Sari direct la conținut

SUA vor trimite Israelului un sistem antirachetă THAAD

HotNews.ro
sistem THAAD / APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia
sistem THAAD / APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Statele Unite au declarat duminică că vor trimite Israelului un sistem antirachetă avansat – și trupe americane care să-l opereze – în încercarea de a consolida apărarea antiaeriană a țării în urma atacurilor cu rachete ale Iranului, relatează Reuters.

Președintele american Joe Biden a spus că trimite sistemul „pentru a apăra Israelul”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, a declarat că instalarea unei baterii Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD) va spori sistemul integrat de apărare aeriană al Israelului.

Anterior, Wall Street Journal a scris, citând oficiali americani, că SUA intenționează să trimită Israelului un sistem THAAD împreună cu trupe americane care-l vor opera, într-o mișcare pentru a consolida apărarea aliatului său principal din Orientul Mijlociu

Dacă SUA vor da curs acestei intenții ar marca un pas semnificativ în eforturile americane de a proteja direct Israelul împotriva unui atac inamic prin detașarea soldaților americani la sol.

Aproximativ 100 de soldați americani ar urma să însoțească sistemul, într-o rară desfășurare SUA în Israel.

Decizia este cântărită în timp ce SUA caută soluții pentru a proteja ţara în cazul unei reacţii iraniene la un atac israelian aşteptat, a declarat sâmbătă un oficial american, potrivit Times of Israel.

Israelul a promis că va răspunde unui atac iranian care a implicat lansarea a aproximativ 200 de rachete balistice către Israel la 1 octombrie. 

SUA poartă discuții intense cu Israelul, incercând să tempereze represaliile acestuia, deși oficialii americani cred că Israelul și-a restrâns lista de posibile ținte. Oficialii americani au îndemnat guvernul premierului Benjamin Netanyahu să nu vizeze instalaţiile petroliere şi nucleare ale Iranului.

THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) este un sistem defensiv, anti-rachetă , care asigură protecție împotriva amenințărilor balistice la altitudine foarte înaltă.

Un astfel de sistem a fost adus de SUA și în România în 2019 cât timp scutul de la Deveselu a trecut printr-un proces de actualizare.

INTERVIURILE HotNews.ro