Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 625: Rusia spune că a zădărnicit încercarea Ucrainei de a construi un cap de pod pe malul de est al Niprului / Armata rusă încearcă să ocupe o uzină strategică din Avdiivka

HotNews.ro
Poziție de artilerie ucraineană pe frontul din Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Poziție de artilerie ucraineană pe frontul din Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ajuns în ziua 625, războiul din Ucraina continuă cu atacuri intense asupra orașului-cheie Avdiivka din estul țării, unde trupele rusești încearcă să obțină o victorie în contextul în care presiunea politică crește. Un atac ucrainean asupra orașului ocupat Skadovsk din regiunea Herson ar fi lovit o bază a FSB, serviciul federal de spionaj al Rusiei. Cinci persoane au fost ucise în atacul de joi. Diferite surse urcrainene au afirmat că au fost uciși ofițeri ruși de rang înalt.

Sinteza zilei:

  • Rusia spune că a zădărnicit încercarea Ucrainei de a construi un cap de pod pe malul de est al Niprului
  • Armata rusă, care desfăşoară de o lună o ofensivă asupra oraşului Avdiivka din estul Ucrainei, încă încearcă să încercuiască această localitate şi să ocupe o uzină strategică, a declarat vineri un purtător de cuvânt al armatei ucrainene
  • Atacurile rusești de artilerie și drone de vineri au ucis trei persoane și au deteriorat un obiect de infrastructură, linii electrice și o conductă de gaz în regiunile Dnipropetrovsk și Herson din Ucraina, au declarat oficialii locali
  • Prizonierii ruși trimiși să lupte în Ucraina își ispășesc crimele „cu sânge”, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
  • O navă de marfă civilă a fost lovită de o rachetă rusă la începutul acestei săptămâni, a informat Ministerul Apărării din Marea Britanie
  • UE consideră că este puțin probabil să livreze Ucrainei toate cele 1 milion de obuze de artilerie promise până în martie 2024

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 625, LIVETEXT:

00:10Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas, a propus, în timpul unei vizite la Kiev, trimiterea de consilieri în Ucraina pentru a ajuta la implementarea reformelor și la combaterea corupției, relatează Ukrainska Pravda.

23:23Lituania a livrat sisteme naționale avansate de rachete NASAMS Ucrainei, a anunțat Ministerul Apărării lituanian pe 10 noiembrie, relatează Kyiv Independent.

„Încă o livrare din Lituania a ajuns pe pământul ucrainean”, a postat Ministerul Apărării pe platforma de socializare X.

22:32Crimeea: Ucraina scufundă două abarcațiuni de debarcare rusești

Dronele navale ucrainene au atacat în Crimeea și scufundat două mici ambarcațiuni rusești de debarcare, a anunțat vineri agenția de informații militare a Ucrainei, citată de Reuters.

Un raport al serviciilor de informații militare a precizat că atacul a fost efectuat de drone navale asupra celor două nave în Golful Vuzka, în partea de vest a peninsulei. Una dintre amfibii ar fi o navă din clasa Akula, iar cealaltă din clasa Serna.

21:07Kievul şi Moscova au anunţat vineri un acord pentru repatrierea unui orfan ucrainean în vârstă de 17 ani, transferat în Rusia din oraşul ucrainean Mariupol după ce acesta a fost ocupat de armata rusă în urma unui asediu sângeros, potrivit AFP, relatează Agerpres.

Anunţul vine ca răspuns la cererea de ajutor pe care acest adolescent i-a adresat-o preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. „Vă rog, Volodimir Oleksandrovici, să mă ajuţi să mă întorc acasă”, a spus el într-un scurt video postat de avocata sa ucraineană pe reţelele de socializare.

„Bogdan Iermohin va fi în curând în Ucraina”, a anunţat vineri comisarul parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, pe Telegram, confirmând un „acord” privind repatrierea sa.

Comisarul rus pentru copii, Maria Lvova-Belova, a declarat pe Telegram că cele două ţări au convenit ca tânărul să se reunească cu verişoara sa, tutorele său legal în Ucraina, „într-o ţară terţă”, la împlinirea vârstei de 18 ani, pe 19 noiembrie.

20:31Guvernul ucrainean a scos din registrul de stat al monumentelor de importanță națională o serie de monumente ale personalităților ruse și sovietice, permițând demontarea acestora, a anunțat Ministerul Culturii pe 10 noiembrie, relatează Kyiv Independent.

Unul dintre monumentele care au fost retrase din registru este o statuie a scriitorului rus Alexandr Pușkin, care se află pe una dintre străzile principale din Kiev și care a fost scena protestelor în ultimele săptămâni.

Activiștii locali din Kiev au atârnat o plasă de camuflaj viu colorată peste statuie pentru a „reaminti societății și autorităților că simbolurile imperialismului rus încă stau liniștite în orașele noastre”.

„Procesul de de-rusificare ar trebui să aibă loc mai activ”, a spus grupul de protest, numit „Pisicile Solomianski”.

În noaptea de 7 noiembrie, protestatari necunoscuți au scris cu vopsea „decolonizarea nu poate fi oprită” pe baza statuii și au aruncat vopsea roșie peste fața lui Pușkin.

Rusia spune că a zădărnicit încercarea Ucrainei de a construi un cap de pod pe malul de est al Niprului

20:16Atacurile rusești de artilerie și drone de vineri au ucis trei persoane și au deteriorat un obiect de infrastructură, linii electrice și o conductă de gaz în regiunile Dnipropetrovsk și Herson din Ucraina, au declarat oficialii locali, relatează Reuters.

În Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk, o femeie în vârstă de 67 de ani a fost ucisă într-un atac cu drone de după-amiază, a declarat guvernatorul Serhii Lisak pe Telegram.

„Un bărbat de 68 de ani a fost rănit de schije. Este internat”, a adăugat el la Telegram.

O instalație de infrastructură, o conductă de gaz și linii electrice, precum și 11 case particulare au fost avariate. Imaginile de pe site-ul distribuit de Lisak au arătat clădiri cu geamuri sparte, găuri uriașe în pereți și o mașină arsă.

În Kindiika, regiunea Herson, bombardamentele de dimineață au ucis un bărbat de 69 de ani și au rănit un alt bărbat de 63 de ani, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin pe Telegram.

El a adăugat ulterior că un bărbat de 61 de ani a fost ucis, iar alte cinci persoane au fost rănite într-un bombardament separat în Novoraisk.

19:52Armata rusă, care desfăşoară de o lună o ofensivă asupra oraşului Avdiivka din estul Ucrainei, încă încearcă să încercuiască această localitate şi să ocupe o uzină strategică, a declarat vineri un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de France Presse, potrivit Agerpres.

„Nu doar că se luptă pentru uzină, dar nu renunţă nici la încercuirea Avdiivka”, a spus Oleksandr Ştupun, purtătorul de cuvânt menţionat. „Cocseria este importantă” pentru soldaţii ruşi, a adăugat acesta, precizând că cel puţin deocamdată această uzină se află sub controlul armatei ucrainene.

19:20Armata Rusiei a declarat că forțele sale au dejucat o încercare ucraineană de a construi un cap de pod pe malul de est al râului Nipru și pe insulele din apropiere, ucigând aproximativ 500 de soldați ucraineni în ultima săptămână, relatează Reuters.

Reuters nu a putut verifica în mod independent afirmația.

18:17Prizonierii ruși trimiși să lupte în Ucraina își ispășesc crimele „cu sânge”, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie AFP, în timp ce acesta răspundea la întrebări despre grațierea controversată a unui bărbat care și-a ucis fosta iubită.

Rusia a recrutat probabil 100.000 de oameni din închisori pentru a lupta în Ucraina, inclusiv cei condamnați pentru crime violente, inclusiv crimă și viola, a estimat Olga Romanova, șefa unui grup independent pentru drepturile deținuților. Deținuților li se oferă grațiere și sunt eliberați după ce au servit în prima linie.

„Cei condamnați, inclusiv pentru infracțiuni grave, ispășesc crimele lor cu sânge pe câmpul de luptă”, a declarat Peskov reporterilor.

17:27Rusia nu are nicio obligaţie să spună unde este deţinut un jurnalist şi soldat voluntar ucrainean condamnat pentru că a încercat să ucidă doi civili, a anunţat vineri Kremlinul, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International şi asociaţia internaţională de scriitori PEN International au cerut Rusiei să furnizeze informaţii în legătură cu Maksim Butkevici, a cărui familie şi avocaţi spun că nu au putut stabili unde se află începând din august.

Butkevici este un jurnalist şi activist pentru drepturile omului care a condus o organizaţie de caritate pentru refugiaţi şi s-a oferit voluntar să se alăture ca soldat după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia anul trecut, ceea ce Moscova numeşte „operaţiune militară specială”.

„Serviciul Federal al Penitenciarelor nu are obligaţia de a dezvălui, ca răspuns la astfel de solicitări, locul de detenţie al unei persoane condamnate la o lungă pedeapsă” de închisoare, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, întrebat despre caz.

„El a fost condamnat pentru o anumită infracţiune, există o hotărâre judecătorească corespunzătoare, îşi ispăşeşte pedeapsa. Asta e tot ce este de spus”, a adăugat Peskov.

UE cel mai probabil nu va reuși să livreze Ucrainei până în martie toate cele 1 milion de obuze promise

17:20 O navă de marfă civilă a fost lovită de o rachetă rusă la începutul acestei săptămâni, a informat Ministerul Apărării din Marea Britanie, relatează The Guardian.

În briefing-ul zilnic al informațiilor, Ministerul a spus că nava avea pavilion liberian și părea să fi fost lovită de o rachetă antiradar rusă în portul Iujnîi miercuri

16:46 Un tribunal francez a respins un apel din partea guvernului ucrainean și a decis că miliardarul ucrainean Kostiantin Jevago nu ar trebui extrădat din cauza acuzațiilor de delapidare, a declarat vineri un purtător de cuvânt al instanței, relatează Reuters.

Jevago, acționar Ferrexpo, listată la bursa din Londra, a fost arestat într-o stațiune de schi franceză în decembrie 2022, la cererea Ucrainei, care îl căuta pentru presupusă delapidare.

Jevago a negat în mod repetat orice infracțiune.

„(Instanța) concluzionează că statul petiționar (Ucraina) nu este în măsură să garanteze că domnul Jevago va fi judecat de o instanță care poate asigura garanții procedurale fundamentale și protecția drepturilor la apărare”, se arată într-un verdict al instanței obținut de Reuters.

Ucraina a emis un mandat de arestare în 2019 pentru Jevago, în vârstă de 49 de ani, care a fost parlamentar între 1998 și 2019, iar un mandat internațional de arestare a fost în 2021.

16:16UE consideră că este puțin probabil să livreze Ucrainei toate cele 1 milion de obuze de artilerie promise până în martie 2024, a raportat Bloomberg pe surse, relatează Kyiv Independent.

Bloomberg a raportat la începutul lunii octombrie că UE a livrat doar 30% din proviziile planificate și riscă să-și rateze obiectivul de 1 milion de obuze până în martie 2024.

15:57 Cinci cetățeni bulgari acuzați că au făcut parte dintr-o rețea de spionaj rusesc în Marea Britanie vor fi judecați anul viitor, a declarat vineri un judecător de la tribunalul Old Bailey din Londra, transmite Reuters.

Cei trei bărbați și două femei sunt acuzați că au conspirat „pentru a colecta informații destinate să fie direct sau indirect utile unui inamic, într-un scop dăunător pentru siguranța și interesul statului” între 30 august 2020 și 8 februarie 2023.

