Subiectele zilei: Cum vor arata cele patru nave de lupta ale Armatei comandate la Santierul Naval din Galati. Costa 1,6 miliarde de euro; Usurare la Bruxelles dupa alegerile din Austria; Cine sunt liderii "Revolutiei" italiene
Cum vor arata cele patru nave de lupta ale Armatei comandate la Santierul Naval din Galati. Costa 1,6 miliarde de euro. Patru nave au fost comandate de Guvernul Romaniei, in baza unei decizii a CSAT din 2007, dupa ce au fost analizate 13 tipuri de oferte din toata lumea. Damen Galati va construi cele patru corvete din clasa Sigma in termen de sapte ani. Guvernul Romaniei a adoptat, in urma cu cateva zile, o hotarare prin care a stabilit clar termenii in care va fi infaptuit programului strategic national de inzestrare “Corveta multifunctionala”, adoptat inca din 2007 de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), in urma caruia Santierul Naval “Damen” din Galati va construi patru nave militare performante pentru Armata Romana, scrieAdevarul.
Usurare la Bruxelles dupa alegerile din Austria. Reprezentantii Uniunii Europene si diversi politicieni din statele membre rasufla usurati dupa victoria lui Alexander van der Bellen la alegerile din Austria in fata populistului de dreapta Norbert Hofer. Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, se numara printre primii care l-au felicitat pe fostul lider al partidului ecologist din Austria, Alexander van der Bellen, dupa victoria la scrutinul prezidential. “Succesul lui Van der Bellen reprezinta o infrangere crunta pentru nationalism si populismul anti-european”, a declarat politicianul social-democrat pe platforma Twitter, citat deDeutsche Welle.
Cine sunt liderii “Revolutiei” italiene. Infrangerea lui Matteo Renzi la referendumul de duminica si anuntata sa demisie aduc in prim-planul politicii europene noi politicieni. Acestia au in comun dispretul pentru establishment-ul politic. Matteo Renzi a pierdut in fata celor care s-au opus reformei constitutionale propusa de el. Miscarea Cinque Stelle are motive de sarbatoare. In special, fondatorul ei, Beppe Grillo. Iar in spatele lui Grillo se afla si alti tineri politicieni anti-europeni gata sa atace establishment-ul politic. Acestia ar putea ajunge in curand la carma Italiei. Si ei nu reprezinta singura forta care are de castigat dupa rezultatul referendumului de duminica, scrie Welt Online, citat deEuractiv.ro.
Liderii taximetristilor din Romania mi-au explicat cum au ajuns oamenii lor sa vaneze Uber-ul. Scandalul din jurul companiei Uber a atins un nou varf in Romania dupa ce, saptamana trecuta, mai multi taximetristi din Bucuresti au aruncat cu oua si faina in soferii Uber, iar reprezentantii Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), organizatie patronala a transportatorilor, au amenintat cu retragerea taxiurilor de la Aeroportul Otopeni, nemultumiti de panoul publicitar care facea reclama la serviciile gigantului american. Lucrurile nu se vor opri aici pentru ca taximetristii au promis proteste si mai mari, dupa alegeri, in fata Guvernului si a Parlamentului, noteazaVice.
Televiziunea detronata de online? Specialistii spun cand se va intampla. Jumatate dintre romanii se uita acum zilnic la TV, dar, in timp, preferintele se vor schimba Retelele sociale, blogurile, mailul, filmele, jocu rile sau videoclipurile atrag tot mai multi romani in online. Si publicitatea a crescut substantial in mediul virtual, iar mai multe vedete consacrate au renuntat la TV si si-au facut afaceri banoase din aparitiile pe propriile site- uri. Printre acestea, Adelina Pestritu si Laura Cosoi. Pe langa tineri, captivat de online este targetul comercial, adica telespectatorii intre 18 si 49 de ani, cel mai vanat de publicitari. Ce ii mai ramane televiziunii? Cifrele arata ca nu sunt motive de ingrijoare, potrivitEVZ.
Brexitul, pe masa Curtii Supreme britanice. Curtea Suprema a Marii Britanii discuta despre Brexit timp de trei zile, incepand de azi. Mai precis, Curtea trebuie sa se pronunte daca Guvernul de la Londra poate activa Articolul 50, cel care declanseaza negocierile pentru iesirea din UE, fara sa consulte Parlamentul. Dosarul a ajuns la Curtea Suprema dupa ce Curtea de Justitie decisese, in urma cu cateva saptamani, ca Parlamentul trebuie consultat, iar Guvernul a contestat aceasta decizie. Instanta suprema ar putea anunta o concluzie la inceputul anului viitor. Guvernul condus de Theresa May vrea sa declanseze negocierile in martie, iar contestatiile in justitie ar putea intarzia calendarul, relateazaDigi24.