Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Citarea Codruței Kovesi la secția pentru procurori. CTP: Un act de terorism profesional la adresa ei; Lista celor care o atacă pe Kovesi la Bruxelles; Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi coboară sub nivelul din criza economică

HotNews.ro
Actualitate, Foto: Colaj foto
Actualitate, Foto: Colaj foto

Citarea Codruței Kovesi la secția pentru procurori. Unul dintre vicepreședinții Comisiei de libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, Judith Sargentini, a declarat, într-un interviu acordat HotNews, la Strasbourg, că Laura Codruța Kovesi are calificarea pentru a putea ocupa funcția de procuror-șef al Uniunii Europene, dar comisia LIBE va audia toți cei 3 candidați, pe 26 februarie, la Bruxelles. Fostă şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi a anunţat, la Europa FM , că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Structura a fost înfiinţată în acest an, după modificarea legii de către coaliţia PSD-ALDE. „Este evident că este o metodă prin care se încearcă discreditarea mea, poate ca unii sunt disperaţí când au văzut câte mesaje de susţinere apar şi că şansele mele de a câştiga postul sunt mari, iar în al doilea rând cred că este şi o răzbunare, pentru acea plângere pe care am făcut-o la CEDO”, a spus Kovesi la Realitatea TV . „Voi merge mai departe, cu toate hărțuielile la care mă supun”. Puterea politică actuală vrea „asasinarea profesională” a Laurei Codruța Kovesi, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu, la Digi24, despre informația serii. Kovesi ar fi primit mită genți, blănuri, mașină și bani și ar fi fost acasă la Sebastian Ghiță, titrează Antena 3. , in timp de G4media.ro vorbește de lista celor care o atacă pe Kovesi la Bruxelles încercând să împiedice numirea acesteia la Parchetul European și de ultima epistolă, trimisă de Tudorel Toader. Tot despre Kovesi vorbesc și bulgarii de la SEGA care titrează: ”Kövesi vine, Ţaţarov pleacă, iar Borisov încotro”. România a făcut o figură urâtă atât Bulgariei, cât şi ei înşişi. Anul trecut, a demis-o pe procuroarea-şefă de la DNA, Laura Kövesi, pentru a scăpa de ambiţia nemiloasă a acesteia de a vâna „capetele” corupte, iar acum, ea s-a întors ca favorită pentru postul de procuror-şef european. Din noua sa poziţie, mai înaltă, ea va continua să îi urmărească nu doar pe corupţii din patria sa, ci şi din întreaga UE, inclusiv din Bulgaria – ţară care respinge „modelul european” de combatere a corupţiei.

În Adevărul, Liviu Avram are un îndemn pentru șefa ICCJ: ”Vorbiţi, doamnă Tarcea, vorbiţi… Spuneţi ce aţi aflat la lumina întunericului”. Dacă detaliile întrevederii cu Valer Dorneanu fac parte din strategia sa de apărare, trebuie să-i acordăm şefei Înaltei Curţi dreptul de a-şi gestiona şi administra cum crede ea de cuviinţă argumentele şi apărările, să şi le prezinte când socoteşte ea că e momentul potrivit. Dar asta nu înseamnă că nu avem şi noi dreptul ca, la un moment dat, să aflăm toate detaliile acestei afaceri, care s-a născut ca din senin în vara anului trecut, iar acum e pe cale să răstoarne întreaga ordine juridică din ţară şi ne-a pus deja în conflict cu toţi partenerii noştri externi. Tot despre ”Curtea dlui Dorneanu, un actor sucit și imprevizibil”, scrie și Miron Damian pe Contributors.ro. Din ce se deduce din astfel de decizii – singura chestie care contează, de fapt – majoritatea de acolo este de fapt volatilă, urmează fiecare o agendă proprie și independentă, independentă uneori și de constituție, precedent, tratate internaționale, coerență, bun-simț etc. Iar asta face din Curtea Constituțională proverbiala cutie de ciocolată din care nu știi ce capeți, un „loose cannon”, o armă sărită de pe fix care nu știi cum și în ce direcție va trage cu decizii general obligatorii.

Cristian Tudor Popescu scrie în Republica despre ”Călăi deghizați în hainele pătate de sânge ale victimelor”. Partidul Dragnea, adică Pardidul, își compară liderii și acoliții trimiși în judecată pentru hoție într-o veselie, corupție și minciună cu victimele condamnărilor politice dictate de strămoșul PSD, Partidul Comunist, ceea ce mi se pare mai oribil decât ce făceau inchizitorii.

Alarmă pe toată linia în comerțul exterior: gradul de acoperire a importurilor cu exporturi coboară sub nivelul din criza economică. Îngrijorător, ritmul de creştere al exporturilor faţă de aceeaşi lună a anului precedent a scăzut la doar 2,4%, cea mai mică valoare din 2018 şi mult sub nivelul cumulat pe 12 luni, situat la 8,1%. Ritmul lunar de creştere al importurilor l-a depăşit din nou pe cel al exporturilor (3,5%), situaţie regăsită pe parcursul lui 2018 în trei sferturi din raportările statistice lunare. Astfel, gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate a continuat să scadă şi a ajuns la nivelul de 85,3%, sub cel al anilor de criză economică 2011- 2012, scrie cursdeguvernare.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro