Sari direct la conținut

​Subiectele zilei: Cum a ajuns Voican Voiculescu, acuzat de crime împotriva umanităţii, să preia Institutul Revoluţiei; Câtă istorie știu parlamentarii. Cine a fost Vasile Stroescu?; Întrebările Moscovei în cazul Skripal

HotNews.ro

​Cum a ajuns Voican Voiculescu, acuzat de crime împotriva umanităţii, să preia Institutul Revoluţiei.Gelu Voican Voiculescu, Cazimir Ionescu, Răzvan Theodorescu şi Emil Cutean, toţi apropiaţi de PSD, au încercat să-l şantajeze pe Claudiu Iordache, directorul Institutului Revoluţiei (IRRD), spunându-i că, dacă demisionează, vor opri o anchetă împotriva sa. „Să ne lase funcţia de director liberă, să ne putem vedea de treabă“, a cerut Cazimir Ionescu, potrivit stenogramelor obţinute de „Adevărul“. Vineri, Iordache a fost înlocuit cu G.V. Voiculescu. Claudiu Iordache, directorul Institutului Revoluţiei Române din 1989 (IRRD), a fost schimbat din funcţie „după o acţiune în forţă“ a grupării Cazimir Ionescu, Gelu Voican Voiculescu, Emil Cutean, Răzvan Teodorescu, cu toţii apropiaţi de PSD. La începutul lunii martie, Cazimir Ionescu şi Gelu Voican Voiculescu l-au presat pe directorul IRRD să renunţe singur la funcţie, după cum arată stenograma şedinţei obţinută de „Adevărul“, însă Iordache a refuzat. Al treilea mandat al lui Claudiu Iordache, unul dintre liderii Revoluţiei de la Timişoara, care conducea Institutul din 2004, expira, legal, în 2019, scrieAdevărul.

Câtă istorie știu parlamentarii. Cine a fost Vasile Stroescu?La o zi după ce Liviu Dragnea a anunţat că sala din Camera Deputaţilor va avea un nou nume, parlamentarii nu ştiu nici cum se va numi sala în care vor munci, nici cine a fost cel care-i va da numele. Cât de atenţi sunt aleşii la ce se discută în plen şi cât de multă istorie stiu, descoperim într-un reportajDigi24. În semn de respect pentru cei care au participat la Unirea din 1918, Liviu Dragnea a venit cu o propunere şi cu câteva întrebări pentru colegii săi. Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor: Ce s-a întâmplat cu mulți dintre cei care au făcut Unirea? Au fost ei cinstiți cum se cuvine sau nu mai știm sau am uitat sau nu ne mai interesează? Voi propune Biroului Permanent ca această sală să se numească sala Vasile Stroescu. Vasile Stroescu a fost primul președinte al Parlamentului reunificat al României Mari. La o zi după acest discurs, reporterii Digi24 au dorit să vedem ce au reţinut aleşii. Şi cine este personalitatea care va da numele sălii de plen. Mihai Weber, deputat PSD: Un mare om, mulţumesc mult.

Întrebările Moscovei în cazul Skripal.Criza diplomatică dintre Rusia și lumea occidentală nu pare să se fi încheiat prin expulzarea reciprocă a diplomaților. Acum, Moscova adresează Londrei 27 de întrebări specifice despre cazul Skripal. Ambasada Rusiei la Londra a acuzat guvernul britanic că a încălcat în mod clar angajamentul său conform Convenției de la Viena privind relațiile consulare. Motivul: Nu răspunde la întrebările adresate în cazul otrăvirii agentului dublu, Serghei Skripal, și a fiicei sale. Rușii se referă la o listă cu 27 de întrebări specifice. Acestea includ chestiuni politice, cum ar fi refuzul accesului diplomaților ruși la Skripal și modul în care sancțiunile diplomatice imediate se potrivesc cu mărturiile Scotland Yard că ancheta va mai dura câteva luni. Dar este vorba și despre întrebări legate de antidotul administrat sau de locul unde s-a produs otrăvirea. Potrivit poliției britanice, Skripal și fiica sa au fost otrăviți acum patru săptămâni cu o neurotoxină deosebit de puternică, fabricată în laboratoarele fostei Uniuni Sovietice, noteazăDeutsche Welle.

Radu Soviani: Ce conţin, în realitate, filele 17 şi 18 din protocolul SRI cu Parchetul General.SRI admite că a prezentat public altceva decât originalul paginilor 17 și 18 ale Protocolului încheiat cu Parchetul General, dezvăluie analistul Radu Soviani. ,,Pentru adepții teoriei conspirației, atașez pagina 17 din protocolul declasificat cu PG. La scanarea color, apar pe verso stampilele de multiplicare xerox. Documentul a fost scanat alb-negru pentru ca stampilele de xerox nu făceau parte din documentul oficial. Adepții teoriei conspirației puteau să studieze documentul de la PG și se lămureau”, a anunţat, pe Facebook, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, ca răspuns la prima postare pe blog a lui Radu Soviani. Soviani subliniază însă că, prin compararea filelor protocolului – în varianta lui desecretizată, se observă o serie de diferenţe, care sugerează faptul că anumite file ar fi fost concepute la alte momente decât altele, deşi aparent fac parte dintr-un document unic, conformRomânia Liberă.

Am verificat tot ce știe Facebook despre mine ca să vezi de ce s-o faci și tu.Știi când primești pachet de undeva și ai vag habar de ce e acolo? Eu nu știu, n-am primit, dar am înțeles că așa funcționează lucrurile. Cam așa e și cu arhiva Facebook. Te aștepți să ai o idee vagă despre ce e acolo, dar odată descărcată și dezarhivată ești în fața unui trecut mai mult sau mai puțin glorios despre cine ești, cu cine ai vorbit, ce reprezinți ca individ pentru o platformă online și ce trecut ai. Contul actual de Facebook l-am făcut în 2012, prin martie. A împlinit șase ani, timp în care am scris 7,04 GB de date. Dezarhivat, folderul are 7,4 GB. Nu cred că-i mult, ba chiar sunt filme 4K mult mai mari decât ce-am lăsat eu în ograda lui Zuckerberg. Mare parte din toată treaba asta e reprezentată de conținut vizual: poze și video și, eventual, niște bucăți audio. Cum nu-mi prea dau mesaje vocale cu alții, nici asta nu-i prea mult, relateazăVice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro