Sari direct la conținut

Câți ruși au murit pe frontul din Ucraina în doi ani de război? Datele dezvăluite de o publicație rusă independentă

HotNews.ro
Soldați ruși pe linia frontului din Ucraina, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Soldați ruși pe linia frontului din Ucraina, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Pierderile de vieți ale militarilor ruși reprezintă un subiect tabu în Rusia. Recent, bloggerul Andrei Morozov pare că s-a sinucis după ce a fost presat să șteargă o postare despre pierderile semnificative ale Rusiei în capturarea Avdiivka. A doi ani de război, rata pierderilor nu încetinește.

Publicația Meduza, reprezentând presa rusă independentă, a calculat, folosind datele serviciului de statistică, din registrul succesiunilor și lista soldaților confirmați uciși întocmită de Mediazona și BBC Rusia, câți soldați ruși ar fi murit pe frontul din Ucraina. Meduza estimează, pe baza acestor date, că aproximativ 75.000 de combatanți și-ar fi pierdut viața de la începutul invaziei până în decembrie 2023.

„Aceasta nu este o cifră exactă, ci o estimare statistică – cea mai probabilă valoare într-un interval destul de larg, între 66.000 și 88.000. Metoda noastră nu ne permite să „vedem” pierderile Rusiei în lunile mai recente (unde ar intra și Avdiika- n.r.), dar numărul total al pierderilor pe toți cei doi ani de război ar fi de aproximativ 83.000 de soldați dacă ritmul din al patrulea trimestru al anului 2023 (aproximativ 3.900 de oameni pe lună) a rămas constant în ianuarie și februarie 2024”, precizează Meduza.

Potrivit sursei citate, cele mai mari pierderi s-au înregistrat în timpul bătăliei pentru Bakhmut, în ianuarie – martie 2023. Conform datelor publicației, până la 2.000 de oameni mureau în fiecare săptămână în această perioadă, iar majoritatea acestor soldați erau foști deținuți recrutați din închisoare.

Potrivit calculelor Meduza, dintre cei 75.000 de morți, 16.000 ar fi recruții, bărbații mobilizați în afară de trupele contractuale și de foștii deținuți.

Rata de mortalitate ar fi fost în ultimele șase luni de 120 de combatanți ruși pe zi, mai scrie Meduza.

Peste 17.000 de morți în lupta pentru Adviika – estimare ucraineană

Numărul exact de morți în rândul rușilor mobilizați în Ucraina nu a fost asumat de nicio parte. Estimările ucrainene, americane și britanice vorbesc despre „pierderi” care înseamnă combatanți uciși sau răniți.

Conform ultimei estimări publicate joi de armata ucraineană, de la începutul războiului declanșat de Rusia, forțele Kremlinului ar fi pierdut 407.240 de militari.

Ucrainenii susțin că rușii ar fi pierdut peste 47.000 de militari doar în lupta pentru Avdiivka. „Estimările noastre arată de pe 10 octombrie până pe 17 februarie că au pierdut în doar aceste patru luni de ofensivă peste 47.000 de militari. Din aceștia peste 17.000 au fost uciși în luptă”, a spus Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România într-o discuție cu presa la care a participat și HotNews.ro

Rusia nu a prezentat o evaluare a pierderilor proprii de pe frontul din Ucraina.

În decembrie anul trecut, un raport declasificat al serviciilor de informaţii americane estima că Rusia a pierdut în Ucraina 315.000 de militari, morţi şi răniţi, adică aproximativ 87% din efectivele angajate în acest război la începutul conflictului.

Care e „speranța de viață” pe front

Soldații ruși mobilizați pentru a lupta în Ucraina au fost uciși, în medie, la doar câteva luni după încorporarea lor în forțele armate ale Moscovei, arata o investigație independentă publicată în toamna anului trecut.

Investigația realizată de site-ul rusesc Important Stories și analiștii de la Conflict Intelligence Team.

Rezultatul investigației arată că, în medie, speranța de viață a soldaților ruși între momentul mobilizării și cel al uciderii lor este de 4 luni și jumătate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro