Subiectele Zilei: Da USL revizuirea pe doi ani din mandatul lui Basescu? Interviu Traian Igas: "Sindicalistii de la Interne au lefuri de 4.000 de euro"; "Estul salbatic" al afacerilor n-a disparut, s-a mutat in Moldova: Paradisul fiscal de peste Prut; Cum ne da Ungaria lectii de lobby la Bruxelles
Analiza: Da USL revizuirea pe doi ani din mandatul lui Basescu? Daca tinem cont de reactiile „la cald” de dupa prezentarea proiectului prezidential de revizuire a Constitutiei, demersul pare sa aiba sanse minime. Totusi, nu sunt excluse rasturnari spectaculoase de pozitii, iar opozitia poate avea electoral mai mult de pierdut decat de castigat daca se opune revizuirii. Presedintele Traian Basescu si-ar dori ca proiectul Administratiei Prezidentiale sa ajunga in Parlament in mai putin de trei saptamani. Aici, va intra in dezbaterea Comisiei special infiintate, in acest scop, in aprilie 2010. Comisia numara 25 de senatori si deputati, este condusa de Daniel Buda (PDL), iar majoritatea e detinuta de coalitia guvernamentala (PDL – 8, UDMR – 2, UNPR – 2, minoritati – 1, PSD – 8, PNL – 4 membri). Presedintele si-ar mai dori ca dezbaterile in comisie sa se desfasoare pe durata vacantei, proiectul urmand apoi sa intre in dezbaterea fiecarei Camere in parte. Iar referendumul ar trebuie sa aiba loc, potrivit graficului prezidential, o data cu alegerile locale de la sfarsitul lunii mai-inceputul lunii iunie 2012. Integralin Romania Libera.
O alta Constitutie si sfarsitul statului iliescian. Traian Basescu a intrat in ultima sa lupta politica, care poate parea din start pierduta intrucit nu vizeaza nimic altceva decit reformarea din temelii a chintesentei statului iliescian, anume sleampata, neclara si imobila constitutie iorgovaniana. Constitutia iorgovaniana poarta in intregime chipul parintelui ei spiritual, Iliescu Ion: aparent democratica si moderna (precum rinjetul emanatului ucigas de tinere vlastare ale Revolutiei deturnate cu nepretuit ajutor sovietic) insa in realitate hidoasa precum talpa iadului, prin viziunea ei imobilista si retrograda despre raportul poporului roman cu sine insusi si cu clasa politica emanata. Traian Basescu a deschis ultimul front al activitatii sale politice in calitate de sef al statului, si pare hotarit sa ucida cu mina lui aceasta Constitutie care e perfida tocmai prin aceea ca are in ea mecanismele unui blocaj perpetuu prin care poporului ii este confiscata, de 20 de ani, suveranitatea, de catre o clasa politica ce isi aroga dreptul de a-l reprezenta in (dez)onor Parlamentul Romaniei. Integral pe theophylepoliteia.wordpress.com.
Cat costa sa cumperi un parlamentar. Liviu Campanu (UNPR) il acuza pe Dan Voiculescu ca i-a oferit managementul unei statii locale a Antena 1 in schimbul inscrierii in PC si racolarii altor parlamentari prin aceeasi reteta.Presedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu a incercat sa profite de infiintarea Uniunii Social-Democrate pentru a ingrosa randurile propriului partid cu parlamentari de la UNPR si PDL. Moneda de schimb folosita? Promisiuni de contrarcte pentru afacerile acestora, perspectiva unui loc mai bun in viitoarele sondaje ale USL referitoare la candidati si oferirea controlului unor statii locale ale postului Antena1. Un astfel de targ a fost negociat in luna februarie de Voiculescu cu senatorul UNPR, Liviu Campanu. Mai multi sorti de izbanda a avut insa liderul PC cu senatorul PDL de Bacau, Vasile Nistor. Integral in EVZ.
Sapte razboaie cu maidanezii, nicio victorie. Primariile de sector si municipalitatea deruleaza programe de combatere a fenomenului cainilor comunitari prin sterilizare si adoptie. Rezultatele intarzie sa apara pentru simplul fapt ca lipseste o coordonare eficienta. „Legea Capitalei” cuprinde si centralizarea masurilor fata de problemele Bucurestiului. Cainii vagabonzi sunt cea mai mare problema a bucurestenilor, depasind poluarea, aglomeratia din trafic, birocratia sau coruptia. Rezultatul a fost publicat recent de Asociatia ProDemocratia, care a comandat un studiu sociologic. Problema maidanezilor ar putea fi rezolvata daca „Legea Capitalei” va fi adoptata si astfel nu vor mai exista sapte administratii care sa coordoneze, superficial, problema cainilor comunitari, scrie Adevarul.
Incepe vanatoarea de averi netaxate. Persoanele ale caror venituri reale depasesc cu mai mult de 50.000 de lei sumele declarate vor plati un impozit suplimentar. Primii vizati sunt patronii care au „uitat” sa treaca in contabilitatea firmei propriile venituri. Consultantii fiscali spun insa ca verificarile vor fi frectie la picior de lemn fara completarea declaratiilor de patrimoniu.Persoanele cu averi mari vor fi verificate de catre un departament special infiintat in cadrul Autoritatii Nationale pentru Administrare Fiscala(ANAF). Potrivit presedintelui ANAF, Sorin Blejnar, tinta verificarilor vor fi aproximativ 200-300 de persoane, mai ales patroni care au omis in ultimii ani sa-si inregistreze veniturile in contabilitatea firmei. Integral in Romania Libera.
Traian Igas: „Sindicalistii de la Interne au lefuri de 4.000 de euro”. Ministrul de Interne, Traian Igas, spune ca va reorganiza sistemul: 100 de functii si 20 de posturi de directori vor disparea din schema, care va fi mult mai supla.Ministrul de Interne spune ca 2011 va fi anul restructurarilor aparatului central si a altor structuri din subordine. Asta pentru ca, intre anii 2005-2009, numarul politistilor a crescut cu 50%. S-au facut extrem de multe angajari. Interviu integral in EVZ.
Iulian Fota, consilier prezidential pe probleme de Securitate Nationala: „Niciun teritoriu romanesc nu poate fi revendicat”. Iulian Fota spune ca inaugurarea la Bruxelles a oficiului asa-zisului tinut secuiesc nu constituie o amenintare la adresa securitatii nationale si aminteste de garantiile NATO si UE. Sfatuitorul presedintelui Traian Basescu in chestiuni de securitate nationala, Iulian Fota, crede ca tara noastra a scapat de drama trocului cu propriile teritorii, facut de catre marile puteri ale Europei, secole la rand. El spune ca apartenenta Romaniei la NATO si la Uniunea Europeana ofera suficiente garantii de stabilitate in zona. Interviu integral in Adevarul.
Mafia asiatica, fata oficiala. Asociatia Oamenilor de Afaceri Vietnamezi a jucat rol de interfata oficiala pentru liderii unei grupari transfrontaliere de crima organizata, suspectata de procurori ca a scos ilegal din Romania aproape 600 milioane dolari. Printre acestia, Hoa Le Duc, ale carui conexiuni duc la varful justitiei romane. Patru dintre membrii unei grupari de crima organizata, asa cum este ea considerata de procurorii romani, sunt fondatorii Asociatiei Oamenilor de Afaceri Vietnamezi din Romania (AOAV), o asociatie prin care s-au desfasurat activitatile oficiale si publice ale retelei. Este vorba de Hoa Le Duc care potrivit paginii de internet a asociatiei, a fost „presedinte al perioadei I, membru fondator”. Potrivit aceleiasi surse, Le Duc ar fi „inginer industrial” si director al Companiei Internantional Paldo Group SA, scrie Romania Libera.
Spaga din port, episodul 2. „S-au furat si stabilopozii”. Un fost inginer constructor, prezent inca din anii ’60 in portul Constanta, face radiografia istorica a zonei si a spagilor semnalate, recent, de arestarile facute de politisti.Are 75 de ani si din 1960 munceste in port. A fost sef al sectiei Cai Navigabile din cadrul Directiei Navigatie Maritima Constanta. Este, practic, parintele noului Port Constanta, dezvoltat in prelungirea celui inceput de Saligny in 1896. „Evenimentul zilei” continua seria de articole despre „Portul Spagii”, inceputa ieri, cu marturia unuia dintre cei mai vechi ingineri care au lucrat printre vapoarele ancorate la Constanta. Un om care a vazut si auzit multe in anii petrecuti aici.
„Estul salbatic” al afacerilor n-a disparut, s-a mutat in Moldova: Paradisul fiscal de peste Prut. Pentru un roman care a ratat oportunitatile de imbogatire ale anilor ’90, Republica Moldova ar putea fi locul celei de-a doua sanse. Dar riscurile sunt pe masura.”Sa va dau un exemplu. Seful unei banci romanesti s-a adresat justitiei pentru a obtine executarea unui debitor care nu isi platise o casa. Aceasta era intr-o vineri. Luni debitorul s-a dus la procuratura, l-a reclamat pe seful bancii ca ar face parte dintr-un grup infractional, miercuri acesta a fost chemat de procurori care au decis ca face parte dintr-un grup infractional, culmea, al carui membri sunt necunoscuti. Chiar daca esti nevinovat chestiunile acestea iti tulbura linistea”. Acesta este raspunsul care ii vine in primul rand in minte directorului regional al unei importante firme romanesti, prezenta si in Republica Moldova, atunci cand e rugat sa metioneze trei diferente intre mediul de afaceri din Republica Moldova si Romania, scrie Romania Libera.
Cati bani au adus americanii in Romania dupa 1960. Ambasada SUA la Bucuresti a raspuns ieri, in cifre, la intrebarea „Ce fac americanii?”. Statisticile vizeaza investitiile private, contributia guvernamentala si proiectele ONG-urilor. Statele Unite au contribuit la dezvoltarea Romaniei prin alocarea, sub diferite forme, a unor fonduri in valoare de aproape 2.5 miliarde de dolari in aproape toate domeniile de activitate – economie, politica, aparare, cultura, educatie si social – a aratat, ieri, Mark Gitenstein, amabasadorul american la Bucuresti. Integral in EVZ.
Cum ne da Ungaria lectii de lobby la Bruxelles. Reprezentanta Tinutului Secuiesc e un exemplu de lobby al Ungariei pentru dezvoltare regionala. Romania nu are la Bruxelles o institutie echivalenta cu Reprezentanta Regiunilor Ungare, ci numai birouri gazduite de reprezentantele altor tari. Ce face, de fapt, Reprezentanta Regiunilor Ungare si la ce foloseste? Potrivit statutului ei, promoveaza imaginea regiunilor ungare in capitala Europei si furnizeaza autoritatilor locale si sectorului privat informatii despre politica regionala si de coeziune, despre accesarea fondurilor, despre proiectele de lege discutate la Bruxelles sau orice alte informatii despre politica regionala. In plus, cauta parteneri pentru proiectele regionale, scrie Adevarul.
Bulgaria vrea sa construiasca un depozit de deseuri radioactive la granita cu Romania. Ce zona din tara noastra este in „aria monitorizata”. Romanilor li se cere parerea, pana la 30 iunie, despre propunerea autoritatilor bulgare de a construi un depozit national de deseuri radioactive in nordul Bulgariei, in zona localitatii Kozlodui, langa centrala nucleara cu acelasi nume, la 4 km de Dunare. Un numar de 14 primarii din judetul Dolj, situate in zona de monitorizare a centralei Kozlodui, au primit o notificare de la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Craiova in care este anuntata dezbaterea publica a „Raportului cu privire la impactul asupra mediului” in urma construirii depozitului de deseuri de la Kozlodui. Dezbaterea publica va fi organizata la Primaria Bechet, judetul Dolj, in data de 7 iulie, la ora 16:00, scrie Gandul.
EXCLUSIV EVZ. Sulfina Barbu, noul ministru al Muncii. Sulfina Barbu va fi propusa, de catre Emil Boc, pentru functia de ministru al Muncii, ne-au declarat surse guvernamentale. Dupa ce Ioan Botis si-a dat demisia, interimatul a fost asigurat de catre premier. Contactata de EVZ, Sulfina Barbu a declarat ca nu stie nimic. „Nu am fost anuntata, nu stiu nimic. Voi vedea in momentul in care voi fi contactata ce voi decide, in functie de conditiile si obiectivele propuse”, a spus SUlfina Barbu.
Ce obiecte de importanta mondiala stau inchise in depozitele de la Muzeul National de Istorie a Romaniei. Ganditorul de la Hamangia, ceramica de Cucuteni, carul ritualic de la Bujorul sau Tezaurul de la Pietroasele sunt cuvinte emblematice pentru intreaga cultura si istorie a Romaniei. Toate acestea se regasesc la Muzeul National de Istorie a Romaniei, care detine in patrimoniu circa 680.000 de piese. Muzeul de pe Calea Victoriei se afla insa intr-un imobil cu risc seismic ridicat, iar autoritatile nu au mai dat de cativa ani buni niciun ban pentru reconsolidare.La inceputul saptamanii am atras atentia asupra situatiei in care se afla Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), una dintre cele mai importante institutii de cultura, care detine o multitudine de piese unicat de talie universala. Cladirea in care se afla imobilul are nevoie urgenta de reconsolidare pentru ca in cazul unui cutremur, fatada MNIR, dar si zona in care se afla Tezaurul istoric al Romaniei, s-ar putea prabusi. Totodata, o mare parte a pieselor aflate in depozite se afla in pericol din cauza degradarii unor parti ale imobilului. Integral in Adevarul.