Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Ce s-a intamplat in cele zece zile in care Geoana a pierdut Presedintia; Procesul fraudarii alegerilor se va judeca "in orb"; Care-i pestele cel mare in presa romaneasca?;  Afganistanul de Romania in care totul se fura

HotNews.ro

Imperiul lui Vintu se clatina. Codinianul, Business Standard si agentia NewsIn cauta cumparator. Analistii spun ca piata media ar fi trebuit curatata mai demult, alegerile au amanat insa un proces ineviabil. Dupa 18 ani de la prima aparitie, ziarul ”Cotidianul” se afla in cel mai greu moment din existenta sa: este amenintat cu inchiderea, daca in trei saptamani nu va gasi un investitor. Informatia, dedusa initial din declaratiile patronului Sorin Ovidiu Vintu – care a anuntat, ieri, ca renunta la subventionarea publicatiilor scrise, a fost confirmata oficial intr-un anunt intern asumat de conducerea Grupului. Contactat de EvZ, Cornel Nistorescu, directorul editorial al ziarului ”Cotidianul”, a avut, intr-o prima faza, o reactie de surprindere: ”Va jur ca pe mine nu m-a anuntat nimeni. Am aflat de decizie din comunicarea interna pe care am primit-o de la dumneavoastra. Nu am avut nici o discutie cu patronul despre acest subiect”.

Ce s-a intamplat in cele zece zile in care Geoana a pierdut Presedintia. In seara zilei de 26 noiembrie, Mircea Geoana era presedinte al Romaniei. O spuneau atat analizele proprii, de la PSD, cat si cele aflate la dispozitia contracandidatului. Increderea ridicata a social-democratilor si liberalilor se baza pe sondaje proprii, care aratau ca Mircea Geoana se afla la o distanta de peste cinci procente fata de Traian Basescu, o diferenta practic imposibil de recuperat in numai zece zile, scrie Gandul.

Procesul fraudarii alegerilor se va judeca „in orb”. Procedura curtii constitutionale privind invalidarea unui tur de scrutin nu este clar stabilita de lege, asa cum nici rapiditatea cu care un astfel de caz trebuie rezolvat nu este specificata in lege. Unii specialisti spun ca cei noua judecatori trebuie sa dea un verdict rapid, bazandu-se pe jurisprudenta Curtii. Kozsokar Gabor, fost judecator al Curtii, spune ca „nu exista un termen fix, niciodata nu se stie cate contestatii si cate probe de administrat ar putea fi”. Judecatorul ne-a asigurat insa ca „in cateva zile, Curtea va delibera”, scrie Romania libera.

Pavel Abraham, sfetnicul interlopului Fane Capatana. Fost sef al Agentiei Nationale Antidrog, generalul locotenent (r) Pavel Abraham a fost cercetat pentru complicitate la dare de mita, in dosarul interlopului Fane Capatana. Pavel Abraham a primit neinceperea urmaririi penale in ancheta care il viza pe Stefan Dinu, zis Fane Capatana, dupa ce interlopul a incercat sa mituiasca un politist, scrie Adevarul.

Care-i pestele cel mare in presa romaneasca? Despre „somnul” Vantu si „caracatita” Patriciu. „Daca este sa ne pierdem in alegorii, e putin probabil ca somnul (Vintu) si caracatita (Patriciu) sa se intersecteze, fiindca e vorba de un peste de apa dulce si un cetaceu oceanic, deci e ca si cum te-ai gandi cine castiga in confruntarea dintre un sapun si un surub. In schimb, cele doua animale pot avea de-a face cu marinarii”, spune Iulian Comanescu. Criza financiara nu ocoleste nici grupul Media Pro, unde la doua dintre publicatiile detinute de Sarbu, Gandul si Pro Sport, angajatii nu si-au mai primit salariile din luna octombrie, scrie EvZ.

