Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: „Avortul in interesul fatului”, ultima gaselnita din proiectul noului Cod penal; Romanii ar fi de acord cu castrarea violatorilor; Romania intra in recesiune, Boc se imbata cu „partea plina a paharului”, iar locul lui Toma Rus de la “Ordine Publica” a fost luat de Doru Dumitrescu

HotNews.ro

Romania intra in recesiune, Boc se imbata cu „partea plina a paharului”. Gandul iti prezinta o traducere a scaderii de 6,4 procente – aflati ce se intampla cu salariile, unde va ajunge somajul, ce industrii sunt afectate. Romania a intrat, oficial, in recesiune tehnica, dupa ce economia a scazut timp de doua trimestre la rand. La finele anului trecut, economia locala s-a contractat cu 3,4%, iar in primul trimestru din 2009, cu inca 2,6%. Tradusa in bani, scaderea ajunge, grosso modo, la 4,14 miliarde de lei fata de finele anului trecut si 5,55 miliarde de lei fata de perioada similara din 2008, scrie Gandul.

FBI, pe urmele „biohackerilor“. Agentii federali incearca sa descopere laboratoare improvizate in care se fac experimente biologice cu materiale achizitionate de pe internet. In timp ce cazurile de gripa porcina se inmultesc in intreaga lume, virusi periculosi sunt manipulati in conditii improprii de catre diversi „experti”, scrie Adevarul.

Romanii ar fi de acord cu castrarea violatorilor. Romanii vor ca noul Cod Penal sa includa, ca pedeapsa alternativa in cazul violatorilor, si castrarea medicala (chimica), aplicata deja in alte state vest-europene, precum Cehia. Asa arata un sondaj realizat de IMAS la cererea Transparency International, in cadrul campaniei „Opriti Codurile!”. Potrivit sondajului, 8 din 10 romani mai cer si incriminarea camatariei, infractiune care nu se regaseste insa in proiectul de Cod Pe nal ajuns deja pe masa parlamentului. In acelasi timp, 78% dintre respondenti opteaza pentru Curtea cu Jurati, specifica sistemului juridic anglo-saxon. Motivul: ar scadea posibilitatea de corupere a judecatorilor care nu ar mai avea ultimul cuvant in pronuntarea unei sentinte, noteaza EvZ.

Atelierul condamnatilor. La Brasov a fost infiintat, in urma cu o luna, primul atelier din Romania in care persoanele condamnate pentru diverse infractiuni fac munca in folosul comunitatii, ca alternativa la pedeapsa cu inchisoarea. Deschiderea unor ateliere speciale pentru condamnati este necesara deoarece institutiile si companiile din Romania primesc foarte rar astfel de persoane pentru a-si executa pedepsele. Prin comparatie, in statele occidentale munca in folosul comunitatii este o pedeapsa folosita frecvent. Nu au scapat de ea nici vedete precum Lindsay Lohan, Naomi Campbell sau Boy George, noteaza Romania Libera.

„Avortul in interesul fatului”, ultima gaselnita din proiectul noului Cod penal. Printre contributiile aduse de comisia parlamentara condusa de Victor Ponta la proiectul noului Cod penal se numara si modificarea alineatului 6 al articolului 199, care a fost reformulat de comisie in felul urmator: ”Nu constituie infractiune avortul terapeutic efectuat de un medic de specialitate obstetrica-ginecologie, pana la varsta de 24 de saptamani, sau intreruperea ulterioara a cursului sarcinii in interesul mamei sau al fatului.” Comisia a apreciat ca prin aceasta modificare a adus o imbunatatire textului din proiectul intocmit de Ministerul Justitiei, care avea urmatorul cuprins: ”Nu constituie infractiune avortul terapeutic efectuat de un medic de specialitate obstetrica-ginecologie”, noteaza Gardianul.

Siesta de la pranz, reglementata prin decret municipal. La inceputul lunii iulie, in orasul Granada va intra in vigoare o ordonanta care reglementeaza activitatile desfasurate in locurile publice. Principalii vizati sunt cersetorii si prostituatele. Nu doar ei se vor confrunta cu noile masuri, ci si cetatenii care tulbura linistea in timpul orelor de siesta. In Spania, la pranz, angajatii au o pauza de doua-trei ore in care vin acasa pentru a manca si pentru a se odihni, informeaza Adevarul.

Cat de „specialisti” sunt sefii de agentii pe care ministrul Sarbu vroia sa-i uite de la legea unica a salarizarii. Ministrul Muncii, Marian Sarbu si-a avertizat colegii de Cabinet ca sunt clauze in contractele colective de munca si norme europene care pun sub semnul intrebarii aplicabilitatea legii salarizarii unitare a angajatilor din sistemul public, in cazul organismelor de stat care se autofinanteaza, neavand asadar nevoie de fonduri de la bugetul de stat pentru plata salariilor. „La discutiile din Guvern, acest punct de vedere nu a fost insusit de colegii mei. S-a considerat ca nu vor fi probleme de natura juridica, pentru a aplica legea salarizarii unitare si in institutii precum Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de supraveghere a fondurilor private de pensii, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Ministerul Justitiei n-a avut de obiectat, asa ca aceasta decizie, de a aplica peste tot legea salarizarii unitare, este finala”, ne-a declarat Sarbu, noteaza Gandul.

Radu Berceanu vrea sa scape de capusele care scumpesc pretul Autostrazii Transilvania. Cele mai multe sunt firme turcesti. Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, ieri, pe santierul Autostrazii Transilvania ca a discutat cu partenerii americani de la Bechtel si le-a atras atentia sa elimine firmele intermediare care cresc preturile materialelor de constructii necesare pentru constructia autostrazii, scrie EvZ.

Fostul sef al SRI, urmarit penal pentru ca si-ar fi cumparat apartamentul printr-un fals. Fostul sef al Serviciului Roman de Informatii Radu Timofte este urmarit penal de catre procurorii anticoruptie, fiind suspectat de faptul ca si-ar fi cumparat apartamentul de serviciu din Bucuresti prin fals in declaratii. Apartamentul era administrat de RA-APPS si avea destinatia drept locuinta de serviciu pentru cadrele militare ale SRI. Apartamentele repartizate sri-ului din fondul protocolului de stat puteau fi cumparate de chiriasi numai daca acestia nu detineau si nu au mai detinut o locuinta proprietate particulara, scrie Romania Libera.

Locul lui Toma Rus de la “Ordine Publica” a fost luat de Doru Dumitrescu. Noul director adjunct al Departamentului de Ordine Publica din Ministerul Administratiei si Internelor este, incepand de ieri, chestorul Doru Dumitrescu. Aceasta schimbare a fost facuta intrucat fostul directorul adjunct al Departamentului de Ordine Publica, comisarul sef Toma Rus, iesit la pensie. Chestorul Doru Dumitrescu a activat, pana acum, ca sef al Directiei de Control din cadrul ministerului, scrie Gardianul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro