Subiectele Zilei: Cum a ajuns stadionul "Lia Manoliu" sa coste aproape de doua ori mai mult decat valoarea initiala. Lectia britanica; Evaziune de 2.000.000 de euro pe an. Cum inteapa floraresele bugetul de stat; Severin, sarmanul milionar chirias de lux al statului; Viorel Marculescu, fost director la Centrala Cernavoda: "Conduc persoane fara nicio legatura cu sistemul nuclear"
“In Irak se castiga mai usor licitatiile”. De ce sunt autostrazile in Romania de doua ori mai scumpe si cum se schimba generatiile de regi ai asfaltului. Romania are prea putine contracte de dat pentru atat de multi pretendenti la titlul de “rege” al asfaltului. Aceasta este una dintre concluziile care se desprind din discutia RL cu unul dintre cei mai discreti nou-intrati pe aceasta piata. Florea Diaconu se mandreste ca a ramas unul dintre putinii oameni de afaceri romani cu care nu exista inca fotografii publice. Dupa ce a castigat mai multe contracte municipale, firma lui, Delta ACM, a intrat in urma cu doi ani in “liga mare”: contractele pentru drumuri nationale. Luna trecuta a fost castigatorul-surpriza al unei licitatii pentru 20 Km de autostrada in Irak, iar luna aceasta a castigat impreuna cu un consortiu lucrarile la magistrala de metrou Drumul Taberei, scrie Romania Libera.
Cum a ajuns stadionul “Lia Manoliu” sa coste aproape de doua ori mai mult decat valoarea initiala. Lectia britanica. In timp ce britanicii se lauda ca au finalizat Stadionul Olimpic mai devreme cu o luna si cu circa 11 milioane de euro mai putin decat era prevazut, in Bucuresti, stadionul “Lia Manoliu” continua sa inghita milioane peste bugetul prevazut. Bugetul pentru ridicarea stadionului “Lia Manoliu” a fost initial de 119 milioane de euro. Acum, cand este la stadiul de finisari, costurile au ajuns la 213 milioane de euro , o depasire de buget de 94 de milioane de euro. Bugetul pentru ridicarea Stadionului Olimpic din Londra a fost de 552 de milioane de euro, din care s-au cheltuit, efectiv, 540,5 milioane – o economie bugetara de 11,5 milioane de euro, scrie Gandul.
Evaziune de 2.000.000 de euro pe an. Cum inteapa floraresele bugetul de stat. In fiecare an, in Capitala, se vand flori in valoare de 7,5 milioane de euro. E o piata controlata de zece familii si o afacere din care TVA-ul nu mai ajunge la stat. Reprezentantii politiei declarau anul trecut ca Bucurestiul monopolizeaza 90% din piata de flori din tara. In Capitala insa, aceasta “industrie” functioneaza pe baza unor reguli nescrise: fiecare are vadul lui, iar cei noi intra greu si sunt primiti cu reticenta. Doar zece familii controleaza mai bine de 60% din piata bucuresteana. Tanta, Leasca, Oaia, Cici, Gina, Doina, Monica Bambina, Lenuta, Bambina si Cati sunt femeile care dau numele “clanurilor” ce aduc un TIR de flori o data la 3-4 zile. Fiecare are cel putin 4-5 chioscuri, iar businessul infloreste cand apar mostenitorii, scrie EVZ.
Severin, sarmanul milionar chirias de lux al statului. Europarlamentarul Adrian Severin este proprietarul a doua apartamente, dar ocupa o locuinta de la stat, langa Arcul de Triumf. Adrian Severin, desi nu mai are nicio functie in stat din 1997, a refuzat sa elibereze apartamentul primit ca demnitar in 1991, pe vremea cand era viceprim-ministru. Adrian Severin (57 de ani) detine in Bucuresti doua apartamente, potrivit propriei declaratii de avere, dar prefera sa locuiasca intr-un imobil apartinand Regiei Autonome Administratia Patrimoniului si Protocolului de Stat (RA-APPS), de pe Soseaua Kiseleff nr. 24, in imediata vecinatate a Arcului de Triumf. Locuinta a fost atribuita lui Severin la 15 februarie 1991, pe vremea cand acesta era viceprim-ministru in Guvernul FSN, scrie Adevarul.
“Terorista” moldoveanca ce voia sa arunce Moscova in aer e de fapt in Italia. Site-urile de stiri din Rusia si Republica Moldova relatau ieri ca o tanara de 20 de ani de dincolo de Prut a aterizat la Moscova, avand ca scop sa comita un atentat terorist in capitala rusa. Surse din cadrul anchetei, citate de presa, dadeau chiar si identitatea si descrierea tinerei: Aceasta s-ar numi Victoria Sarbu, nascuta in 1990, 1,70m inaltime, constitutie medie, par negru drept, trasaturi slave, poarta o haina neagra, lunga. Femeia ar fi sosit pe aeroportul Vnukovo din Moscova marti dupa amiaza, venind din orasul siberian Surgut. Ministerul de Interne de la Chisinau a dezmintit insa ca Victoria Sarbu s-ar afla la Moscova. Singura persoana cu acest nume si care corespunde descrierii se afla in Italia, unde lucreaza legal si are permis de sedere, scrie Romania Libera.
1,1 mil. euro Prima de Paste. Companiile de stat cu datorii de sute de milioane de euro la buget intra in spiritul sarbatorilor. Fiecare din cei 8.300 de angajati din Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) va primi de Paste un tichet cadou cu o valoare de 600 de lei. Compania avea in decembrie anul trecut datorii la stat de 66 milioane euro. Bugetul pentru prime de Paste depaseste 1,1 milioane euro. Salariatii unor companii de stat cu datorii la bugetul public vor primi in acest an prime de Paste, sub forma de cash sau tichete cadou, la care se adauga in unele cazuri si prime de 100 lei pentru fiecare copil. Astfel, fiecare din cei 8.300 de angajati din Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) va primi de Paste un tichet cadou cu o valoare de 600 de lei. Astfel, bugetul total pentru prime depaseste 1,1 milioane euro. In plus, pentru fiecare copil in varsta de pana in 18 ani compania a decis sa aloce cate 100 de lei, scrie Gandul.
Viorel Marculescu, fost director la Centrala Cernavoda: “Conduc persoane fara nicio legatura cu sistemul nuclear”. Fostul director al Centralei Cernavoda, Viorel Marculescu, vorbeste despre implicatiile politicului in domeniul nuclear si despre lipsa de specialisti din functiile de conducere. Viorel Marculescu, fostul director al centralei de la Cernavoda, e cunoscut in domeniul nuclear din Romania drept “tatal Centralei Nucleare de la Cernavoda”. De-a lungul celor aproape 30 de ani de activitate, Viorel Marculescu a ocupat, pe rand, functiile de director al Unitatii 1, director al Centralei Cernavoda, director al Unitatii 2, director adjunct al centralei nucleare si director pentru probleme de sprijin al CNE Cernavoda. Marculescu a fost si primul presedinte al Nuclear electrica. Intr-un interviu acordat EVZ, Viorel Marculescu vorbeste despre problemele actuale ale domeniului nuclear din Romania, scrieEVZ.
Dezvaluire-soc despre jocurile politice de dupa Revolutie: in ’90, si americanii tineau cu FSN. Cea mai veche telegrama din “pachetul WikiLeaks” dateaza din 2 februarie 1990 si reprezinta un document cu mare insemnatate pentru istoria recenta a Romaniei. Telegrama, transmisa de la Ambasada SUA din Moscova, recomanda sustinerea Frontului Salvarii Nationale, in lipsa unei alternative coerente si in pofida faptului ca avusese loc prima mineriada. Jack Matlock era in februarie 1990 ambasadorul SUA in URSS si unul dintre cei mai avizati experti americani in probleme sovietice. El a fost trimis de la Moscova la Bucuresti intr-o vizita de evaluare a situatiei politice din Romania imediat postrevolutionara, scrie Adevarul.
Dezactivarea reactoarelor de la Fukushima poate dura 30 de ani si ar costa peste 12 miliarde dolari. Gestionarea situatiei de la Fukushima s-ar putea intinde pe mai multe decenii, spun expertii in energie din Japonia. Intre timp, se efectueaza controale la centralele din toata tara. Dezactivarea reactoarelor de la centrala nucleara nipona de la Fukushima, avariate dupa cutremurul de la 11 martie, ar putea dura 30 de ani si ar costa compania Tokyo Electric Power Co (Tepco) peste 1.000 miliarde yeni (12 miliarde dolari), potrivit specialistilor citati de Bloomberg. Patru din cele sase reactoare au devenit inutilizabile dupa ce au fost racite cu apa din mare, in urma opririi sistemului de racire cauzata de cutremurul si tsunamiul de la 11 martie. Reactoarele trebuie dezactivate, a anuntat, ieri, presedintele Tepco, Tsunehisa Katsumata, fara a putea oferi un interval de timp, scrie Gandul.
Dedicatie de 5 milioane de euro la “Autostrazi”. Conducerea CNADNR a exclus din start orice colaborare cu avocatii scoliti in Romania. Prin caietele de sarcini, la licitatii se pot califica doar aparatorii cu studii de drept anglo-saxon. La Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) s-a pus la cale cel mai mare tun pe asistenta juridica din ultimii ani. Un pachet de 5 licitatii, cu o valoare totala de aproape 5 milioane de euro, pentru asigurarea asistentei juridice a fost practic directionat catre o anume casa de avocatura. Cei de la CNADNR vor ca litigiile lor sa fie sustinute in instanta doar de experti in drept anglo-saxon, scrie EVZ.
Patriotism local contra reformei spitalelor. De maine, cele 60 de spitale pe care autoritatile locale refuza sa le transforme in camine pentru batrani raman fara bani. In cele sapte institutii care au acceptat reprofilarea a inceput deja transferul de pacienti si redistribuirea personalului. Maine expira termenul-limita pana la care autoritatile locale trebuiau sa decida reprofilarea a 67 de spitale din toata tara in camine pentru varstnici. Pana ieri, doar sapte autoritati locale au emis hotarari de consilii in acest sens. Pentru celelalte 60, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, anunta o soarta grea: “De la 1 aprilie, aceste unitati nu vor mai putea beneficia de contracte cu casele de asigurari de sanatate si nu vor avea fondurile necesare pentru asigurarea unui act medical de calitate. Si daca nu se mai finanteaza, nu mai pot tine pacientii”, scrie Adevarul.
Moldova: Aderarea la UE contra unirii cu Romania. Intr-o intrevedere cu omologul sau moldovean Iurie Leanca, Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, s-a oferit sa distruga ultimele depozite de munitie din Transnistria. La schimb, Moscova cere un statut special pentru Transnistria intr-o Moldova neutra si o perspectiva vaga de aderare la UE. Dezafectarea celor trei depozite de munitie din Transnistria ar face inutila prezenta celor aproximativ 1.200 de soldati rusi care “monitorizeaza” depozitele si functioneaza ca trupe de mentinere a pacii si ar reprezenta o retragere “de facto” a trupelor rusesti de pe teritoriul modovean. In acest context, Lavrov s-a aratat dispus sa accepte si o inlocuire a actualei misiuni militare de mentinere a pacii cu una civila, scrie Romania Libera.
Citeste si: