Sari direct la conținut

O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ

HotNews.ro
furtună solară, Foto: Naeblys / Alamy / Alamy / Profimedia
furtună solară, Foto: Naeblys / Alamy / Alamy / Profimedia

O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ și ar putea provoca perturbări ale rețelelor electrice și sateliților încă de vineri seara, precum și aurore impresionante, au avertizat autoritățile americane, potrivit AFP.

„Suntem aproape siguri că o serie de ejecții de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice și câmpuri magnetice emanate de Soare, se îndreaptă spre Pământ”, a explicat Shawn Dahl, de la Centrul american de prognoză meteo-spațială (SWPC), în cadrul unei conferințe de presă.

A fost emisă o avertizare de furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, ceea ce nu s-a mai făcut din 2005, informează și CNN.

Este dificil de prezis momentul exact în care va începe evenimentul, dar se așteaptă ca acesta să persiste pe tot parcursul weekend-ului.

„Ar putea exista un oarecare impact asupra infrastructurii”, a declarat Shawn Dahl, adăugând că acesta este un eveniment „foarte rar”.

„Am notificat toți operatorii cu care lucrăm, cum ar fi operatorii de sateliți, operatorii de comunicații și, bineînțeles, rețeaua electrică din America de Nord”, a adăugat el.

Soarele se află în prezent aproape de vârful său de activitate, într-un ciclu care se repetă la fiecare 11 ani.

Aceste ejecții de masă coronală, dintre care cel puțin șapte se îndreaptă în prezent spre Pământ, provin dintr-o pată solară cu un diametru de aproximativ 16 ori mai mare decât cel al Pământului.

Acestea se deplasează cu câteva sute de kilometri pe secundă.

Când furtuna solară va ajunge la sateliții americani poziționați la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Pământ, intensitatea evenimentului poate fi mai bine prevăzută – cu 20-45 de minute înainte de producerea lui”, a explicat Shawn Dahl.

Mesaje de liniștire

El a recomandat locuitorilor să se echipeze cu baterii sau, eventual, cu generatoare, ca pentru orice altă avertizare de furtună.

Dar operatorii de electricitate lucrează de zece ani pentru a-și proteja mai bine rețelele, a liniștit Rob Steenburgh, om de știință la SWPC. Efectele ar putea apărea doar pe liniile de înaltă tensiune, nu și în casele particulare, iar sisteme comparabile cu întrerupătoarele de circuit există, de exemplu.

Semnalele GPS ar putea fi, de asemenea, afectate, a adăugat el.

În ceea ce privește traficul aerian, Agenția Aviației Civile americane (FAA) a declarat că „nu se așteaptă la consecințe semnificative”.

Pe de altă parte, se așteaptă ca evenimentul să producă aurore, inclusiv în regiuni în care acestea nu sunt observate în mod normal. Oficialii SWPC au refuzat să comenteze cu privire la amploarea zonei potențial afectate, dar au sfătuit locuitorii să iasă afară și să facă fotografii.

„Dacă vă aflați undeva unde este întuneric, fără nori și cu puțină poluare luminoasă, ați putea vedea niște aurore boreale destul de impresionante”, a declarat Rob Steenburgh. „Și acesta este cu adevărat darul meteorologiei spațiale”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro