Subiectele Zilei: Cum au fost alimentate cu bani negri campaniile electorale din Romania, in ultimii 12 ani; Ascensiunea si decaderea lui Gabriel Oprea; Amenzi pentru parintii copiilor agresati la gradinita
- Redactia Hotnews
Cum au fost alimentate cu bani negri campaniile electorale din Romania, in ultimii 12 ani. Galeata cu insemnele electorale, pungile pline cu alimente, plata unor servicii de publicitate sau consultanta, concerte sau petreceri pentru alegatori au fost achitate in ultimii 10 ani din bani negri, proveniti din mita sau evaziune fiscala. Detaliile apar in mai multe dosare ale procurorilor DNA. Ancheta deschisa impotriva Ioanei Basescu si a Elenei Udrea privind finantarea campaniei electorale a lui Traian Basescu, pentru alegerile prezidentiale din 2009, este cea de-a treia mega-ancheta DNA privind finantarea unui candidat la functia suprema in stat. Primele anchete privind finantarea ilegala a unui candidat la Presedintie au fost deschise in 2008 si in 2011. Este vorba de dosarele “Trofeul Calitatii”- finantarea campaniei electorale a lui Adrian Nastase (PSD) din 2004 si “Mita la PSD” – finantarea campaniei electorale a lui Mircea Geoana (PSD) din 2009. Adrian Nastase si Mircea Geoana au fost principalii rivali ai lui Traian Basescu (PDL) in alegerile din 2004 si 2009, relateaza Adevarul.
Ascensiunea si decaderea lui Gabriel Oprea. De la ofiter de logistica la vicepremier pentru Siguranta Nationala, sef de partid si senator. Gabriel Oprea a avut o cariera de succes in viata politica, in ierarhia militara si in aparatul guvernamental al Romaniei, pornind de la munca de jos: ofiter de logistica, adica dintr-un domeniu care, de foarte multe ori, se ascunde in spatele frontului. In anul 1996, Gabriel Oprea este remarcat alaturi de liderul minerilor, Miron Cosma, care pe atunci era unul dintre cei mai temuti oameni din Romania. Ofiterul Gabriel Oprea si liderul sindical Cozma pareau a fi, acum 20 de ani, intr-o relatie extrem de cordiala. Mult mai tarziu, in iunie 2015, intrebat despre relatia cu Cozma, Oprea a declarat, la B1 Tv, ca minerul era secretar al Federatiei de tenis cu piciorul si ca, in calitatea aceasta, Cozma i-ar fi fost subordonat. O zi dupa aceea, Miron Cozma intorcea situatia in favoarea lui, declarand, la Romania Tv, ca Oprea ii era subaltern si el l-ar fi angajat la clubul Jiul Petrosani, anunta Romania Libera.
Zece semne dupa care recunosti un ghiolban in traficul din Bucuresti. Daca esti sofer, atunci ai sa-mi dai dreptate cand iti voi spune ca Bucurestiul e o jungla. Partea buna in jungla de pe strazile Capitalei e ca lighioanele de la volan conduc mult mai bine decat cele din restul tarii. Adica s-au confruntat cu atatea situatii complicate in trafic, incat stiu sa evite un accident chiar si in situatii limita. Partea proasta e ca in Bucuresti poti sa gasesti cei mai sinistri ghiolbani dintre cei care s-au urcat vreodata la volanul masinii. De departe, in topul meu personal, cea mai mare mizerie pe care o poti face in trafic este sa profiti de trecerea unei ambulante aflate in misiune ca sa tai coloana de masini. Cand trece o salvare cu sirenele aprinse, toate masinile incearca sa-i faca loc. De cum s-a creat culoarul in trafic, ghiolbanul veritabil trage de volan si se baga in spatele ambulantei, in timp ce le ranjeste in fata fraierilor care s-au dat la o parte. Pentru mine, marlania asta e, la un nivel usor diferit, aceeasi cu ce-a facut generalul Oprea care a folosit coloana oficiala, de la restaurant spre casa, sa nu mai stea el in trafic. Efectul, din pacate, poate fi si el similar: un om a murit, scrie Vice.
Gabriel Oprea a demisionat din Senat, insa tot nu poate fi urmarit penal. Ce pot face procurorii. Chiar daca va demisiona din Senat, Gabriel Oprea nu poate fi urmarit penal automat, intrucat se mai bucura inca de imunitatea oferita de Legea raspunderii ministeriale. Insa nici nu mai poate fenta mult timp Justitia. De fapt, e doar o chestiune de zile pana cand procurorii il vor putea ancheta pe general. Fostul vicepremier Gabriel Oprea si-a anuntat vineri demisia din Parlament, ca urmare a presiunii strazii, dupa ce Senatul a blocat anchetarea mortii politistului Bogdan Gigina. “Senatorii pot demisiona prin cerere scrisa, adresata presedintelui (Senatului n.r.). Presedintele Senatului, in sedinta publica, intreaba senatorul daca staruie in cererea de demisie si, daca raspunsul este afirmativ, ori daca senatorul nu se prezinta pentru a raspunde, cu toate ca a fost instiintat, declara locul vacant”, se arata in Regulamentul Senatului. Asadar, in sedinta de luni a Senatului, Gabriel Oprea ar trebui sa ramana fara calitate de parlamentar, deci si fara imunitate. Numai ca demisia din Senat nu atrage automat si inceperea urmarii penale, pentru ca Oprea este protejat in continuare de imunitatea conferita de Legea raspunderii ministeriale, anunta Adevarul.
Deflagratia polentei romanesti. Va exploda mamaliga? Nu ne-ar fi oare prea greu sa-i determinam pe romani (sau moldoveni) sa faca mamaliga sa explodeze? Nu sunt oamenii prea satui, prea lasi, prea prosti, prea dezbinati si prea dezinformati? Nu sunt.Imi cere din ce in ce mai mult efort sa-mi opresc propria mamaliga de la a sari in aer in reactie la aiurelile vehiculate cu privire la scandalul votului parlamentar de imunizare a generalului Oprea in dosarul omorarii, din culpa, a nevinovatului politist. Imi inchipui ca staruitoarea judecata stramba la care se supune ades cestiunea potenteaza si neurastenia altora. In cauza, sa ne intelegem, nu e (doar) tanarul Bogdan Gigina. Nu sunt (doar) ucigasii sai, in frunte, cu acela care, in calitatea sa de sef, l-a silit sa fie unde n-ar fi trebuit, in mod legal, sa fie. Si care a cerut, pesemne din ratiuni de imagine distrusa, reluarea votului din Senat, ca apoi sa-si anunte demisia pe facebook, scrie Deutsche Welle.
Amenzi pentru parintii copiilor agresati la gradinita. Cazul copilasilor de 4-5 ani din Constanta ce trebuie sa depuna marturie in instanta si sa povesteasca, in fata judecatorului, cum ii chinuia educatoarea la gradinita revine in actualitate. Magistratul i-a amendat pe parintii care au refuzat sa-si lase copiii in sala de judecata. 500 de lei e amenda, la prima abatere. Daca minorii nu ajung in instanta nici la termenul urmator, amenda va fi de o mie de lei. Parintii spun ca prefera sa-si asume acest risc iar aparatorii lor au cerut din nou recuzarea magistratului, relateaza Digi 24.