Revolta romanilor din strainatate: „Nu suntem votanti de mana a doua“. Adrian Nastase scria marti pe blogul sau ca voturile din diaspora ar trebui „sa aiba o greutate mai mica”, de vreme ce romanii din strainatate nu au contact direct cu realitatea de aici. A revenit apoi, spunand ca s-a exprimat nefericit si ca nu-i vorba de restrangerea dreptului la vot al diasporei, ci de „clarificarea unor detalii care sunt speculate in exces”. Iar intr-o declaratie pentru Gandul a zis ca nu a vrut decat sa genereze o dezbatere: „Statul roman nu are jurisdictie in strainatate decat in ambasade. Asa ca s-a putut face acolo turism electoral, s-au putut da bani fara restrictii, autoritatile romane nu au putut impiedica asta. Poate ca statul, in viitor, ar trebui sa asigure desfasurarea votului in strainatate in conditii impecabile”. Dramaturgul Matei Visniec, chirurgul Adrian Lobontiu, soprana Nelly Miricioiu, baschetbalistul Virgil Stanescu, saxofonistul Flavius Teodosiu, maratonista Constantina Dita Tomescu si directorul de creatie Mihai Coliban nu mai traiesc de ani buni in tara, au auzit ce s-a spus la televizor despre voturile lor „usoare” si s-au revoltat, scrie Gandul.

Cum si de ce a scapat comunismul de proces. Desi puterea instalata in 1989 la Bucuresti venea din esaloanele inferioare ale PCR, din sfera civica s-a cerut imperativ organizarea unui mare proces al comunismului. Au trecut 20 de ani si marele proces nu a avut loc. De ce? Ce ar fi presupus? Cat de realist ar fi fost? La doua decenii dupa momentul care a intors busola acestei tari de la Est la Vest, Romania libera explica astazi detaliile in care s-a pierdut o idee care ar fi pus in sah 50 de ani de istorie recenta. Pentru violentele din decembrie 1989 au fost condamnate, in ultimii 20 de ani, aproape 180 de persoane, scrie Romania libera.

Cartierul resitean Mociur: Afganistanul de Romania in care totul se fura. Cartierul Mociur este zona in care oamenii zac morti in casa, pentru ca nu are cine sa ii ridice, locul unde blocurile sunt haldine de gunoi, iar locuitorii sunt multumiti pentru ca atunci cand le lipseste ceva, fura. Fie ca este vorba despre curent electric, de bunuri sau mancare, oamenilor care locuiesc aici, nu le lipseste nimic, in afara de o viata decenta. Realitatea acestui cartier este rupta, parca, din cea mai proasta zona a Afganistanului, de dupa razboi. Reconstructia nu o incepe nimeni. Pe malul drept al Barzavei, la o aruncatura de bat de centrul orasului, sub ochii autoritatilor, zace cel mai mare focar de infectie, cartierul Mociur, scrie Adevarul.

„In maxim 15 ani, ziarele pe hartie vor deveni o curiozitate bibliofila”. Editorialistul Cristian Tudor Popescu este convins ca, in 15 ani, ziarele pe print vor deveni un „accesoriu vintage”. „E limpede ca Internetul e viitorul. In maxim 15 ani, ziarele pe hartie vor deveni o curiozitate bibliofila, e inexorabil. Iar cititorii care vor avea ziarul in mana la cafea vor fi ca filatelistii de azi”. Campania electorala a fost cel mai bun barometru, in opinia sa, in ce priveste influenta mediatica print vs. online, scrie EvZ.

Inventie CFR: supliment de viteza mica. De duminica, trenurile vor ajunge mai tarziu la destinatiile lor, dar rangurile acestora nu scad, iar biletele nu se ieftinesc. Marirea duratei de parcurs a trenurilor fara ca biletele sa se ieftineasca este echivalenta cu perceperea unui tarif pentru intarzierile recunoscute, astfel, oficial. Daca in prezent un tren face cinci ore intre statia de plecare si destinatia finala, desi in Mersul Trenurilor arata ca ar face mai putin, de duminica, lucrurile se vor „rezolva” intr-un mod original, dar incorect fata de pasageri, scrie Adevarul.

Compania de Autostrazi l-a salvat de la faliment pe „regele asfaltului”, Dorinel Umbrarescu. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romånia (CNADNR) il salveaza pe regele asfaltului, Dorinel Umbrarescu, de la faliment. Zilele trecute, Compania de Autostrazi a luat prima transa, in valoare de 100 milioane de euro, din creditul de 187,5 milioane de euro contractat de la BCR si BRD-Groupe Societe Generale. Din cei 100 milioane de euro, peste 50 milioane de euro intra in conturile patronului firmei UMB Spedition, Dorinel Umbrarescu. Pe de alta parte, chiar daca de astazi incep ninsorile, CNADNR nu are nici un leu pentru deszapezirea drumurilor nationale si autostrazilor, scrie Gardianul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro