Subiectele zilei: Contractele suspecte ale primarului Negoita; Cum functioneaza retelele de crima organizata?; Orasul monumentelor-caricatura; Si Eminescu a plecat in Spania; Ministrul Ferrari isi ia purtator de cuvant de la Louis Vuitton
- Redactia Hotnews
Contractele suspecte ale primarului Negoita. Edilul a oferit lucrari de zeci de milioane de euro, prin acte aditionale in care sumele depasesc net valoarea contractului initial. O firma de asfaltari conectata la interesele PDL incaseaza pe banda rulanta zeci de milioane de euro de la Primaria Sectorului 3, condusa de Liviu Negoita, vicepresedinte al democrat-liberalilor. Ultima factura din bani publici, de 91.469.614 de lei (peste 21 de milioane de euro), a fost platita fara licitatie, in septembrie anul trecut, scrie EvZ.
Orasul monumentelor-caricatura. In plin centru al Bucurestiului, flancat de chioscuri si tomberoane, Mihai Viteazu dirijeaza circulatia. In Piata Revolutiei planeaza amenintator deasupra traficului “testiculul strapuns de teava” – monument care ar trebui sa aminteasca de eroii din ’89. Iar printre blocurile din Pantelimon a rasarit “metafora vietii”, reprezentata de o statuie a opt lalele din inox. Ce reprezinta aceste monumente pentru oameni si de ce le-au fost oferite de edili? Nici macar directorul Muzeului National de Arta Contemporana, Mihai Oroveanu, nu-si poate explica, scrie Gandul.
In 2008, trenurile au intarziat 900 de zile. Absenta banilor pentru repararea caii ferate de la bugetul de stat si directionarea banilor catre masurile aducatoare de voturi au adus in colaps in ultimii ani calea ferata. Contractul de activitate al societatii CFR SA, aprobat de Guvern saptamana trecuta, publicat in Monitorul Oficial, dezvaluie starea precara a caii ferate. Potrivit contractului de activitate pe perioada 2008-2011, in primul din acesti ani, volumul intarzierilor a fost de „1,9 minute la o suta tren-kilometru“. In termeni simpli, aceasta inseamna ca un tren care a parcurs o suta de kilometri a inregistrat in medie o intarziere de 1,9 minute. Insumat la totalul traficului feroviar de persoane, de 68,22 milioane tren-kilometru, rezulta ca trenurile de calatori au insumat in 2008 o intarziere de 900 de zile, scrie Cotidianul.
Cum functioneaza retelele de crima organizata? In privinta criminalitatii organizate, lucrurile s-au schimbat fundamental dupa 1989. Criminalitatea organizata se manifesta cu totul altfel intr-o societate deschisa, in care cetatenii au libertate de miscare, iar libera initiativa nu este ingradita, dar isi croieste drum intr-un regim totalitar in care statul exercita un control foarte strict asupra tuturor. Dupa cum a explicat pentru „Romania libera” procurorul George Muscalu, de la Directia pentru Infractiuni de Criminalitate Organizata si Terorism, o retea de criminalitate organizata este o asociere a unor persoane, cu caracter de durata, cu scopul de a obtine cat mai multi bani prin orice mijloace posibile.
Si Eminescu a plecat in Spania. Pe urmele romanilor plecati cu treburi in Spania. 159 de ani i-au trebuit „Luceafarului“ sa-i ajunga. Iar cand a ajuns, a facut ravagii. Chipul lui Eminescu si poezia lui de dragoste au starnit pasiuni neasteptate in randul elevelor de liceu din Spania, gratie unei profesoare de matematica din Bucuresti, de origine basarabeana, ajunsa prin imprejurari neasteptate sa predea limba romana elevilor din Spania. O combinatie ciudata a sortii, care aduce insa cultura clasica romana in atentia unor tineri straini, altfel preocupati, ca si ai nostri, de computere, jocuri si internet, scrie EvZ.
Ministrul Ferrari isi ia purtator de cuvant de la Louis Vuitton. Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, l-a numit purtator de cuvant pe Mihai Ursa, fost Public Affairs & Communication Consultant la compania Louis Vuitton Romania. Potrivit C.V.-ului, Mihai Ursa a fost, timp de doi ani, Public Affairs & Communication Consultant la compania Louis Vuitton Romania. Noul purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii are o experienta in domeniul relatiilor publice de peste sase ani. Anterior de experianta cu promovarea acestui brand de lux, Ursa a mai detinut pozitia de Media Relations Manager, in cadrul firmei McCann Erickson Romania, lucrand pentru contul Coca-Cola, scrie Gandul.
Catolicii isi inspecteaza atent miracolele, ortodocsii nu le “fac publicitate”. Vaticanul are foarte mare grija de minunile “oficiale”, pe care le “acrediteaza” cu ajutorul unei comisii de exorcisti si demonologi. BOR, in schimb, isi crede pe cuvant enoriasii. Catolicii care sunt martori ai unor miracole sunt obligati sa pastreze tacerea pana cand o echipa speciala formata din psihologi, teologi, preoti si exorcisti le va fi investigat afirmatiile, spune un nou regulament al Vaticanului, in curs de elaborare, care urmareste sa starpeasca marturiile false legate de minuni, scrie Cotidianul.
Predoiu l-ar pastra pe Morar la DNA. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ne-a spus ieri ca, in conditiile in care interimatul procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, se va termina la inceputul acestui an, „trebuie sa avem in vedere un bun raport de tara in februarie si dupa”, sugerand in acest context ca din aceasta cauza l-ar pastra pe acesta la sefia DNA. Ministrul Predoiu a mai precizat ca pentru gasirea „cat mai rapida” a unei solutii se va consulta cu procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, dar si cu persoane din cadrul DNA. Motivatia ministrului pentru pastrarea lui Morar ar fi ca acum nu mai exista „pericolul”, prezent in legislatura trecuta, ca Parlamentul sa introduca o lege de desfiintare a DNA daca mandatul lui Morar va fi prelungit, scrie Romania libera.