Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Cum va arăta prima stradă ”smart” din România: bănci cu încărcătoare USB; Băsescu, propunere radicală după criza din Moldova: „Unele Curţi Constituţionale trebuie puse sub semnul întrebării de UE“; Cum au făcut taximetriștii băşcălie de un client nemulţumit de tarifele „preferenţiale”

HotNews.ro
Actualitate, Foto: Colaj foto
Actualitate, Foto: Colaj foto

Presa despre situația din Republica Moldova:

Băsescu, propunere radicală după criza din Moldova: „Unele Curţi Constituţionale trebuie puse sub semnul întrebării de UE“. Reproş către Iohannis. Într-un interviu pentru Adevărul, realizat la o reuniune a PPE, fostul preşedinte Traian Băsescu propune ca UE şi Comisia de la Veneţia să vină cu o clasificare a Curţilor Constituţionale din punct de vedere al credibilităţii. „În Republica Moldova, suntem într-un caz tipic în care un oligarh a ajuns să numească toţi oamenii de la Curtea Constituţională”, spune Traian Băsescu. Iar Curtea controlată politic blochează noul Guvern pro-european. Plahotniuc este o creaţie a tranziţiei Republicii Moldova. Că a avut unele legături cu serviciile, este posibil, spune Băsescu.

Deutsche Welle: Moldova, în pragul destabilizării. Plahotniuc nu cedează puterea! Pe zi ce trece, criza constituțională complică tot mai mult situația în Republica Moldova. Fosta guvernare, controlată de PDM, refuză să plece, baricadându-se în spatele unei decizii a Curții Constituționale. Un alt subiect discutat la CSS se referă la „scoaterea masivă, pe căi ilicite, a mijloacelor financiare și a bunurilor materiale din Republica Moldova și distrugerea probelor ce vizează infracțiunile comise”. De asemenea, șeful statului a menționat că dispune de informații despre „sigilarea și scoaterea din instituțiile de stat a unor probe importante”, potrivit Deutsche Welle.

Dumitru Alaiba, deputat al Blocului ACUM: „Liderii PD şi-ar dori violenţe, nu vor să renunţe la putere paşnic”. Deputatul Dumitru Alaiba, din partea Blocului ACUM, care susţine Guvernul Maia Sandu, a explicat modul în care vede alianţa anti-PDM situaţia de la Chişinău. El a spus că Partidul Democrat, condus de Vlad Plahotniuc, nu doreşte să renunţe la putere în mod paşnic şi ar dori violenţe, pentru că liderii formaţiunii îşi riscă nu doar funcţiile, ci şi banii şi libertatea. Alaiba spune că, deşi este un război al nervilor între cele două tabere, Guvernul Maiei Sandu face progrese în a fi unanim recunoscut. Alegerile anticipate sunt însă o posibilitate, dar nu în modul dorit de PD, potrivit Libertatea.

Diferit câștigă „la mustață” contractul pentru prima strada ”smart” din România. O stradă din cel mai urât cartier al Clujului va fi modernizată și transformată într-una prietenoasă cu tehnologia. Municipalitatea vrea să pietonalizeze artera și să refacă instalațiile de iluminat dar și să monteze camere video, sistem automat de irigare cu senzori sau bănci cu încărcătoare USB. Contractul pentru lucrările de proiectare și execuție a fost atribuit săptămâna aceasta către firma Diferit pentru peste 4,3 milioane lei, scrie Actual de Cluj.

România va prelua preşedinţia Conferinţei Mondiale a Ritului Scoţian prin Suveranul Mare Comandor Stelian Nistor, 33°, care va fi pentru cinci ani, din 2020, Preşedintele Conferinţei Mondiale. În perioada 31 mai – 2 iunie, o delegaţie a Supremului Consiliu al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat din România a participat la Roma la Sesiunea Naţională a Ritului Scoţian din Italia. Cu această ocazie, Supremul Consiliu italian a acordat titlul şi medalia de Membru de Onoare, cea mai înaltă distincţie ce se poate acorda unui străin, conducătorilor Ritului din trei ţări: Statele Unite, Israel şi România, potrivit Gândul.

Ziua în care la Bălăceanca nu s-a întâmplat nimic. Când intri prima oară în curtea Bălăceanca, ce te surprinde cel mai tare e liniștea. Lumea te salută politicos – cu o politețe aproape teatrală, a oamenilor care țin să sublinieze că n-au uitat să fie bine crescuți, chiar dacă cei mai mulți dintre ei și-au pierdut dreptul de a lua decizii asupra propriilor vieți. În fiecare dimineață, Octavian* se trezește cu gândul la grădina lui. Grădina de la Bălăceanca, unde are de îngrijit 40 de pomi fructiferi. Nu îl obligă nimeni să facă asta – pur și simplu e ceea ce își dorește să facă. Lucrul lui preferat în lume e să se ocupe de natură, “să ud, să plantez, să fie curat în curte, să nu fie hârtii printre flori, să nu sufoce iarba rădăcinile copacilor”, posteste Pressone.ro.

Poşta bagă lunar în buzunarele familiei lui Maricel Popa 8.000 de euro. Mega afacere cu statul! Punctul de tranzit regional Iaşi al Poştei Române s-a mutat de câtva timp într-unul din spaţiile SC Vitalef SA, o firma controlata de familia sefului Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa. Posta Romana este o societate cu capital integral de stat. Întrebat despre contractul încheiat între societatea deţinută de familia sa şi Regionala de Poştă, Maricel Popa ne-a spus că se ocupă doar cu proiectele Consiliului Judeţean. „Am jumătate de an de când nici măcar în fabrică nu am mai fost”, a declarat preşedintele CJ pentru Ziarul de Iasi.

Taximetriştii au făcut băşcălie de un client nemulţumit de tarifele „preferenţiale” aplicate de unii dintre ei. Clientul a intervenit în discuţii şi a zis că susţine aplicaţiile de tip Uber/Clever/Bolt pentru că a întâmpinat numeroase situaţii neplăcute cu taximetriştii. Un exemplu ar fi momentul în care era cu copilul în braţe şi a vrut să apeleze de urgenţă la un taxi, însă şoferul i-a făcut un preţ “preferenţial” , de 50 de lei, pentru o cursă care valora maxim 20 de lei. Pasagerul a mai spus că, din punctul lui de vedere, aplicaţiile sunt mult mai sigure şi mult mai civilizate. În sală însă, taximetriştii nu au fost de acord cu pasagerul şi au început să râdă şi să-l ironizeze întrebându-l “ce consumă?”, în condiţiile în care acesta a zis că este un simplu consumator, potrivit Adevărul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro