pe care nu îl înțelege”, a acuzat Danilov într-o intervenție în podcastul UP Live al site-ului de știri Ukraîinska Pravda.

Danilov se referă la un pasaj din reportajul revistei Time care îl citează pe unul dintre consilierii lui Zelenski care descrie cum s-a schimbat atitudinea președintelui față de anul trecut, în contextul regreselor suferite de ofensiva ucraineană lansată în luna iunie.

„Vine, primește actualizările, dă ordine și pleacă”, a afirmat sursa citată pentru revista Time, care afirmă că este vorba despre unul dintre membrii vechi ai echipei președintelui Zelenski.

„Întrunirile Cabinetului Comandantului Suprem și întruniri ale cabinetelor militare din cadrul Cabinetului au loc constant. A 114-a întâlnire a Cabinetului a avut loc astăzi”, a declarat Oleksii Danilov în podcastul live ce a avut loc marți.

„La fiecare întrunire a Cabinetului președintele acordă atenție maximă problemelor ce vin direct de pe front deoarece toți reprezentanții de rang înalt ai conducerii militare participă. Să spui că cineva s-ar grăbi să intre și să iasă este un lucru ciudat”, a subliniat oficialul ucrainean.

Șeful Consiliului de Apărare al Ucrainei îi atacă pe unii dintre membrii cabinetului lui Zelenski

„În al doilea rând, nu înțeleg de unde obține autorul aceste lucruri. Pentru mine această anonimitate [a surselor din cancelaria lui Zelenski citate de Time] ridică multe semne de întrebare. Dacă deții o funcție, dacă crezi că țara noastră nu poate câștiga, atunci nu ai niciun drept să te afli în preajma președintelui nostru”, a acuzat Oleksii Danilov.

Aici el a făcut referire la una dintre sursele citate de revista Time care a explicat că președintele ucrainean s-a radicalizat mai degrabă în ceea ce privește posibilele negocieri cu Rusia în vederea unui armistițiu sau acord de pace.

„Se amăgește singur. Am rămas fără opțiuni. Nu câștigăm. Dar încercați să îi spuneți lui asta”, a declarat sursa respectivă, pe care revista Time o descrie ca fiind „unul dintre cei mai apropiați consilieri” ai lui Zelenski.

Danilov a răspuns că „aceste briefinguri anonime din spatele ușilor închise cauzează prejudicii enorme, în primul rând țării noastre… Cred că autoritățile ar trebui să ne dea un răspuns: Cine sunt acești oameni anonimi care nu cred în victoria noastră dar sunt aproape de președinte?”.

Danilov a subliniat că în perioadă de război există informații sensibile și afirmații care sunt împărtășite când oamenii sunt „pe muchie de cuțit” și că ele pot fi manipulate de inamicii Ucrainei.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a comentat și el reportajul publicat luni de revista Time, afirmând că acesta reflectă un „punct de vedere subiectiv” cu privire la Ucraina și președintele său.

Cel mai cunoscut consilier al președintelui ucrainean vorbește de un articol „subiectiv”

Întrebat într-o intervenție live la Radio Europa Liberă despre tonul general al articolului, Podoliak a negat că în rândul conducerii Ucrainei ar exista sentimente de furie față de partenerii Ucrainei sau opinii potrivit cărora aceștia ar fi „trădat” Kievul.

Una dintre sursele celor de la Time a declarat pentru revistă că Zelenski s-a întors la Kiev „furios” din ultima sa vizită în Statele Unite, în timp ce o alta a afirmat că el crede că aliații săi occidentali l-au „trădat” pentru că Ucraina nu primește armele de care are nevoie pentru a câștiga războiul, ci doar pentru a-l continua.

„Să nu uităm că acesta este punctul de vedere subiectiv al unui jurnalist anume, care are propria sa viziune cu privire la ceea ce se întâmplă”, a declarat Podoliak cu referire la tonul sumbru al reportajului celor de la Time.

„În al doilea rând, nu înțeleg niciodată ce sunt aceste surse anonime. Eu când vorbesc cu cineva din partea biroului președintelui spun întotdeauna cine sunt… Uneori aceste surse anonime sunt persoane care nu au acces la anumite informații, dar ele sunt pe undeva și vor să își crească importanța. Iar ele își prezintă părerile lor drept cunoștințe axiomatice”, a mai spus Mihailo Podoliak.

Revista Time afirmă că reportajul pe care l-a publicat luni se bazează pe interviuri cu președintele Zelenski, membri ai echipei sale, dar și surse anonime apropiate de președinția Ucrainei.

Textul este semnat de cunoscutul reporter Simon Shuster, care în aprilie anul trecut a petrecut două săptămâni la Kiev în apropierea președintelui ucrainean, publicând ulterior „În interiorul lumii lui Zelenski”, un alt material amplu despre primele luni ce au urmat declanșării invaziei rusești.

„Cel mai rău este că o parte a lumii s-a obișnuit cu războiul din Ucraina. Oboseala de război vine ca un val. O vezi în SUA, în Europa. Și vedem că, de îndată ce [occidentalii] obosesc puțin, pentru ei totul devine ca un serial TV: ‘Nu pot să văd asta a zecea oară’”, le-a spus Zelenski celor de la Time.

Cu toate acestea, el s-a declarat încrezător în victoria Ucrainei.

„Nimeni nu crede în victoria noastră la fel de mult ca mine. Nimeni”, a subliniat președintele ucrainean într-un interviu acordat celor de la Time după ce s-a întors din Statele Unite în luna septembrie.

Urmărește ultimele evoluții din a 616-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro