Sari direct la conținut

Studiu: China si-ar putea exagera intentionat PIB cu 1.000 de miliarde de dolari, publicand date eronate

HotNews.ro

Economia Chinei ar putea fi exagerata de autoritatile de la Beijing cu circa 1.000 de miliarde de dolari, 8-12% din activitatea economica anuala, prin publicarea de date „voit eronate” despre inflatie si PIB, arata un studiu publicat saptamana aceasta de un profesor de la Universitatea Peking din Beijing, citata de Mediafax. Datele macroeconomice publicate de autoritatile chineze sunt tratate cu scepticism de unii economisti, iar studiul realizat de un profesor de la HSBC Business School din cadrul Universitatii Pekin incearca sa clarifice amploarea discrepantelor, potrivit CNBC.

„Exista dovezi solide care arata ca datele privind rata reala a cresterii PIB si, in cele din urma, PIB real, ar putea fi puternic exagerate”, a declarat Christopher Balding, profesor asociat la HSBC Business School si autor al raportului.

Prin „nereguli semnificative si sistematice”, estimarile oficiale exagereaza PIB real al Chinei cu 8-12%, sau circa 1.000 de miliarde de dolari, a spus Balding. PIB al Chinei s-a situat la 8.320 miliarde de dolari anul trecut.

Balding a analizat date din perioada 2001-2011 si a descoperit ca cifrele privind inflatia au fost manipulate intr-un mod care a condus si la distorsionarea altor date, precum PIB si venitul cheltuibil.

„Daca datele privind inflatia nu sunt corecte, sau sunt voit gresite, cum par a fi de fapt, vor afecta alte segmente de date economice si financiare, conducand la disparitati mari in timp. Este ingrijorator ca un birou de statistica ar manipula si produce date eronate”, a spus profesorul.

Raportul se concentreaza mai ales pe date privind inflatia in sectorul imobiliar, componenta cu cea mai mare pondere in Indicele Preturilor de Consum din China. Dezvoltarea economica foarte rapida a Chinei a cauzat o migratie de amploare a populatiei de la sate catre orase, iar preturile la locuinte au „explodat” in zonele cu industrie dezvoltata. Statisticile oficiale arata, insa, ca preturile locuintelor din zonele rurale au crescut mai mult decat cele din orase, afirma Balding.

Potrivit Biroului National de Statistica al Chinei, preturile locuintelor private din zonele rurale au crescut in medie cu 1,67% pe an, de peste trei ori mai rapid decat cele din zonele urbane, unde media se situeaza la 0,53%.

In plus, statisticile oficiale sugereaza ca preturile locuintelor private din China au avansat cu numai 8,14% in 11 ani, in pofida dezvoltarii puternice a sectorului imobiliar si a majorarii PIB de circa cinci ori.

„Afirmatia privind cresterea cu mai putin de 10% a componentei imobiliare a indicelui preturilor de consum intre 2000 si 2011 este pur si simplu comica”, a afirmat Balding.

Analistii sunt de mult timp reticenti in privinta datelor publicate de autoritatile chineze.

Qinwei Wang, economist pentru China la firma britanica de cercetare Capital Economics, a declarat ca discrepanta dintre datele oficiale privind PIB si calculele Capital Economics au devenit mai evidente anul trecut.

„Incepand din 2012, indicatorul nostru sugereaza o incetinire economica in China mai puternica decat cea aratata de datele oficiale. Datele Capital Economics sugereaza ca economia Chinei a inregistrat o crestere usor mai ridicata de 6%, cu 1-2 puncte procentuale mai redusa decat cea oficiala”, a afirmat Qinwei.

Profesorul de la HSBC Business School a declarat ca spera ca cercetarea sa sa schimbe modul in care autoritatile chineze folosesc datele.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro