Sari direct la conținut

Zelenski coboară vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani

HotNews.ro
Soldați ucraineni în zona frontului din Robotîne, regiunea Zaporojie, Foto: Dmytro Smolienko / Sipa Press / Profimedia
Soldați ucraineni în zona frontului din Robotîne, regiunea Zaporojie, Foto: Dmytro Smolienko / Sipa Press / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un proiect de lege care reduce vârsta serviciului militar de la 27 la 25 de ani, într-un moment în care forțele armate duc lipsă de oameni pentru a face față invaziei rusești, potrivit AFP.

Acest proiect de lege, adoptat în urmă cu un an de către deputați și care aștepta promulgarea de către președinție, intră în vigoare miercuri, a anunțat Rada, parlamentul ucrainean, pe site-ul său.

Guvernul ucrainean trebuie apoi să adapteze diferitele texte de reglementare la noua eră a mobilizării în termen de șase luni.

Înrolarea în armată face obiectul unor dezbateri în Ucraina de luni de zile.

Armata ucraineană a suferit pierderi, a căror amploare este ținută secretă, și astăzi, spre deosebire de începutul conflictului, se luptă să găsească voluntari pentru front.

În februarie, Rada a adoptat în primă lectură o serie de măsuri menite să faciliteze mobilizarea, după ce un proiect inițial pregătit de guvern fusese trimis înapoi pentru rescriere cu câteva săptămâni mai devreme.

Volodimir Zelenski afirmase în decembrie 2023 că armata se oferise să mobilizeze până la 500.000 de persoane suplimentare, cifră revizuită între timp în scădere de noul comandant-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski.

Mulți ucraineni consideră că actualul sistem de recrutare este incorect, ineficient și adesea corupt. Există, de asemenea, apeluri pentru demobilizarea celor care se află pe front de mult timp.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro