Subiectele Zilei: Cum calculeaza premierul Emil Boc pensiile: 18–16=4; Cum a ajuns criza grecilor sa friga buzunarele romanilor; Iulian Fota, consilier prezidential: "Uneori, presa joaca fals in problema Scutului"; Copilul teribil al literaturii olandeze s-a angajat maseur la Baile Herculane
Universitatea „Spiru Haret” furnizeaza subiectele la Bac. La proba orala de competente in limba romana de ieri, elevii au fost evaluati in functie de cat de bine au citit din revista „Fabricii de diplome”. Inceputa ieri-dimineata, prima proba de Bacalaureat dupa noua metodologie i-a facut pe majoritatea elevilor sa exclame: „A fost o testare relaxata!”, „Simpla!”, „Fara emotii!”. Motivele care i-au facut pe elevi sa iasa jubiland din sala de examen: sunt examinati de propriii profesori – care i-au invatat la ore si cateva trucuri care s-ar fi „pliat” pe orice text -, subiectele au fost usoare, iar rezultatul nu afecteaza nota finala. Integral pe EvZ.ro.
Copilul teribil al literaturii olandeze s-a angajat maseur la Baile Herculane. Scriitorul Arnon Grunberg si-a asumat de-a lungul timpului mai multe identitati false pentru a experimenta la prima mana realitatile despre care scrie. Astfel, acest copil teribil al literaturii olandeze nu a ezitat, dupa cum el insusi marturiseste, sa faca pe menajera in Bavaria sau pe chelnerul de vagon-restaurant in Elvetia. Intr-una din incursiunile sale de scriitor incognito prin Europa, Grunberg s-a dat drept tanar aspirant la secretele romanesti ale masajului si a ajuns la Baile Herculane, unde a consemnat experienta degradarii pana la ruina a uneia dintre cele mai vechi si mai faimoase statiuni romanesti, scrie Romania libera.
Cum calculeaza premierul Emil Boc pensiile: 18–16=4. Intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, premierul Emil Boc a explicat cum se vor economisi intre 500 si 800 de milioane de euro din recalcularea pensiilor speciale. Boc pleaca de la premisa ca cei care vor pierde in urma recalcularii o vor face „pe picior mare” – urmand a incasa, lunar, in medie, cu mai putin de 1.500 de euro. „Pe baza datelor pe care le avem de la Ministerul Muncii, daca in medie sa spunem ca pentru cei 15% (din 180-200.000 de pensionari cu pensii speciale – n.r.) deci aproximativ 30.000 pensionari cu pensii speciale, ar fi o reducere cu 1.500 euro pe persoana ori 12 luni, veti vedea ca ies peste 500 si ceva de milioane euro dintr-o simpla analiza, dar ele vor rezulta in concret dupa ce se vor recalcula toate pensiile, pentru ca avem nevoie de toate datele de la toate casele de pensii, ca sa stim in total. De aceea am pus o limita minima si maxima – 500-800 milioane euro”, precizeaza primul ministru. Cititi mai mult in Gandul.
Prima vizita a lui Ciolos, in Ungaria. Prima deplasare in strainatate a noului comisar european pentru agricultura, Dacian Ciolos, va avea loc in Ungaria, in perioada 5-6 martie, a anuntat presedintele delegatiei socialistilor in PE, Csaba Tabajdi, relateaza MTI. Evenimentul – o reuniune a Academiei agrare ungare – va avea loc in Nadudvar. Printre invitatii straini figureaza Ciolos, viceministrul spaniol al agriculturii, Allicia Villaruiz, viceministrul britanic al agriculturii, Sonia Phippard, si fostul ministru portughez al agriculturii, Luis Manuel Capoulas Santos. Integral pe EvZ.ro.
Medici romani ieftini si buni pentru Franta. Competitiv, necostisitor si putin pretentios, doctorul roman este un suplinitor bun pentru colegii sai francezi. Firmele de recrutare din Franta vaneaza medici romani care sa acopere deficitul de pe piata muncii din Hexagon. Majoritatea ajung in zona rurala, refuzata de francezi. Sylvain Blondin, reprezentantul firmei de recrutare „Centrul European de Formare si Consiliere” (CEFC) din Franta, a venit in Romania intr-un turneu de recrutare de medici tineri. Duminica trecuta, el a ajuns la Cluj-Napoca. Pentru fiecare medic plasat in Franta, CEFC incaseaza 50.000 de euro de la angajator si alti 8.000 de euro de la medicul transferat. Acesta din urma isi recupereaza in scurt timp investitia, dat fiind ca salariul lunar al unui medic in Franta nu coboara sub 3.000 de euro si poate ajunge pana la 20.000. Integral in Adevarul.
Cum a ajuns criza grecilor sa friga buzunarele romanilor. Romanii sunt deja victime colaterale ale dezastrului economic din Grecia. Speriati de situatia economiei elene, investitorii straini au ridicat riscul de tara al Romaniei de la 2,5% la 2,8%, pentru ca un sfert din sistemul bancar romanesc este detinut de banci cu sediul principal in Grecia. Practic, romanii se imprumuta mai scump in valuta decat acum cateva luni doar din cauza ca guvernul de la Atena a adus economia elena pe buza prapastiei. Integral in Gandul.
Guvernul Boc a pus ochii pe pensiile invalizilor. Reevaluarea celor peste 900.000 de pensionari cu invaliditate existenti acum, ceruta de premierul Boc, este imposibila pentru anumite afectiuni precum depresiile, spun medicii. „Oamenii cu parafa” care pun diagnostice false „ar trebui aruncati in puscarie”, considera Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice. In Romania, numarul falsilor pensionati pe caz de boala este in crestere, scrie Romania Libera.
Iulian Fota, consilier prezidential: „Uneori, presa joaca fals in problema Scutului“ Consilierul presedintelui afirma ca statul nu poate face publice toate amanuntele legate de scutul antiracheta, dar nici jurnalistii nu trebuie sa speculeze pe aceasta tema. Mai mult: se discuta tot mai serios despre o guvernanta economica la nivel european. Conferinta pe teme de securitate, care se desfasoara anual la München, a fost locul in care s-au pus in discutie aliantele strategice ale Secolului XXI. Am discutat despre toate acestea cu consilierul pe probleme de securitate nationala al presedintelui Romaniei, Iulian Fota. Integral in Adevarul.
Criza a topit un miliard de euro din piata de electronice-electrocasnice. Vanzarile de bunuri de folosinta indelungata au scazut in 2009 cu 42,6%, pana la 1,42 miliarde euro, comparativ cu anul precedent, cea mai slaba performanta fiind inregistrata de sectoarele IT si de echipamente de birou, cu un declin de peste 50%, potrivit datelor GfK Romania. Pe langa criza economica in sine, piata a fost afectata si de disparitia „creditului cu buletinul”, o parghie care a contribuit la o crestere nesanatoasa si nesustenabila in anii anteriori, scrie Romania Libera.