Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Cad suruburi si lipsesc piese din noile trenuri de metrou. SRI analizeaza problema; Cum se salveaza un ministru in Romania; Romania celor 140.000 de minori, exploatati de familie. Unii copii sunt trimisi la munca, pe camp, si de la 10 ani

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Povestea Elenei. In urma cu un deceniu, pe scena Teatrului Odeon, o tanara in taior alb, decoltat, pasea apasat pe tocuri in spatele lui Traian Basescu. Pe cand devenea cunoscuta, in 2005, in emisiunea lui Robert Turcescu, infatisata marelui public in rochie si taior roz, cu unghii lungi si aurii, Elena Udrea era inca o aspiranta. Avea 31 de ani si, gasind in mariajul cu Dorin Cocos banii, cauta gloria. Episodul cu „presedintele Norvegiei” venea insa la apoape un an de cand tanara avocata, pe atunci membra PNL, isi facea la propriu intrarea in scena. Numele Elenei Udrea a fost rostit prima oara in public pe o scena de teatru, in 2004. O facea Traian Basescu, primar al Capitalei la doilea mandat, la investirea noului Consiliu General al Municipiului Bucuresti. In sala cu lumina obscura de la Odeon, Elena Udrea, stransa bine intr-un taior alb, decoltat, a pasit apasat pe tocuri inalte in viitoarea cariera politica. Timp de zece ani si jumatate, a urmarit, tenace, castigarea puterii pornind de jos. A renuntat, treptat, la decolteurile foarte adanci, la PNL, apoi la PDL, partidul care i-a facut partie pana la Ministerul Dezvoltarii si la pozitia de premier informal al Guvernului Boc 2 si, in final, la PMP, relateaza Gandul.ro.

Ce spune ministrul de Externe despre prezenta americana pe teritoriul Romaniei. Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat intr-un interviu acordat EVZ.ro importanta geostrategica a bazei de la Deveselu, parte a viitorului scut antiracheta al NATO, a vorbit despre criza ucraineana si reactia institutiilor occidentale in acest dosar difi cil si a reamintit asteptarile Romaniei, dar si ale UE, de la viitoarea conducere a Republicii Moldova. Intreb despre baza de la Deveselu, seful dilomatiei romane a declarat: „Ceea ce este interesant aici si cred ca acesta este aspectul neplacut pentru partea rusa este ca instalarea de structuri permanente americane pe teritoriul Romaniei inseamna o garantie ca Romania nu se mai intoarce intr-o alta sfera de influenta. Din acest punct de vedere, cred ca valoarea politica a acestui acord este una foarte mare.” Interviul integral pe EVZ.ro.

Comentariu DW: Initiativa cancelarei Merkel merita tot respectul. In pofida perspectivelor incerte de reusita, initiativa Angelei Merkel si a lui Francois Hollande este corecta. Criticarea ei, legitima. Insa senatorul republican McCain s-a discreditat singur, crede Michael Knigge. Misiunea de tip „last minute” a cancelarei germane si a presedintelui francez, la Kiev, respectiv Moscova, a aratat intregii lumi cat de grava este criza din Ucraina. Separatistii sustinuti de Rusia in estul Ucrainei au reusit nu doar sa castige teren, ci si sa isi consolideze dominatia militara in regiune. Faptul ca o mana de separatisti, aparent dezorganizati, reusesc sa ingenuncheze armata unei tari mari precum Ucraina, dovedeste in mod limpede ca acestia sunt sustinuti fara rezerve si cu toate mijloacele de Moscova. Aproape nimeni nu mai contesta in mod serios acest lucru, arata Deutsche Welle.

Orasele din Romania in care transportul in comun a fost revolutionat. Investitiile facute de autoritati. Devine chiar interesant sa mergi cu autobuzul in Romania. Si nu e nicio gluma la mijloc. Numarul celor care aleg acest tip de transport in comun a crescut in marile orase ale tarii. Mai exact, acolo unde vehiculele sunt moderne, circula dupa program exact si au o conexiune la Internet.Primaria Brasov a facut investitii masive pentru modernizarea tuturor liniilor de autobuz si troleibuz. Unele statii au chiar si locuri de parcare pentru soferii care decid sa-si continue drumul cu mijloacele de transport in comun. „Isi respecta programul de lucru, curatenia e OK”, spune un calator. Integral pe StirileProtv.ro.

Cum se salveaza un ministru in Romania. In Romania postrevolutionara au existat ministri care – dupa ce si-au dovedit incompetenta, au fost autorii unor gafe stupefiante sau au fost anchetati – in loc sa plece din viata publica au dobandit, la putina vreme, alte demnitati importante. In 25 de ani, Romania a avut 11 premieri, iar numarul ministrilor a depasit 150. Dintre acestia, o parte importanta au fost nevoiti sa paraseasca fotoliul ministerial dupa ce s-a dovedit ca nu aveau pregatirea profesionala necesara pentru a conduce un minister, au dat declaratii descalificante sau dupa ce au fost acuzati de diverse fapte penale. Dati afara pe usa din spate de la Palatul Victoria, cu tinichele de coada, cu scandal si in huiduielile publicului, ei s-au reintors fie in Parlament, in administratie, la Cotroceni, iar unii tot in Guvern. Altii au ajuns factori de decizie tocmai in domeniile unde ca ministri au esuat. Dan Sova neaga Holocaustul, provocand un scandal international, dar devine imediat ministru. La sapte ani dupa ce a fost fortat sa plece din fruntea Ministerului de Externe, Adrian Severin a devenit europarlamentar, iar Varujan Vosganian se refugiaza in Senat pentru a nu ajunge in instanta. Rodica Stanoiu sau Gheorghe Dobre, masele stricate in guvernele Nastase sau Tariceanu, devin la scurt timp consilieri cu rang inalt, scrie Romania Libera.

