Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Ce datorii ii lasa Boc viitorului guvern PDL; Operatii pe datorie in spitalele de stat; PDL a strans numarul necesar de parlamentari pentru a trece Guvernul; Romanii care au speriat Marea Britanie

HotNews.ro

Ce datorii ii lasa Boc viitorului guvern PDL. Factura cuprinde TVA-ul restant, dobanzile la creditele bancare si circa 2,4 miliarde de euro pentru lucrarile efectuate si neachitate. Lucrari platite partial, dobanzi enorme la imprumuturile luate de la banci si o povara care pare tot mai grea a salariilor, a pensiilor si a ajutoarelor sociale. Aceasta este factura pe care o lasa actualul guvern urmatorului cabinet de ministri pentru a fi achitata in anul care vine. Pe langa eforturile banesti, va fi nevoie si de eforturi de eficienta si de organizare pentru adoptarea bugetului pentru 2010 si a legilor cerute de FMI privind responsabilitatea fiscala si reforma pensiilor, scrie EvZ.

Operatii pe datorie in spitalele de stat. Medicii isi pun pacientii care nu au nevoie de interventii urgente pe lista de asteptare sau le cer sa cumpere materialele necesare. Urgentele sunt rezolvate din banii alocati pe 2010. Povara saraciei din sistemul de sanatate a adus spitalele si pacientii in situatii dramatice. Medicii sunt obligati sa improvizeze, pacientii sunt pusi sa-si cumpere singuri medicamentele, iar cei care nu au bani si nu reprezinta o urgenta medicala sunt chemati pentru a li se face interventii chirurgicale abia anul viitor. Din 2010, situatia va fi dezastruoasa daca nu se vor gasi fonduri suplimentare pentru sanatate, intrucat datoriile acumulate in anul 2009 vor trebui platite. Integral in Romania Libera.

Pasajul Basarab, finalizat 70%. Circulatia pe Splaiul Independentei, in zona Carrefour Orhideea, oprita din cauza lucrarilor la Pasajul Basarab, va fi reluata in curand, soferii urmand sa intoarca pe vechiul Pod Grozavesti. Accesul pe strazile care duc spre cartierul Militari va fi permis, cel mai probabil, incepand din februarie. Ieri, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat ca aproape 70% din lucrarile la Pasajul Basarab au fost finalizate, iar podul peste Dambovita a fost deja asezat. In prezent, sunt amplasate toate liniile de tramvai si se lucreaza la podul hobanat (pod suspendat cu cabluri inclinate tip harpa), care urmeaza sa fie asezat peste liniile de cale ferata la jumatatea anului 2010, scrie Romania Libera.

„Bataiosul” Geoana se viseaza presedinte la Venetia si Strasbourg. Mircea Geoana a anuntat ca se simte „bataios” dupa alegeri si ca, daca in Romania Curtea Constitutionala nu-i da dreptate, este gata sa mearga la Comisia de la Venetia si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, sa se planga ca presedintia i-a fost furata. Specialistii in drept il aduc insa cu picioarele pe pamant pe liderul PSD. Fostul ministru de Externe ar fi trebuit sa stie ca, la Venetia, Comisia nu se ocupa cu reclamatii electorale, iar la Strasbourg dreptul lui Geoana de a fi presedinte nu ar putea face obiectul unui proces, scrie Romania Libera.

PDL a strans numarul necesar de parlamentari pentru a trece Guvernul. PDL ar putea guverna intr-o coalitie restransa alaturi de UDMR, minoritati si grupul parlamentarilor independenti. Daca la ultima numaratoare acestei coalitii ii mai trebuiau doua voturi pentru trecerea Guvernului, ieri, doi deputati PSD au trecut in barca independentilor. PNL, care pune conditii drastice, respingand ideea ca guvernul sa fie alcatuit in jurul PDL, are cele mai mari sanse sa se regaseasca alaturi de PSD in opozitie. Pe de alta parte, social-democratii, macinati de lupte intestine, mai au putere sa declare ca nu renunta la ideea conturarii unei majoritati PSD-PNL-UDMR, scrie Gardianul.

Romanii care au speriat Marea Britanie. Doi romani – Neculai Margineau si Florin Dumitru – se numara printre cei mai periculosi fugari straini care se ascund in Marea Britanie. Autoritatile britanice au publicat o lista cu cei mai periculosi zece infractori straini care se ascund in Marea Britanie, printre ei figurand doi romani dati in urmarire pentru infractiuni comise in tara. Cei zece – cetateni polonezi, lituanieni, romani si un britanic – sunt suspectati de crime, violuri, rapiri, tortura, furturi si inselaciuni si sunt cautati de autoritatile din tarile de origine, dar si de politia din Statele Unite. Cel mai periculos dintre cei doi romani aflati pe lista Scotland Yard este considerat bacauanul Neculai Margineanu, suspectat de omor calificat. Integral in Romania Libera.

Copiii abandonati, tratati cu incompetenta. Cazul micutului gasit intr-un tarc pentru caini arata ca legea in domeniul Protectiei Copilului nu se aplica, desi respecta normele UE. Situatia baietelului de 3 ani, abandonat de familie in tarcul pentru caini din Parcul Plumbuita, din sectorul 2 al Capitalei, ar fi putut fi evitata daca asistentii sociali ar fi aplicat legea. Asa sustin nu doar reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), ci si cei ai organizatiilor nonguvernamentale din domeniu. Potrivit acestora, cazul micutului nu este singular si readuce in discutie problema legislatiei si a modului in care autoritatile inteleg sa aplice normele in vigoare. Integral in EvZ.

Boc isi avertizeaza prefectii ca iarna nu-i ca vara. Relaxati dupa maratonul electoral, prefectii au fost, ieri, instruiti in stil de sergent-major de premierul in exercitiu Emil Boc. Cum ninsorile bat la usa, seful Executivului i-a luat la bani marunti pe reprezentantii Guvernului in teritoriu. Nu de alta, dar Boc nu ar vrea sa apara iar la televizor ca autoritatile au fost, a nu stiu cata iarna la rand, luate prin surprindere, scrie Gandul.

Peste 32.000 de masini, inlocuite prin programului “Rabla”. Peste 32.000 de masini mai vechi de zece ani au fost scoase din uz prin programul „Rabla” din acest an, reprezentand circa doua treimi din numarul total al autovehiculelor pentru inlocuirea carora statul isi propusese, la inceputul anului, sa aloce fonduri. Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) informeaza, luni, ca 32.327 de masini mai vechi de zece ani au fost scoase din uz prin editia 2009 a programului „Rabla”. Integral in Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro