Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: 75% dintre drumuri sunt nemodernizate; Gripa porcina combatuta cu fluturasi; Universitatile se doteaza cu aparate anti-frauda; Marmureanu mai prevede un cutremur; Lipsa de reforma din justitie ar putea taia fondurile europene; Cum se ascultau telefoanele; Autobuz pentru turisti la Bucuresti; Semaforizarea din Capitala nu respecta limitele legii

HotNews.ro

Avioane de partid: doua aeroporturi pentru Brasov Cele doua tabere politice care s-au contrat dur in ultimii doi ani pe seama construirii unui aeroport la Brasov s-au intalnit ieri, la ora 13.30, la Primaria Brasov, pentru a cadea la o intelegere. In urma discutiilor, lucrurile s-au lamurit de ambele parti. Astfel, Brasovul va avea doua aeroporturi, unul al PNL sustinut de PSD si unul al PDL, mai mic. In ultima perioada, reprezentantii de seama ai PDL – Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, deputatul Valeriu Tabara, seful Comisiei de agricultura de la Camera Deputatilor, si chiar Adriean Videanu, ministrul Economiei – s-au opus construirii aeroportului de la Brasov, in varianta propusa de presedintele PNL al Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, si sustinuta de reprezentantii PSD, cel mai vocal fiind ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, scrie Cotidianul.

Pretul corect al consolidarii seismice, umflat de patru-cinci ori Primaria Capitalei a anuntat ca un proprietar dintr-un bloc consolidat seismic va plati intre 4.000 si 8.000 de euro. Reporterii Cotidianul au gasit exemple in care devizul este de 30.000-40.000 de euro. Locatarii blocului 24 de pe Strada Nicolae Balcescu au aceasta priveliste in curte din februarie 2006. Sorin Oprescu a facut un apel luni catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Ministerul Culturii, primariile de sector si presedintii asociatiilor de locatari pentru grabirea procedurilor de reabilitare a blocurilor incadrate in clasa de risc seismic ridicat. In informarea de la Primaria Capitalei, atat primarul Sorin Oprescu, cat si directorul Directiei de Investitii, Bogdan Hreapca, au sustinut ca fiecarui proprietar de apartament dintr-un imobil consolidat seismic ii revin de plata intre 4.000 si 8.000 de euro. Realitatea din teren arata insa altceva. Locatarii din blocul situat pe Bulevardul Nicolae Balcescu nr. 24 se simt pacaliti din mai multe puncte de vedere, inclusiv din cel al pretului, afirma Cotidianul.

Dupa ce era sa scape de condamnarea la moarte din cauza unui viciu de procedura, Gabby Tennis este din ce in ce mai aproape de coridorul mortii. Romanul a fost condamnat pentru a doua oara pentru ca in urma cu 6 ani l-a omorat, calcandu-l in picioare, pe un batran de 91 de ani, veteran de razboi si handicapat locomotor. Juriul a deliberat cu putin peste o ora inainte de a-l gasi vinovat pentru a doua oara pe romanul nascut in 1980 de uciderea lui Albert Vessela, un veteran al marinei americane, anunta cotidianul american “Sun Sentinel”. Gabby Tennis a comis fapta in 2003, pe cand avea 23 de ani, informeaza Cotidianul.

Romania circula pe drumuri expirate si nemodernizate Romania are aproape 60.000 de kilometri de drum vechi si plin de gropi, releva datele Institutului National de Statistica (INS). Potrivit acestora, din totalul de 81.693 de kilometri de drum public, pe care-l are Romania, doar un sfert – respectiv 22.865 km – a trecut printr-un proces de modernizare, cea mai mare parte cu imbracaminti asfaltice de tip greu si mijlociu. Investitiile realizate nu garanteaza insa soferilor o calatorie fara griji. Asta pentru ca jumatate dintre aceste suprafete refacute sunt deficitare si au durata de serviciu depasita. Statisticile enunta faptul ca in aceeasi situatie se afla alti 22.561 km, ce reprezinta drumuri cu imbracaminti usoare rutiere. „In ceea ce priveste starea tehnica a drumurilor publice, 60,7% din lungimea drumurilor cu imbracaminti usoare rutiere aveau durata de serviciu depasita”, scrie EvZ.

Primaria Capitalei intentioneaza sa introduca un autobuz care sa-i plimbe pe turisti prin centrul orasului. Acesta ar avea ca punct de plecare Piata Presei Libere si va opri in 17 zone considerate de interes, cum ar fi: la Manastirea Casin, la Piata Victoriei, la Palatul CEC, pe bulevardul Elisabeta, la Piata Operei, va ajunge in Cotroceni, la Palatul Parlamentului, la Piata Unirii, la Universitate, la Foisorul de Foc, Piata Romana, Piata Charles de Gaulle si inapoi la Piata Presei. Transportul va fi asigurat de patru autobuze Mercedes ale RATB, care vor sosi in statii la un interval de 25 de minute, zilnic intre orele 9.00 si 20.00, afirma EvZ.

Fosti securisti dezvaluie secretele microfoanelor din casele noastreRomania Libera incepe publicarea unui serial despre modalitatile prin care ofiterii de la Departamentul Securitatii Statului patrundeau in casele oamenilor si instalau tehnica pentru a monitoriza inclusiv ce se vorbea in timpul somnului, dupa cum ne-a precizat unul dintre ofiterii care au acceptat sa se „confeseze” cititorilor nostri.

Rep: Unde le montati? In scrumiere, farfurii?

Marian: Microfoanele se montau peste tot, dar noi le foloseam pe cele mai eficiente, pe care le instalam in perete, cu sursa de energie de la reteaua electrica, ce functionau nonstop, fara sincope. Cele din scrumiere, farfurii, cesti aveau viata scurta pentru ca functionau pe baza de baterii si te trezeai ca pierzi ce era mai important. Exploatam si tehnica mobila, si tehnica de intimidare.

Rep: Cum intrati in casele oamenilor?

Marian: Pe baza de plan aprobat de conducerea superioara. Erau angrenate mai multe unitati care colaborau: unii pentru indepartarea persoanelor, altii pentru paza, altii pentru montarea tehnicii, altii pentru rearanjarea apartamentului, refacerea peretilor. Aveam inclusiv pictori specialisti in redarea patinei vechi a peretilor. Spre exemplu, trebuia sa montez tehnica la Popescu din apartamentul 44. Ca sa pot monta tehnica in perete, trebuia sa fac „crucea”, adica trebuia sa-i scot din apartament nu numai pe membrii familiei Popescu, ci si pe vecinii din apartamentul de la etajul de deasupra, pe cei de dedesubt, pe cei din stanga si pe cei din dreapta, pentru ca acestia sa nu observe patrunderea, sa nu auda zgomotele bormasinii cu care gauream peretii. Se asigurau informativ toate persoanele care puteau deranja actiunea noastra secreta. (Romania Libera)

Marmureanu: Luni seara ar putea avea loc un nou cutremur Romanii ar putea resimti, in noaptea de luni spre marti, un nou cutremur, de mica intensitate, dupa cel inregistrat sambata in Vrancea, a anuntat luni directorul Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu. In urmatoarea perioada vor mai exista mici seisme, dar nu vor depasi 2-3 grade pe scara Richter, a adaugat Marmureanu. Specialistii sunt de parere ca nu sunt motive de ingrijorare, deoarece seismele vrancene de adancime nu produc replici, scrie Romania Libera.

Fondurile UE, sistate pana la reforma Justitiei? Uniunea Europeana ar trebui sa sisteze toate fondurile pentru Romania pana la reformarea sistemului judiciar, arata o analiza a Centrului de Studii Politice Europene (CEPS) din Bruxelles. Autorii studiului intitulat „Garantarea statului de drept in UE dupa extindere” sustin ca UE ar trebui sa aplice in cazul Romaniei o politica de sanctiuni si recompense. Sanctiunea ar consta in blocarea banilor destinati pentru Romania, iar recompensa ar fi ca Bucurestiul sa poata totusi contracta fonduri, insa numai pentru redresarea Justitiei. Numai dupa ce sistemul judiciar ar functiona corespunzator, autoritatile de la Bucuresti ar putea accesa bani si pentru alte domenii, mai ales ca, in acel moment, Romania ar avea niste oameni pregatiti in accesarea fondurilor europene, se recomanda in studiu, afirma Romania Libera.

Facultatile vor verifica toti candidatii la admitere cu aparate anti-fals Studentii care se vor inscrie la facultate in aceasta vara vor avea parte de verificari speciale din partea universitatilor. Ministerul Educatiei (MECI) pregateste un ordin prin care intentioneaza sa creeze la nivelul tuturor rectoratelor echipe de specialisti care sa ia la puricat, in fiecare facultate in parte, toate dosarele de inscriere ale candidatilor, astfel incat sa nu se poata strecura diplome false de bacalaureat. Surse MECI ne-au declarat ca universitatile vor fi nevoite sa achizitioneze aparatura speciala de depistare a documentelor false, cu ajutorul careia echipa formata din trei-patru specialisti sa verifice, pe rand, actele depuse la secretariate. Conform acelorasi surse, pe langa respectiva masura, ministerul va cere inspectoratelor scolare judetene ca la finalul examenelor nationale sa informeze exact cate diplome de bac au emis, fapt ce ar permite un control mai riguros al circulatiei respectivelor documente, scrie Gandul.

Romania se apara de gripa porcina cu fluturasi, covoras ud si „vigilenta marita“ Purtatorul de cuvant al aeroportului Henri Coanda, Valentin Iordache, spune ca ideea este buna, dar ca aeroportul nu are in dotare asemenea aparate. „Practic e un termometru digital cu determinare rapida a temperaturii, perfect fezabil. Un lucru e sigur: nu exista asa ceva in aeroportul Otopeni. Deocamdata, nu am primit nicio informare de la autoritatile sanitare sau de la Ministerul Sanatatii”, ne-a declarat el. De aceea, autoritatile romane vor lupta impotriva gripei porcine cu traditionalele covorase de cauciuc imbibate cu dezinfectant, peste care vor trece pasagerii, „calzi” sau „reci”. Totusi, conform declaratiilor oficialilor, la acestea se va adauga si o „vigilenta sporita”, scrie Gandul.

Semaforizarea si semnalizarea din Bucuresti sunt un dezastru Potrivit datelor oficiale, in anul 2008, Politia Rutiera a constatat, la nivelul Capitalei, lipsa a 10.500 de indicatoare precum si 2000 de defectiuni la semafoare. Au fost trimise nu mai putin de 249 de informari la Administratia Strazilor si la retelele edilitare. Tot anul trecut, la nivelul Capitalei, Brigada de Politie Rutiera a facut 116 informari catre Primaria Bucuresti, Prefectura si primariile de sector in legatura cu lipsuri sau propuneri de imbunatatire a conditiilor materiale de circulatie, amenajari de intersectii, reglementare de circulatie prin indicatoare si marcaje. Explicatia acestei stari de fapt consta si in contractele incheiate de Adminis­tratia Strazilor Bucuresti pentru gestio­na­rea si intretinerea semnalizarii orizon­tale. Valoarea cumulata a acestor contracte depaseste suma de 5 milioane de euro, potrivit motivarii unei decizii irevocabile a Curtii de Apel Bucuresti. Aceasta instanta a constatat “nelegalitatea documentatiilor de atribuire precum si a procedurilor de achizitie” pentru sase pachete de strazi, dar pentru ca Administratia Strazilor deja incheiase contractele nu a dispus reluarea procedurii de achizitie. Nelegalitatea constatata de instanta este foarte grava din mai multe puncte de vedere. Dincolo de milioanele de euro deja platite de stat si altele pe care ar putea sa le plateasca ca despagubiri, este vorba de siguranta cetateanului. Astfel, obiectul acestor contracte se refera la 451 de strazi, bulevarde si piete cu o suprafata totala de circa 450 km, cu tot ceea ce inseamna ele din punct de vedere al circulatiei rutiere: indicatoare, stalpi rutieri, semnalizare, marcaje etc, scrie Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro