Sari direct la conținut

Studiu: Cei mai bogati oameni ai lumii detineau la sfarsitul anului 2010 cel putin 21.000 de miliarde de dolari in paradisurile fiscale

HotNews.ro

Cei mai bogati oameni ai lumii detineau la sfarsitul anului 2010 cel putin 21.000 de miliarde de dolari in paradisurile fiscale, conform unui studiu realizat de Tax Justice Network citat de BBC.Aceasta suma echivaleaza cu dimensiunea economiilor Statelor Unite ale Americii si Japoniei la un loc.

Studiul, intitulat The Price of Offshore Revisited, a fost realizat de catre James Henry, fost economist sef la compania de consultanta McKinsey. Potrivit acestuia valoarea de 21.000 de miliarde de dolari este una minima, iar suma ar putea fi de 32.000 miliarde de dolari.

James a utilizat date de la Banca Reglementelor Internationale, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si, respectiv, guverne nationale.

Studiul sau acopera doar averea financiara depusa in banci si conturi de investitii, si nu alte active, cum ar fi proprietatiile si iahturile.

Raportul survine pe fondul cresterii ingrijorarii publice si politice privind evaziunea fiscala. Unele autoritati, inclusiv in Germania, au platit chiar pentru a obtine informatii furate de la banci cu privire la presupusi evazionisti fiscali.

„Veniturile fiscale pierdute vizate de estimarile noastre sunt imense. Sunt suficient de mari pentru a face o diferenta semnificativa in finantele multor tari”, a precizat Henry.

Totusi, „privind din alt unghi, acest studiu este cu adevarat o veste buna. Lumea tocmai a localizat o cantitate imensa de bogatie financiara care poate fi chemata sa contribuie la rezolvarea unora dintre cele mai presante probleme globale ale noastre’, a adaugat acesta.

Raportul subliniaza impactul banilor din paradisurile fiscale asupra bilanturilor a 139 de tari emergente, plasaţi dincolo de raza de actiune a autoritatilor fiscale locale. James Henry estimeaza ca, incepand cu anii 1970, cei mai bogati cetateni din aceste 139 de tari au adunat intre 7.300-9.300 miliarde de dolari in ‘avere offshore neinregistrata’, pana in 2010.

Averea privata detinuta offshore reprezinta ‘o gaură neagra uriasa in economia mondiala’, a afirmat Henry.

Alte concluzii ale raportului realizat de Henry:

  • La sfarsitul anului 2010, 50 de banci private importante au gestionat colectiv peste 12.100 miliarde de dolari in active transfrontaliere investite pentru clientii privati.
  • Cele trei banci private care gestioneaza cea mai mare parte din activele offshore sunt UBS, Credit Suisse si Goldman Sachs.
  • La nivel global, cel putin 100.000 de persoane detin, ca avere offshore, in jur de 9.800 miliarde de dolari.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro