Subiectele Zilei: Boc i-a scazut impozitele lui Videanu; Romania are imn turistic; Becali lider de audienta; Mii de tineri adera la Partidul Piratilor; Salarizarea bugetarilor va fi unitara abia din 2015; CNADNR afaceri dubioase de 100 de milioane de euro
Boc i-a scazut impozitele lui Videanu cu doua milioane de euro. Guvernul Boc, din care face parte si ministrul Videanu, tocmai a adoptat o Ordonanta de Urgenta care-l face mai bogat pe afaceristul Videanu cu doua milioane de euro. Suma ii era destinata, pina la adoptarea acestei Ordonante, statului. Adica reprezenta taxe platite la buget. Acum, nu mai reprezinta decit taxa de protectie platita de stat ministrului afacerist Videanu. Dupa scandalul Sterling (concesiunile petroliere din Marea Neagra), izbucnit dupa ce a iesit la iveala ca statul benficiaza doar de o particica infima din bogatiile naturale date in exploatare privatilor, politicienii au luat atitudine. La unison, din toate partidele, oamenii au promis ca vor schimba lucrurile. Sa vedem cum: pina acum mai bine de o saptamina, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului 101/2007, se stabilea ca fiecare agent comercial care exploateaza resurse minerale plateste o redeventa – un fel de drept de smecher al statului – calculata in procente, in functie de cite resurse vinde. Spre exemplu, pentru gaze naturale se platea 3% din venitul realizat din exploatare; pentru roci utile se platea 10%; pentru roci ornamentale, prietre pretioase si semi-pretioase se platea 15%; pentru carbuni, minereuri feroase si neferoase sau aluminiu se platea 4% si asa mai departe. In sedinta de Guvern din 8 aprilie curent, insa, la initiativa presedintelui ANRM (Agentia Nationala pentru Resurse Minerale) Gabriel Maracineanu, ordonanta respectiva a fost modificata, iar intregul sistem de calcul al redeventelor a fost schimbat. Mai exact, in loc sa se plateasca un anumit procent din vinzarile realizate in urma exploatarii resurselor, fiecare agent comercial va plati statului o suma fixa pentru fiecare unitate exploatata. Spre exemplu, in cazul rocilor magmatice si calcaroase se va plati 0,35 euro pe tona exploatata, pentru bazalt sau granit doi euro pentru fiecare tona, pentru saruri haloide 0,8 euro. Iar pentru marmura sau gresie, statul va incasa cite trei euro pentru fiecare tona exploatata, scrie Academia Catavencu.
„Romania, the land of choice“- imnul turistic facut de Moga De 1 mai, Ministerul Turismului va prezenta pe litoral imnul turistic. A facut deja public un vers din el, pe care toata lumea l-a luat drept noul slogan al Romaniei. Ministerul Turismului va prezenta la concertele organizate de 1 si 2 mai, la Mamaia si la Mangalia, imnul turistic al Romaniei, o melodie compusa de Marius Moga, din care a fost extrasa expresia „Romania, the land of choice“, dar aceasta nu reprezinta sloganul turistic al tarii. Afirmatia a fost facuta, pentru Cotidianul, de purtatorul de cuvant al ministerului, Stefan Lungu. „A aparut o confuzie, cauzata de faptul ca, dupa concertul Bregovic, noi am proiectat pe ecrane acest text, atunci cand am anuntat evenimentele de 1 si 2 mai. Nu este vorba despre un slogan, este o fraza din imnul turistic“, ne-a spus Lungu. Sloganul prin care a tara noastra a fost prezentata in lume a fost „Romania, simply surprising“, dar a fost considerat nepotrivit de actualul ministru al Turismului, Elena Udrea, afirma Cotidianul.
Compania de Autostrazi va plati in plus o suta de milioane de euro ca urmare a acordarii mai multor contracte importante unor firme situate pe locurile inferioare la licitatii. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), subordonata Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI), a acordat in ultimele patru luni contracte in valoare de 500 de milioane de euro unor firme care au fost departe de a cere cele mai mici preturi la licitatiile aferente. Preferintele CNADNR pentru firmele plasate pe locurile 2 si 3 la licitatii au costat bugetul de stat 100 de milioane de euro. Aceasta este diferenta dintre banii care vor fi platiti de CNADNR firmelor castigatoare si cei care ar fi fost platiti daca lucrarile ar fi revenit firmelor situate pe primul loc. Suta de milioane de euro ar fi fost suficienta pentru construirea a aproximativ 20 de kilometri de autostrada, scrie Cotidianul.
De Paste, Gigi Becali a inviat audientele Reinstalat in scaunul sau aurit de la palat, Becali a facut show intr-o editie speciala difuzata de Antena 3. Intr-un discurs incoerent, proaspatul eliberat a amestecat vorbele despre iertarea „gresitilor” cu amenintarea ca se va razbuna pentru „lacrimile fetelor si ale nevestei”. De asemenea, Becali a dat verdictul „nevinovat” in cazul fostului sau coleg de celula Floricel Achim si a spus ca presedintele Traian Basescu n-a comandat arestarea sa, ci doar si-a dat acceptul pentru ea. La ora difuzarii emisiunii, Antena 3 a atins un rating de 2,6%, de aproape patru ori mai mult decat rivala Realitatea TV si cu doar 0,2% sub liderul respectivului tronson orar, TVR 1. Cu doar cateva ore inaintea Invierii, Becali era prezent in studioul OTV, post caruia i-a adus un rating maxim de 1,3%, scrie EvZ.
Cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanta al municipiului Bucuresti si cele de la spitalele mari din Capitala au spus ca bucurestenii au inceput sa devina mai cumpatati, pentru ca majoritatea apelantilor sau a persoanelor internate de Paste aveau boli cronice si nicidecum indigestii. Totusi, anul acesta s-a inregistrat si o noutate. „Dupa ora doua si jumatate noaptea au venit comele alcoolice. Surprinzator pentru noi este ca anul asta numarul femeilor l-a depasit pe cel al barbatilor. Probabil ca femeile au tinut un post adevarat iar dupa impartasanie, cand au inceput sa bea, neobisnuite fiind, au trecut repede pragul de la binedispunere la coma alcoolica“, a declarat Andrei Georgescu, sef UPU Spitalul Universitar, scrie Gandul.
Salarizarea bugetarilor va fi unitara abia din 2015 Daca va trece de Guvern, Legea salarizarii unice a personalului din sistemul bugetar va produce efectele dorite abia din 2015, a declarat pentru Gandul presedintele confederatiei sindicale CNSLR-„Fratia”, Marius Petcu. El a explicat ca sistemul de salarizare nu poate fi uniformizat imediat, deoarece nu se pot reduce salariile mari, ele urmand a fi plafonate, iar cele mici sa fie indexate succesiv, pana „le ajung din urma” pe primele. In urma discutiilor purtate saptamana trecuta, sindicatele si patronatele au cazut de acord, de principiu, asupra introducerii unui sistem numit functie-echivalent. Potrivit acestuia, vor fi alese functii considerate comparabile ca volum de munca si responsabilitate, care urmeaza sa fie remunerate la fel, intr-un final, scrie Gandul.
Mii de tineri adera la Partidul Piratilor pentru a combate Legea drepturilor de autor. Partidul Piratilor din Suedia (Piratpartiet), care militeaza pentru reformarea legii drepturilor de autor si protejarea intimitatii pe internet, a devenit a cincea grupare politica, judecand dupa numarul de membri, scrie cotidianul „Dagens Nyheter”. Peste 20.000 de persoane au aderat la partidul care si-a anuntat participarea la alegerile europene din iunie. Aproximativ 3.000 de noi oameni au intrat in Piratpartiet in decurs de numai sapte ore la sfarsitul saptamanii trecute, imediat dupa ce un tribunal din Stockholm i-a condamnat la inchisoare pe fondatorii „Pirate Bay”, un site care faciliteaza descarcarea gratuita de muzica, filme si jocuri, relateaza EvZ.
Printre documentele declasificate se afla si liste ale imobilelor nationalizate care ar putea ajunge Dorin Dobrincu, directorul general al Arhivelor Nationale, a pus in pericol siguranta nationala dupa ce, de la sine putere, a declasificat documente secrete importante in mainile filierelor de samsari de case. Ordinul de declasificare a fost in vigoare 12 zile. La cateva luni de la preluarea importantului mandat, Dobrincu a emis un ordin national care „a scos la vedere“ documente importante ale Romaniei. Acte strict secrete au fost scoase din circuit de directorul Dobrincu care nu avea voie si nici nu era certificat sa declasifice documentele speciale. La 31 ianuarie 2008, directorul Dobrincu a emis prima dispozitie a anului. Era vorba de un ordin in care se specifica declasificarea unor informatii secrete. Conform surselor din interiorul Arhivelor Nationale, lista cuprinde acte valoroase, documente strategice si chiar planul de microfilmare. Adica mai tot ce s-a microfilmat in Romania, de la acte de atestare a romanilor in Transilvania, la acte de proprietate ale unor imobile vechi. Aceleasi surse sustin ca in ianuarie 2008, prin ordinul directorului general al Arhivelor Nationale Romane, au fost desecretizate pana si dosarele de cadre ale aparatului CC al PCR. Au mai fost declasificate dosarele unor persoane importante, dar si acte privind patrimoniul CC al PCR. Solicitati sa raspunda in privinta actiunilor directorului Dobrincu, reprezentantii ministerului sustin ca seful Arhivelor Nationale nu numai ca nu a avut aviz pentru declasificarea informatiilor secrete, dar a si fost atentionat de catre Directia Generala de Informatii si Protectie Interna asupra faptului ca nu are voie sa declasifice lista informatiilor secrete, scrie Adevarul.
Unii profesori de biologie din scoli au gasit o noua metoda de a stoarce bani de la elevi – comertul cu reviste de ecologie in care isi publica propriile articole. Un scurt raid realizat recent in scolile 195, 119 si Scoala Centrala din Bucuresti a relevat faptul ca aproape totii elevii de gimnaziu cumpara sistematic revistele „Planeta albastra”, „Bioplanet” sau „Terra”, aduse la clasa de profesorii de biologie. Parintii se plang ca pretul publicatiilor lunare, situat intre 3,5 si 6,9 lei, incarca bugetul destinat scolii, alaturi de culegerile de probleme, antologiile de texte literare si caietele speciale semestriale destinate fiecarei materii in parte, relateaza Adevarul.