Orlin Roussev, în vârstă de 45 de ani, Bizer Dzhambazov, în vârstă de 42 de ani, Katrin Ivanova, în vârstă de 32 de ani, Ivan Stoyanov, în vârstă de 31 de ani, și Vanya Gaberova, în vârstă de 29 de ani, toți cetățeni bulgari care locuiau la Londra și Norfolk, au fost arestați de poliția antiteroristă în luna februarie a acestui an.

UE are un plan B pentru a ocoli orice vot de veto exprimat de Ungaria privind ajutorul comunitar

14:56Ungaria a cerut Comisiei Europene să lanseze o procedură de infringement împotriva Bulgariei în legătură cu o nouă taxă pe care Sofia a impus-o pentru tranzitul transportului de gaze ruseşti, a anunţat vineri ministrul afacerilor europene de la Budapesta, Janos Boka, într-o postare pe Facebook, relatează Reuters.

13:43Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pare optimist și mizează pe avansul forţelor armate ucrainene în lupta lor împotriva trupelor ruse, dar a avertizat, într-un interviu acordat dpa, că progresul va fi dificil, notează Agerpres.

13:42 Uniunea Europeană va putea să ocolească orice vot de veto exprimat de Ungaria în ceea ce privește ajutorul de 50 de miliarde de euro pregătit de blocul umanitar pentru Ucraina în condițiile în care războiul a intrat în a 21-a sa lună.

12:20O lovitură ucraineană asupra peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, din timpul nopții a lovit două ambarcațiuni rusești de debarcare din clasa Serna, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete militare ucrainene (GUR) pentru The Kyiv Independent.

11:23Fostul ministru leton de interne, Janis Adamsons, şi complicele acestuia ,fostul ofiţer KGB Ghennadi Silonov, au fost condamnați de un tribunal din Riga la opt şi respectiv şapte ani şi jumătate de închisoare pentru spionaj în favoarea serviciilor secrete ruse, informează France Presse și Agerpres.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât cinci drone și o rachetă rusești

11:05Numărul vagoanelor care se îndreaptă spre porturile din regiunea ucraineană Odesa a continuat să crească în ultima săptămână, datorită funcţionării cu succes a coridorului alternativ pentru exporturi de la Marea Neagră, a anunţat joi un oficial al căilor ferate din Numărul vagoanelor care se îndreaptă spre porturile din regiunea ucraineană Odesa a continuat să crească în ultima săptămână, datorită funcţionării cu succes a coridorului alternativ pentru exporturi de la Marea Neagră, a anunţat joi un oficial al căilor ferate din Ucraina, relatează Reuters.

Valeri Tkaciov, director adjunct al departamentului comercial al Căilor Ferate ucrainene, a declarat pe Facebook că în ultima săptămână numărul vagoanelor de cereale care se îndreaptă spre porturile din regiunea Odesa a crescut cu peste 26%, de la 4.227 la 5.341. El a precizat că până la 970 de vagoane au fost descărcate în silozurile porturilor în fiecare zi.

Cu o săptămână mai devreme, numărul vagoanelor crescuse cu aproximativ 50%.

În august, Ucraina a lansat un „coridor umanitar” pentru navele având ca destinaţie pieţele din Africa şi Asia, pentru a încerca să ocolească o blocadă de facto a Rusiei în Marea Neagră, după ce Moscova a renunţat în iulie la un acord ce garantase exporturile maritime ale Kievului timp de un an.

Ruta se întinde de-a lungul coastei sud-vestice a Ucrainei la Marea Neagră, prin apele teritoriale ale României şi mai departe spre Turcia.

09:46 Forțele ucrainene au doborât cinci dintre cele șase drone kamikaze Shahed și una dintre cele două rachete de croazieră lansate de Rusia în cursul nopții, potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei, transmite The Kyiv Independent.

Rusia ar fi lansat cele șase drone din districtul Primorsko-Akhtarsk din Krasnodar Krai, Rusia, iar cele două rachete de croazieră aeriene ghidate, modelele Kh-31 și Kh-59, din spațiul aerian de deasupra părții ocupate a regiunii Herson.

