Sari direct la conținut

SUA condamnă închiderea site-ului Stand News din Hong Kong și cer eliberarea jurnaliștilor

HotNews.ro
Arestari in Hong Kong (captura de ecran), Foto: Hotnews
Arestari in Hong Kong (captura de ecran), Foto: Hotnews

​Secretarul de stat american Antony Blinken a condamnat miercuri închiderea publicaţiei online pro-democraţie Stand Newsdin Hong Kong, declarând că aceasta subminează credibilitatea Hong Kong-ului, transmite joi AFP citată de Agerpres.

„Prin reducerea la tăcere a presei independente, China şi autorităţile locale subminează credibilitatea şi viabilitatea Hong Kong-ului. Autorităţile care au încredere în ele şi nu se tem de adevăr privesc favorabil presa liberă”, a spus oficialul american într-un comunicat.

„Solicităm Chinei şi autorităţilor din Hong Kong să înceteze să vizeze mass-media libere şi independente din Hong Kong şi să elibereze imediat jurnaliştii şi oficialii mass-media care au fost reţinuţi şi acuzaţi pe nedrept”, a adăugat el.

Site-ul de ştiri online Stand News şi-a anunţat închiderea miercuri după ce a fost vizat de percheziţii şi şapte arestări pentru „postări care îndeamnă la revoltă”, cel mai recent episod al represiunii împotriva presei locale de către autorităţile loiale Beijingului.

Şeful poliţiei securităţii naţionale din Hong Kong, Steve Li, a declarat că Stand News a fost acuzat pentru articole şi postări pe blog care incitau la revoltă între iulie 2020 şi noiembrie 2021.

Stand News este a doua publicaţie din Hong Kong intrată în vizorul autorităţilor. În iunie, publicaţia pro-democraţie Apple Daily s-a închis după ce activele i-au fost îngheţate şi principalii săi şefi arestaţi în virtutea unei noi legi drastice privind securitatea naţională, impusă de Beijing.

Aceste reprimarea are loc în contextul în care comunitatea internaţională este îngrijorată de preluarea din ce în ce mai fermă a controlului asupra insulei de către Beijing după protestele pro-democraţie din 2019.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro