Subiectele Zilei: Armata din Parlament: Lista completa a ofiterilor din politica romaneasca; Neagu Djuvara, istoric, diplomat, jurist: ''Era foarte buna scoala noastra, iar eu am facut la Sinaia''; Cum aduceau marinarii blugi, whisky, tigari si carpete in Romania socialista
Neagu Djuvara, istoric, diplomat, jurist: ”Era foarte buna scoala noastra, iar eu am facut la Sinaia”. Abia sosit in Franta, la Nisa, in 1928, Neagu Djuvara a luat premiul I, Prix d’Excellence, in primul an de scoala petrecut acolo, dupa ce invatase, mai intai, trei ani in tara. Vorbeste cea mai frumoasa limba romana care se poate auzi in zilele noastre, desi, uneori, cu un usor accent frantuzesc. Povesteste, de altfel, ca si in familia sa, ca si in alte mari familii de boieri de acum un secol, in casa se vorbea mai ales in franceza. Romana a ”capatat-o” abia dupa varsta de 4 ani si pentru ca bunicul sau, diplomatul Trandafir Djuvara, ”mare patriot roman”, nu suporta ca nepotii vorbesc ”mai cu seama” frantuzeste. Continuarea in Adevarul.
Armata din Parlament: Lista completa a ofiterilor din politica romaneasca. Toate partidele politice importante din Romania au membri care au beneficiat din partea Ministerului Apararii Nationale, in diverse perioade din ultimii 22 de ani, de avansari in grad de ofiter, la modul exceptional, fara ca acestia sa aiba vreun merit militar. Chiar si reprezentantii minoritatilor in Parlament nu s-au dat inlaturi de la decorari gratuite. Beneficiarii acestor grade sunt fosti sau actuali deputati, senatori, ministri, prim-ministri sau pur si simplu oameni importanti cu relatii foarte mari. O parte dintre cei decorati nemeritat au primit gradele inainte de 1989, lucru care ridica suspiciuni. Integral in EVZ.
In ce investesc bani europarlamentarii romani. Europarlamentarii romani au investit, in 2011, in case, terenuri, masini si bijuterii, au acordat imprumuturi, dar au facut si credite, scrie Mediafax. Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu detine doua terenuri agricole – unul in judetul Brasov, de circa 7.000 mp, unul in judetul Sibiu, de aproximativ 8.000 mp si peste 1.000 mp de faneata, toate detinute in coproprietate cu A. Grigore. In 2011 a cumparat o casa in Bucuresti, cu o suprafata de 466 mp. In ultimul an a vandut o jumatate dintr-o casa din Constanta catre o ruda, contra sumei de 20.000 de euro. Integral in Romania Libera.
Cristian Tudor Popescu: In Romania lucrurile incep sa arate precum in Germania, dupa victoria lui Hitler. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu compara situatia actuala a Romaniei, referindu-se la chestiunea plagiatului premierului Victor Ponta, cu cea din Germania, imediat dupa instalarea nazistilor la putere. „Lucurile incep sa arate in acest moment, si am proprietatea termenilor, stiu ce spun, ca in Germania dupa victoria nazistilor, dupa alegerea lui Hitler cancelar al Germaniei, in 1933. Este aceeasi sfidare monstruoasa din partea noii puteri, de a-si impune cu orice pret vointa, calcand in picioare orice regula, desfiintand o comisie atunci cand exista vreun pericol ca ea sa dea vreun verdict neplacut pentru domnul Ponta (…)”, relateaza Adevarul.
Dublul dezastru al unui voiaj in strainatate. Pentru Romania plecarea lui Victor Ponta la Bruxelles constituie un dublu dezastru, din care prejudicierea durabila a imaginii tarii nu e decat catastrofa cea mica. Ar putea fi o telenovela pe cat de sordida, pe atat de trasa de par, dar nu e decat trista realitate. Premierul Romaniei a plecat la Bruxelles, incalcand decizia judecatorilor supremi a caror sentinta a specificat clar si fara echivoc ca presedintele este liderul roman in drept sa reprezinte tara in afara, inclusiv la Consiliul European, scrie Deutsche Welle.
Cum aduceau marinarii blugi, whisky, tigari si carpete in Romania socialista. Cat de greu gaseai pe vremea lui Ceausescu o pereche de blugi? Cati ati baut o cafea adevarata si nu nechezol? Un Kent fuma doar medicul. Omul simplu se multumea doar cu un Carpati. Pe peretii romanilor de rand se gaseau mileuri si nu carpete cu ”Fuga din Serai”. Doar castele privilegiate aveau acces la marfa de contrabanda a navigatorilor. Trebuia sa fii prieten cu cineva din familia unui marinar sau vecin de incredere. Si acum, dupa 20 – 30 de ani, fostii marinari se feresc sa recunoasca faptul ca aduceau marfuri interzise si cati bani scoteau din contrabanda, informeaza Adevarul.