Jihadul pornit de Elena Udrea: Traian Basescu a iesit „de sub masa”. La exact sase zile dupa ce Elena Udrea acuza ca ￯marii barbati politici ai tarii s-au ascuns pe sub mese￯, fostul presedinte Traian Basescu a reactionat, confirmand, in mare parte, toate acuzele lansate in spatiul public de catre Elena Udrea. In urma cu o saptamana, Elena Udrea trimitea mesaje voalate catre Traian Basescu, prin care ii cerea sa reactioneze, sa se implice. „Nu am incredere in aproape nimeni in acest moment. Am vazut cum marii barbati politici ai tarii s-au ascuns pe sub mese. Leg clar ce mi se intampla in acest moment de lucrurile pe care le stiu despre sistem”, a spus Udrea. Ieri, la o aproape o saptamana de la sagetile Elenei Udrea, fostul presedinte a rupt tacerea, la Congresul PMP, partid condus pana de curand chiar de Elena Udrea. In prima sa aparitie publica de la terminarea mandatului prezidential, Traian Basescu a recunoscut faptul ca Elena Udrea l-a informat ca actualul sef al SRI, Florian Coldea, i-ar fi cerut jumatate de milion de euro lui Dorin Cocos pentru finantarea televiziunii lui Sebastian Ghita, potrivit Adevarul.ro.

Romania celor 140.000 de minori, exploatati de familie. Unii copii sunt trimisi la munca, pe camp, si de la 10 ani. Pentru sute sau chiar mii de fetite si baieti din toata tara, copilaria nu inseamna joaca si visare, ci munca si suferinta sub ochii nepasatori ai adultilor.Desi legea spune clar ca parintii nu au voie sa-i puna la munca daca nu au implinit 15 ani, nu putini sunt aceia care-i obliga sa aduca bani acasa. Exceptie fac, in anumite conditii, doar minorii cu talent artistic sau sportiv. Un tanar povesteste ca a inceput sa munceasca pe cand avea doar 10 ani. Cu noaptea-n cap, pleca la camp pentru cativa banuti. Din aceasta cauza a pierdut scoala. Acum are 17 ani si este abia in clasa a saptea, relateaza StirileProtv.ro.

O speranta a Guvernului care s-a dovedit desarta. Ce efecte a avut scaderea CAS in economie. Promovata cu mare tam-tam in toamna anului trecut, inainte de campania electorala, masura reducerii contributiilor sociale cu 5 puncte procentuale nu si-a atins scopul declarat de a creste angajarile si incasarile bugetare Intens promovata de Guvern ca o masura-soc menita sa ajute mediul de afaceri, sa creeze noi joburi care sa creasca incasarile la buget, reducerea contributiilor de asigurari sociale cu 5 puncte procentuale se aplica deja de patru luni. Este un termen suficient pentru a vedea ce efecte a avut aceasta decizie in economia reala.Pentru a contura efectele reducerii CAS, EVZ a stat de vorba cu oameni de afaceri si cu reprezentanti ai salariatilor. Concluziile acestora sunt ca aceasta masura nu a adus o crestere a numarului locurilor de munca, insa a permis fie majorarea salariilor unor angajati, fie cresterea profiturilor altor firme, fie compensarea unor cresteri ale fiscalitatii precum taxa pe stalp, informeaza EVZ.

Cad suruburi si lipsesc piese din noile trenuri de metrou. SRI analizeaza problema. Noile trenuri spaniole CAF, cumparate recent de Metrorex, sunt pline de probleme ce necesita o rezolvare ad-hoc. Din noile trenuri spaniole CAF pe care Metrorex le-a achizitionat recent cad frecvent piese si trenurile intra des la reparatii si verificari. „Diverse, piese, suruburi, fie erau slabite, fie lipsa. S-a gasit intre sine o flansa (piesa plata care serveste la imbinarea etansa in prelungire sau de ramificatie a unor alte piese ￯ N.R. ) de 4,5 metri, desprinsa din tren. Aceste trenuri stau tot timpul in revizii”, a spus o sursa apropiata Metrorex, pentru Economica.net. Potrivit acestei surse, problema a intrat in atentia Politiei si a SRI si, la un moment dat, s-a pus si problema unei anchete comune a celor doua institutii.

Cine l-a bagat pe Strutinsky in arest. Legatura cu Stelian Dutu. Denuntatorul lui Sorin Strutinsky este un membru al familiei Lazia, potrivit surselor din ancheta. Din informatiile noastre, este vorba despre Mihai Dorin Lazia, fiul lui Lucian Lazia, omul care a construit un adevarat imperiu a carei valoare era estimata de Forbes, anii trecuti, la circa 50 de milioane de euro.Cine este familia Lazia? Lucian Lazia face parte din categoria oamenilor de afaceri pe care nu e bine sa-i intrebi cum a facut primul milion de dolari. Inainte de 1989 era inginer de constructii navale, director de intreprindere. Dupa 1989 a reusit sa cumpere compania cu ajutorul unui credit de circa 1,5 milioane de dolari. In 2004 infiinteaza primul santier naval privat din Romania. S-a dezvoltat apoi de-a lungul timpului si cu ajutorul prietenilor politici. Este (sau cel putin era, pana la denunt) cunoscut ca un apropiat al PSD-ului si a sustinut in trecut candidatii PSD la Primaria Cernavoda, relateaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro