Sari direct la conținut

De la ce a pornit scandalul fără precedent la Eurovision 2024 care a dus la descalificarea „șocantă” a Olandei

HotNews.ro
Joost Klein, reprezentantul Olandei, și-a pus steagul în cap în timpul unei conferințe de presă după a doua semifinală a concursului Eurovision, la Malmo Arena, în Malmo, Suedia, joi, 9 mai 2024, Foto: Jessica Gow / AP / Profimedia
Joost Klein, reprezentantul Olandei, și-a pus steagul în cap în timpul unei conferințe de presă după a doua semifinală a concursului Eurovision, la Malmo Arena, în Malmo, Suedia, joi, 9 mai 2024, Foto: Jessica Gow / AP / Profimedia

Eurovision 2024 a fost marcat de o decizie istorică: descalificare concurentului Olandei, Joost Klein, în ziua în care trebuia să cânte în marea finală.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizația care patronează Eurovision, a anunțat în ultima zi de concurs că l-a exclus pe Klein după un incident din culise.

Cântăreţul Joost Klein, care se număra printre favoriți, fusese suspendat cu o zi înainte, după ce nu participase la repetițiile finale.

Este pentru prima dată în istoria de 68 de ani a Eurovisionului când un concurent a fost descalificat după începerea evenimentului de cinci zile.

Eurovision 2024: Speculații privind descalificarea Olandei

Inițial, se specula faptul că excluderea sa ar avea legătură cu un moment controversat de joi.

Atunci, la conferinţa de presă de după semifinala Eurovision 2024, care se doreşte a fi apolitic, Joost Klein a atras atenţia prin faptul că şi-a exprimat dezacordul de a fi plasat alături de reprezentanta Israelului, Eden Golan. Artistul şi-a acoperit ostentativ faţa cu steagul olandez în mai multe rânduri.

Cu toate acestea, EBU a subliniat că descalificare Olandei nu a avut nimic de-a face cu atitudinea sa faţă de alte delegaţii.

Poliţia suedeză a confirmat pentru AFP că a deschis o anchetă pentru „intimidare”, iar cazul a fost înaintat procurorului general, notează Agerpres.

„Poliţia suedeză a investigat o plângere depusă de o membră a echipei de producţie în urma unui incident care a avut loc după prestaţia în semifinala de joi seară”, a precizat și EBU.

„În timp ce procedurile legale îşi urmează cursul, ar fi inadecvat ca el să continue să participe la competiţie”, a explicat organizaţia, reiterând că are o „politică de toleranţă zero faţă de un comportament inadecvat”.

Decizia EBU, contestată de Olanda

Televiziunea olandeză Avrotros a spus că decizia de eliminare din concurs este „disproporţionată”, precizândcă este „şocată”. „O regretăm profund şi vom reveni asupra ei mai târziu”.

Ulterior, Avrotros a explicat că Joost Klein a fost descalificat din finala Eurovision pentru că joi seara a făcut o „mişcare ameninţătoare” către o cameramană, fără a o atinge.

Concurentul olandez, care se grăbea spre vestiare după semifinală, a spus de mai multe ori că nu doreşte să fie filmat. Acest lucru nu a fost respectat, a susținut televiziunea olandeză.

Avrotros au propus EBU mai multe soluţii, dar organizația nu a putu fi înduplecată și a decis totuşi să-l descalifice pe Joost Klein.

Joost Klein nu a revenit în Olanda

Joost Klein nu a revenit duminică în Olanda, alături de restul delegației care a mers la Malmo, unde s-a desfășurat Eurovision 2024, potrivit presei din Țara Lalelelor.

Televiziunea olandeză Avrotros a relatat că nu se va organiza o conferință de presă și nici nu este clar când se va întoarce Klein în Olanda, scrie De Telegraaf.

Chiar dacă procuratura suedeză a preluat cazul, Klein are permisiunea de a părăsi țara.

Olanda a contestat descalificare lui Klein cu puțin înainte de începerea finalei, sâmbătă seară.

Un prezentator TV explică reacția lui Klein

Presa olandeză scrie că membra din echipa de producție a insistat să îl filmeze pe Klrain în culise după ce a cântat piesa Europapa.

Melodia se încheie cu un omagiu adus părinților lui, care au murit când el era încă minor. La scurt timp după un astfel de moment, el nu are chef să aibă o cameră de filmat îndreptată spre el, a scris site-ul de știri Media Courant.

Prezentatorul TV olandez Cornald Maas a criticat decizia EBU și a făcut precizări despre incidentul care i-a atras descalificarea lui Klein.

„Joost a fost hărțuit de mai multe ori de o doamnă cu o cameră rotativă și nu a vrut ca acest lucru să se întâmple după ce a cântat partea emoționantă a cântecului său, în care merge până la capăt de fiecare dată. El este genul acela de artist. Îl retrăiește de fiecare dată”, a explicat Maas pentru De Telegraaf.

Cornald Maas obișnuiește să prezinte concursul Eurovision în Olanda și face parte din comitetul de organizare a selecției naționale de 20 de ani.

Din punct de vedere emoțional, Joost se întoarce la acea perioadă dificilă din viața sa, a spus Cornald Maas. „Poate fi diferit pentru alți artiști, dar așa este pentru el. Apoi coboară de pe scenă și a existat deja un moment în această săptămână când a indicat că nu vrea să fie filmat”.

El a continuat: „A fost o agitație în legătură cu asta și totuși s-a întâmplat din nou și din nou, așa că, din câte știu eu, a împins camera sau telefonul, cred că l-a dat jos și cam asta a fost tot.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro