Sari direct la conținut

SUA: Seful interimar al IRS si-a cerut demisia ca urmare a scandalului controalelor fiscale dirijate politic. Credeti ca in Romania exista asemenea controale ale ANAF? HotNews va invita sa marturisiti din experienta Dv

HotNews.ro

Presedintele Barack Obama a anuntat miercuri concedierea sefului interimar al Fiscului american, o consecinta a scandalului anchetelor pe criterii politice lansate de IRS (Internal Revenue Service, administratia fiscala a Statelor Unite) impotriva grupurilor politice conservatoare,scrie Washington Post. Seful SUA a solicitat si a obtinut demisia directorului interimar al IRS, Steven Miller. “Am trecut in revista raportul (inspectorului) de la Departamentul Trezoreriei (vezi atasamentul-n.red). Este de neiertat, iar cetatenii americani au dreptul sa fie furiosi. Eu sunt furios. Nu voi tolera acest tip de comportament, in special la IRS”, a afirmat Obama. Acuzatii de controale orientate politic in Romania au fost facute inca din 2010 chiar din partea unor fosti ministri. Vezi aici petitia unui om de afaceri care marturiseste ca a fost tinta unui control “inadecvat” din partea Fiscului.

  •  Credeti ca mai sunt actuale asemenea practici? V-ati confruntat cu controale dirijate din partea Fiscului? Cum demonstrezi ca un control fiscal e dirijat politic? HotNews va invita sa ne marturisiti experientele Dv.

“IRS trebuie sa functioneze cu o integritate absoluta”, a insistat presedintele SUA.

“Cei vinovati vor da socoteala (…) Astazi (miercuri), secretarul Lew a luat o prima masura cerand si obtinand demisia directorului interimar al IRS”, a continuat presedintele american.

“Vom pune in aplicare noi masuri de siguranta pentru a ne asigura ca acest tip de comportament nu se va mai repeta niciodata”, a adaugat el, promitand sa “coopereze cu Congresul” in anchetele pe acest subiect.

In SUA, scandalul e cat casa. FBI a intrat pe fir si cauta sa vada daca se confirma acuzatiile aduse intr-un Raport Fiscului american, cum ca ar fi facut controale fiscale dirijate politic spre adversarii actualei administratii.

Vezi in atasament Raportul care acuza IRS.

Insusi presedintele SUA a iesit la rampa, declarand ca un asemenea lucru ar fi “scandalos”. Prima oara cand am citit stirea din SUA am ras. Ceea ce pentru americani parea scandalos, la noi pare banal.

Acuzatii de controale orientate politic in Romania au fost facute inca din 2010 chiar din partea unor fosti ministri. Vezi aici petitia unui om de afaceri care marturiseste ca a fost tinta unui control “inadecvat” din partea Fiscului. Credeti ca mai sunt actuale asemenea practici? V-ati confruntat cu controale dirijate din partea Fiscului? Cum se poate demonstra ca un control fiscal e dirijat politic? HotNews va invita sa ne marturisiti experientele Dv.

Ce acuzatii i se aduce Fiscului american:

Directorii Fiscului american stiau inca de la jumatatea anului 2011 ca multe dintre investigatiile pornite au tinte politice. IRS ar fi lucrat dupa criterii politice – gruparile politice conservatoare fiind luate in vizor in mod incorect.

Cu aproape un an inainte, Douglas Shulman, pe atunci seful IRS, declara in fata unui comitet din Congres ca agentia nu are tinte politice. Anul trecut, mai multe grupari de sub umbrela “Tea Party” si alte organizatii politice conservatoare s-au plans ca au facut obiectul unor anchete excesive si inadecvate. Multi dintre acestia au sustinut chiar ca IRS le-a cerut liste cu sponsorii si alte informatii delicate.

Ce spune Presedintele SUA:

“Daca angajatii fiscului au recurs la astfel de practici care au fost raportate si au vizat grupuri conservatoare in mod deliberat, atunci este scandalos”, a declarat Obama.

“Vom astepta sa se cunoasca toate faptele si detaliile. Dar nu am rabdare pentru acest lucru, nu il voi tolera si ne vom asigura ca se va intelege exact ceea ce s-a intamplat”, a promis presedintele american.

Fiscul american a admis vineri ca functionarii au selectionat grupuri ale caror nume includeau cuvintele “Tea Party” sau “patriot” pentru o analiza detaliata a cererilor de statut special.

“Actiunile autoritatilor fiscale reprezinta un abuz de putere scandalos”, a declarat Max Baucus, presedintele Comitetului de Finante al Senatului.

“Autoritatile fiscale trebuie sa pregateasca de o ancheta completa a Comitetului de Finante. Serviciile fiscale vor fi acum supuse unei analize complementare”, a adugat acesta.

Cum au loc controalele in Romania:

Potrivit ANAF, in functie de tematica inspectiei fiscale sau de sarcinile exprese stabilite functionarului fiscal cu atributii de aceasta natura, acesta va utiliza:

  • controlul prin sondaj– verificarea selectiva a documentelor si operatiunilor semnificatice in care sint reflectate modul de calcul, de evidentiere si de plata a obligatiilor fiscale datorate bugetului general consolidat;
  • controlul inopinat – verificarea ca urmare a unei sesizari cu privire la existenta unor fapte de incalcare a legislatiei fiscale, fara anuntarea in prealabil a contribuabilului ;
  • controlul incrucisat – care consta in verificarea documentelor si operatiunilor impozabile ale contribuabilului in corelatie cu cele detinute de alte persoane; controlul incrucisat poate fi si inopinat ;

Asteptam opiniile Dv pe aceasta tema.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro