Subiectele Zilei: Afacerea panseluta si palmierul. Cine face milioane de euro din circuitul banilor publici in natura; Ce efect ar putea avea ultima decizie a Curtii Supreme in Dosarul Transferurilor; De ce vrea Mazare portul Constanta
- Redactia Hotnews
Afacerea panseluta si palmierul. Cine face milioane de euro din circuitul banilor publici in natura. Zeci de milioane de euro intra anual in conturile firmelor pe care primariile le contracteaza pentru amenajarea spatiilor verzi. Numai pentru 2014, de la panselute, la tei de Olanda, artari globulari si palmieri, 20 de primarii de mari orase din tara pun la bataie 13,5 milioane de euro, mai bine de jumatate de suma, 7,4 milioane de euro, venind de la Bucuresti, potrivit datelor centralizate de Gandul si Mediafax, pe baza informatiilor puse la dispozitie de administratiile locale. Gandul a aratat schema prin care banii intra de cele mai multe ori in conturilor firmelor de partid. Ultimul exemplu aratat de noi este cel de la primaria Orsova unde sume consistente destinate „amenajarilor peisagistice” ajungeau la societatile controlate de seful PSD local, Constantin Popescu, un apropiat al presedintelui CJ Mehedinti, Adrian Duicu, arestat pentru coruptie in urma cu doua saptamani, scrie Gandul.
Tot ce trebuie sa stii despre carnea de miel. Diferente fata de carnea de ied si cum stim ca nu mancam caine, de Paste. Carnea de pui, de porc sau de vita este inlocuita in apropierea Pastelui cu cea de miel si, mai nou, cu cea de ied. Nutritionistii avertizeaza ca romanii pot fi foarte usor pacaliti daca nu se uita cu atentie de unde cumpara carne si ce ar putea sa se ascunda sub o eticheta falsa. Nutritionistul Eduard Adamescu spune ca primul lucru la care trebuie sa fie atenti cumparatorii este, evident, locul din care cumpara carne. Acesta precizeaza ca cel mai indicat ar fi ca oamenii sa ia carne din magazine autorizate, iar aceasta sa fie verificata veterinar. Cum ne dam seama daca este verificata? Simplu: pe suprafata carnii ar trebui sa se gaseasca o stampila care sa ateste calitatea produsului, scrie Adevarul.
De ce vrea Mazare portul Constanta. Presedintele Traian Basescu a declarat duminica seara ca portul Constanta este un obiectiv de importanta strategica, care trebuie sa ramana in controlul administratiei centrale. Radu Mazare a declarat in mai multe randuri ca doreste controlul majoritar al Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta pentru a-l administra mai bine. „Eu cred ca acest port, timp de 20 de ani, nu a fost suficient de bine administrat. Nu a adus orasului Constanta ceea ce ar fi putut sa aduca. La valoarea pe care o are, la grandoarea lui, ca sa scoti in zilele sale bune profit anual de opt milioane de euro, e caca-maca”, spunea el. Cele opt milioane de euro reprezinta profitul CNPAMC, scrie Romania libera.
Ce efect ar putea avea ultima decizie a Curtii Supreme in Dosarul Transferurilor. Curtea Suprema a decis astazi ca judecatorii vor putea combina in aceeasi sentinta parti din Noul Cod Penal si Vechiul Cod Penal atunci cand vor determina care lege este mai favorabila este unui inculpat. In cazul celor opt grei din fotbal, Curtea de Apel Bucuresti a decis sa utilizeze metoda aplicarii globale a legii penale mai favorabile. Adica au aplicat doar una din legile penale, ori codul nou ori codul vechi. Avocatii lui Mihai Stoica au contestat sentinta si au folosit ca argument tocmai utilizarea gresita a metodei globale in identificarea legii penale mai favorabile. Avocatii celor opt condamnati in dosarul Transferurilor ar putea invoca decizia Curtii Supreme, insa disputa nu este transata definitiv. Curtea Constitutionala a fost sesizata in acest caz si va decide care este cea mai buna metoda de identificare a legii penale mai favorabile, scrie Gandul.
Pericol de moarte langa autobuzele si tramvaiele RATB. Masinile circula fara antipoluant, eliberand noxe periculoase pentru oameni, iar multe nu mai au frane, sustin angajati RATB. Oficialii neaga acuzatiile. In timp ce sefii Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) sustin ca toate mijloacele de transport circula cu antipoluant pentru a reduce consumul de combustibil si noxele eliberate, au revizia la zi si sunt dezinfectate, angajatii din subordine sustin contrariul. Trei dintre ei au dezvaluit, pentru EVZ, cum, zilnic, viata calatoriilor, cat si a lor este pusa in pericol cu girul conducerii Regiei, care nu ia masuri pentru remedierea situatiei. Valer Ciobanescu, de la sindicatul soferilor RATB, a povestit ca sunt cazuri in care se actioneaza franele si autobuzul inca mai merge. Motivul: sunt foarte uzate, scrie EVZ.
Cu exceptia vestului, cheltuielile militare cresc peste tot. Occidentul economiseste, in timp ce alte tari cheltuiesc mai mult pentru inarmare. Aceasta este concluzia noului raport prezentat de Institutul pentru Pace SIPRI de la Stockholm. Detaliile sunt extrem de interesante. La nivel mondial, cheltuielile pentru inarmare s-au diminuat in 2013 cu 1, 9%. Reducerea are a face in primul rand cu micsorarea bugetului apararii in SUA, mai ales dupa retragerea din Irak. Daca Pentagonul nu ar fi decis sa economiseasca, cheltuielile pentru inarmare ar fi crescut la nivel mondial, potrivit SIPRI. Dat fiind ca SUA le revin mai mult de o treime din totalul de 1747 de miliarde de dolari, cat s-au cheltuit in 2013 la nivel mondial pentru inarmare, economiile Pentagonului influenteaza considerabil statistica anuala a institutului din capitala Suediei, scrie Detsche Welle.
Salvati de medici, ucisi de bacterii din spital. Pacientii infectati cu bacterii in spitalele din Romania sunt mult mai multi decat o arata rapoartele oficiale. De teama unei reputatii patate, medicii si managerii de spital aleg sa ascunda adevaratele cifre, dar cateva detalii ii tradeaza usor: in Romania sunt raportate mai putine infectii nosocomiale decat in tarile cele mai avansate din UE; respectiv, in Romania spitalele consuma de doua ori mai putin dezinfectant decat in tari care au de doua ori mai multe infectii spitalicesti. Un anevrism cerebral si o operatie dificila pe creier nu l-au doborat pe timisoreanul Petru Cosmaschi. A facut-o insa o bacterie luata din spital, in timp ce se recupera dupa interventia chirurgicala, acuza familia sa, scrie Romania libera.
Televiziunea Romana, un esec urmarit? Cine raspunde? Sindicatele spun ca s-au saturat de „management defectuos” si cer in tribunal ca cei care au gresit sa plateasca. Pana acum nimeni nu a dat explicatii pentru datoriile imense acumulate de televiziunea publica. Angajatii din TVR ii cer public Directorului General Interimar al SRTV sa actioneze pentru recuperarea prejudiciilor SRTV. Televiziunea publica are datorii cumulate de 800 milioane de lei, adunate incepand cu 2006. „Vrem sa dam in judecata televiziunea pentru a o obliga sa faca acest demers. Am trimis o scrisoare deschisa catre Stelian Tanase, catre toate institutiile care ar putea sa medieze dialogul si ultimul pas este actiunea in instanta, pentru ca nu mai avem alte parghii”, a explicat Sorin Rada, presedinte TV-R Sind, sindicatul lucratorilor din domeniul audiovizual, scrie EVZ.