Apărarea Ucrainei a eliminat cele cinci drone, precum și racheta Kh-59, deasupra regiunilor Dnipropetrovsk, Harkov, Nikolaev, Poltava și Kiev, potrivit sursei citate.

De asemenea, forțele rusești au efectuat 26 de lovituri aeriene și 62 de lovituri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă în cursul zilei de joi, vizând atât obiective civile, cât și militare, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în raportul de vineri dimineață.

08:55Magnatul pro-rus fugar Ilan Şor, acuzat de autorităţile din Republica Moldova că a supravegheat o schemă de „cumpărare” a alegătorilor, a părăsit Israelul în această săptămână, dar nu se ştie unde se află, a declarat joi un oficial Interpol, informează Reuters și Agerpres.

08:34Putin va organiza o mare conferință înainte de Crăciun

Președintele rus Vladimir Putin intenționează să organizeze o conferință de presă și va răspunde la întrebările rușilor obișnuiți în cadrul unui eveniment televizat pe 14 decembrie, a relatat vineri publicația RosBusinessConsulting (RBC), citând surse anonime, transmite Reuters.

Putin, care încă nu și-a anunțat oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale din martie 2024, a organizat în mod tradițional o conferință de presă lungă și o sesiune de întrebări și răspunsuri ca evenimente separate în fiecare an, dar le-a omis pe ambele anul trecut, după ce Rusia a început ceea ce numește o „operațiune militară specială în Ucraina”.

Putin a vizitat cartierul general al „operațiunii militare speciale”

08:17Președintele rus Vladimir Putin a discutat joi seară despre războiul din Ucraina cu liderii militari de rang înalt, inclusiv cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și cu șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, transmite Reuters.

08:05Mai multe femei din Rusia care cer întoarcerea acasă a soților și copiilor lor aflați pe front s-au mobilizat într-un miting la Moscova ce a durat câteva minute, până să fie dizolvat de poliție. Un alt protest, de data aceasta în mai multe regiuni din Federația Rusă, este anunțat pentru 19 noiembrie.

07:51 Trupele rusești își intensifică atacurile asupra orașului-cheie Avdiivka din estul țării, a declarat joi un ofițer ucrainean de rang înalt, în timp ce statul major al țării a raportat că armata a respins mai multe asalturi rusești în sectoare separate ale frontului, transmite Reuters.

Președintele Volodimir Zelenski a salutat contraofensiva ucraineană lansată în iunie ca fiind „inspirată”, dar nu a oferit detalii.

Forțele rusești s-au concentrat asupra regiunilor estice Donețk și Lugansk de când ofensiva lor asupra Kievului s-a blocat în primele zile ale invaziei din februarie 2022.

De la jumătatea lunii octombrie, ele se îndreaptă spre orașul Avdiivka, cunoscut pentru uzina de cocs și pentru poziția sa care îl face poartă de acces către orașul Donețk, situat la 20 km spre est.

Oleksandr Borodin, ofițerul de presă al celei de-a treia brigăzi separate de asalt din Ucraina, a declarat că forțele rusești lansează atacuri majore de infanterie, încercând în același timp să păstreze echipamentul intact.

Borodin a declarat pentru postul de televiziune Espreso TV că nu există statistici dramatice privind distrugerea echipamentului inamic „deoarece îl folosesc mult mai puțin, în principal de la distanță”.

„Dar mișcările lor sunt destul de dense acum. Nu este vorba doar de infanterie care avansează, ci și de munca paralelă a artileriei, a dronelor, a aviației, a acelorași bombardamente aeriene și nu numai.”

Forțele rusești nu au fost în măsură să refacă rapid proviziile, iar pozițiile defensive ucrainene erau solide, potrivit lui Borodin.

„Toate acestea au început după evenimentele din Israel”, a spus el. „Poate că ei cred că este cel mai bun moment pentru a avansa, dar nu au succese serioase”.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

––––––

Evenimentele de joi privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro