Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina – ziua 829: Italia insistă ca Ucraina să nu îi folosească armele pentru a lovi Rusia / Atac rusesc de proporții asupra sistemului energetic ucrainean / Germania ia în calcul activarea a 900.000 de rezerviști

HotNews.ro
Soldați ucraineni cu un tun autopropulsat camuflat pe frontul din Lyman, Foto: Wojciech Grzedzinski / AFP / Profimedia Images
Soldați ucraineni cu un tun autopropulsat camuflat pe frontul din Lyman, Foto: Wojciech Grzedzinski / AFP / Profimedia Images

Rusia a lansat în cursul nopții un val de rachete și drone ce au avariat instalații ale sistemului energetic din cinci regiuni ale Ucrainei. Operatorul rețelei naționale de energie, Ukrenergo, a precizat că atacul a produs avarii la instalații din Donețk (est), în Zaporojie ( sud-est), precum și în regiunile Dnipropetrovsk, Kirovohrad (centru) și Ivano-Frankivsk (vest).

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încheiat vineri acorduri de securitate pe termen lung cu Suedia, Norvegia şi Islanda, un semn al angajamentului occidental faţă de Ucraina, în timp ce Kievul caută sprijin militar suplimentar din partea Occidentului în războiul cu Rusia.

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 829 – LIVE pe HotNews.ro:

23:55Ucraina salută permisiunea de a ataca ţinte pe teritoriul Rusiei, dar regretă că unele restricţii sunt încă în vigoare

Ucrainenii salută decizia SUA de a le permite să folosească anumite arme occidentale împotriva unor ţinte inamice pe teritoriul Rusiei, dar speră că vor fi ridicate mai multe restricţii în acest sens pentru a evita un număr şi mai mare de victime şi de oportunităţi pierdute în încercarea de a opri agresiunea Moscovei, scrie agenția EFE.

22:34 Igor Dodon, liderul pro-rus al opoziţiei de la Chișinău, cere relaţii mai bune cu Rusia şi China. „R. Moldova este în favoarea păcii, nu se va lăsa târâtă în certuri geopolitice ca Ucraina”

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM, de stânga) şi fost preşedinte al ţării care a fost învins de Maia Sandu în 2020, a declarat că Republica Moldova îşi ignoră aliaţii tradiţionali, iar atitudinea sa pro-europeană riscă să atragă ţara într-un conflict. „Haideţi să ne întoarcem la un dialog normal cu partenerii noştri – Rusia, China şi alte ţări. Asta ar trebui să facem”.

18:24O statuie din bronz a fostului lider al grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, mort într-un accident aviatic în august 2023, la două luni după o revoltă eşuată în Rusia, a fost dezvelită sâmbătă la mormântul său din Sankt Petersburg.

Zeci de susţinători ai defunctului miliardar au fost văzuţi în faţa impunătoarei statui a lui Prigojin, care îl reprezintă în picioare, unii depunând buchete de flori, a constatat un jurnalist al agenției France-Presse. Câţiva dintre ei erau îmbrăcaţi în uniformă militară, cu feţele acoperite.

17:18 Italia insistă ca Ucraina să nu îi folosească armele pentru a lovi Rusia

Ministrul de externe italian Antonio Tajani şi-a reafirmat sâmbătă opoziţia faţă de posibilitatea ca Ucraina să folosească arme italiene pentru a lovi Rusia şi a atras atenţia cu privire la orice fel de decizie „impulsivă”. „Este un moment foarte delicat, nu trebuie să facem niciun pas greşit”, a declarat Tajani.

16:10Campania „războinică” a lui Viktor Orban în Ungaria

Retorica lui Viktor Orban devine pe zi ce trece tot mai virulentă, scrie AFP. El se prezintă ca fiind „singurul care luptă pentru pace” și care se opune„ obiectivelor belicoase” ale Uniunii Europene, făcând din acest subiect miza alegerilor europarlamentare din 9 iunie.

Rămânând apropiat de Kremlin, el refuză să trimită arme vecinului său ucrainean și blochează în prezent ajutorul militar european, repetând că Kievul „nu poate câștiga” împotriva Moscovei și că trebuie să accepte o încetare imediată a focului.

Germania ia în calcul activarea a 900.000 de rezerviști

15:47 Peste 9.000 de hectare de pădure au fost cuprinse de flăcări, sâmbătă, în regiunea Harkov, în urma loviturilor rusești, a informat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

Au existat cel puțin nouă incendii separate, a precizat Serviciul pentru Situații de Urgență, iar șase dintre acestea au fost izolate de pompierii ucraineni. (The Kyiv Independent)

14:33Președintele Emmanuel Macron a primit-o vineri la Palatul Elysée pe Iulia Navalnaia, lidera opoziției ruse în exil, condamnând din nou „moartea nejustificată” a soțului ei, Alexei Navalnîi, a anunțat Palatul Elysée.

El „a adus un omagiu memoriei lui Alexeï Navalnîi și curajului cu care și-a condus viața în timpul luptelor sale împotriva corupției și în favoarea libertății de exprimare”, a precizat Elysée într-un comunicat de presă, citat de AFP.

13:50Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit la Forumul de Apărare din Singapore

Zelenski a sosit sâmbătă la Singapore pentru a participa și lua cuvântul la un forum de apărare care se desfășoară până duminică, au constatat jurnaliștii AFP.

Jurnaliștii AFP l-au văzut pe Zelenski intrând în holul hotelului de lux care găzduiește forumul „Shangri-La Dialogue”, la care participă miniștri ai apărării din întreaga lume.

13:17Germania ia în calcul activarea a 900.000 de rezerviști. Solicitare făcută în Bundestag

Preşedinta comisiei de apărare din parlamentul federal german, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, s-a pronunţat pentru activarea a 900.000 de rezervişti, în contextul continuării războiului lansat de preşedintele rus Vladimir Putin contra Ucrainei.

Rusia clasifică un grup de soții de soldați drept „agenți străini”

10:24Rusia a tras 53 de rachete și 47 de drone în timpul nopții, potrivit armatei ucrainene, citată de AFP.

„Inamicul a lansat 53 de rachete de diferite tipuri și 47 de drone de atac”, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, adăugând că a doborât 35 dintre aceste rachete și 46 de drone.

10:00Rusia a lansat sâmbătă dimineață un val de rachete și drone care au avariat instalații ale sistemului energetic din cinci regiuni ale Ucrainei, transmite Reuters.

Operatorul rețelei naționale de energie Ukrenergo a precizat că atacul a produs avarii la instalații din Donețkul de este, în sud-estul Zaporijiei, precum și în regiunile Dnipropetrovsk, Kirovohrad (centru) și Ivano-Frankivsk (vest).

09:36REPORTAJ ÎN UCRAINA. ”Dar de ce pe fotbaliști nu-i trimit pe front?”. Ce spun oamenii și soldații

În România, dar și în alte țări, oamenii se întreabă, firesc: ”Dar de ce pe fotbaliști nu-i trimit pe front?”. În plină ofensivă a Rusiei, care câștigă teren, o echipă a publicației sportive GOLAZO.ro s-a deplasat în Ucraina pentru a vedea de ce fotbalul a fost declarat ”obiectiv strategic” și ce înseamnă concret acest lucru.

07:45Rusia clasifică un grup de soții de soldați drept „agenți străini”

Rusia a clasificat vineri drept „agenți străini” o organizație de femei care militează pentru întoarcerea bărbaților mobilizați în ofensiva din Ucraina, precum și o fostă candidată la președinție care cere încetarea conflictului, potrivit AFP.

Vineri, Ministerul Justiției a înscris mișcarea „Put domoi” (drumul spre casă), care a organizat mici adunări de femei care cereau întoarcerea bărbaților de pe front, în registrul „agenților străinilor”.

Ministerul a argumentat că această mișcare a lucrat pentru a crea o „imagine negativă” a Rusiei și a armatei ruse și a făcut apel la demonstrații ilegale.

00:35Peter Szijjarto: Nu vom permite ca Ungaria „să fie absorbită nebunia belicoasă a NATO”

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a afirmat vineri, după reuniunea de la Praga a omologilor săi din NATO, că s-au făcut „unele declaraţii care arată o totală lipsă de raţiune”, dar că guvernul său nu va permite ca Ungaria „să fie absorbită în nebunia belicoasă a NATO”.

Rezumatul ultimelor 24 de ore:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro