Subiectele Zilei: Dezvaluiri despre turnatorii lui Corneliu Coposu; "Nu vad cum se poate evita decizia de plagiat in cazul Mang". Vezi ce s-a intamplat cu membrul Comisiei de Etica responsabil de aceasta declaratie
Dezvaluiri despre turnatorii lui Corneliu Coposu. Oamenii erau interesati, chiar si la doi ani dupa Revolutie, de ceea ce a facut Securitatea, de informatorii ei si de persoanele urmarite sau racolate. Evenimentul zilei a oferit cititorilor sai, inca de la debutul pe piata, ample dezvaluiri pe marginea acestui subiect. Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu, unul dintre adjunctii lui Ion Cristoiu din perioada 1992-1993, a publicat, in premiera, notele informative a doua dintre persoanele care l-au turnat la Securitate pe liderul PNTCD. Doua zile mai tarziu, pe 8 iulie 1992, Mircea Suciu i-a luat o declaratie Seniorului pe marginea acestor dezvaluiri. Corneliu Coposu a spus ca stia cam tot ce tinea de urmarirea sa si ca, la un momen dat, inregistrase 47 de oameni pusi sa-l supravegheze. „E vorba de 47 de persoane de buna credinta, care mi-au comunicat personal ca sunt santajate sa faca declaratii despre mine”. Si, cu mare compasiune, a relatat despre unul dintre oamenii a carui depozitie o publicase Sorin Rosca Stanescu. „Prietenul meu mai tanar, Ioan Hoia, avea o fetita de 15 ani foarte bolnava, cu un diagnostic care impunea trimiterea ei la tratament in strainatate. Securitatea stia acest lucru si i-a conditionat acordarea vizei pentru el si pentru fetita sa muribunda de un angajament privind o serie de informatii despre mine. Asta se intampla prin 1976”, a relatat Corneliu Coposu, scrie EVZ.
Efectul unui singur tur: primari cu procente mici. Alegerile de duminica scot la iveala un efect daunator al schimbarii sistemului de vot de la doua la un singur tur de scrutin: unii primari vor avea o legitimitate de numai o cincime din numarul alegatorilor Unul dintre primarii cu cea mai slaba legitimitate in urma alegerilor locale desfasurate anul acesta dupa o noua regula – intr-un singur tur de scrutin – este cel din Vatra Dornei, cunoscutul oras-statiune din judetul Suceava. Ilie Bonches (56 de ani) a fost ales de numai o cincime din cetatenii cu drept de vot. Astfel, el a primit duminica 2.364 de voturi din totatul de 8.830 inregistrate in localitate. Drept urmare, a iesit pe locul intai, cu 26,77% din voturile valabil exprimate. Raportata la numarul total al celor inscrisi pe listele electorale – 14.300 – cifra nu reprezinta insa decat 16,53% din electorat, anunta Adevarul.
A inceput decontarea esecului PDL – reforma sau implozie? Elena Udrea pleaca din fruntea organizatiei Bucuresti dupa ce PDL a pierdut pe linie alegerile din Capitala pe seama blaturilor facute de mai multi candidati democrat-liberali. Nu este insa singurul lider asupra caruia colegii pun, direct sau indirect, presiune dupa esecul de la urne. Pana cand se vor sti rezultatele finale si se va putea vedea exact ce filiale s-au situat sub media partidului pe tara, cateva nume de lideri care ar trebui sa-si prezinte demisia de onoare rezulta la o privire pe lista consiliilor judetene si primariilor importante pierdute de PDL. Primul, liderul PDL sector 6, Cristian Poteras, a lasat a se intelege ca intentioneaza sa demisioneze. O conferinta de presa lamuritoare este programata astazi. Al doilea ex-primar de sector, Liviu Negoita, nu are o filiala de la conducerea careia sa demisioneze, dar a anuntat ca se retrage de pe lista PDL de consilieri, informeaza Romania Libera.
Reconstructia dreptei in jurul PDL pare iluzorie. Analizele sociologice si cele electorale arata ca PDL nu are resurse sa creasca pana la toamna si ca bazinul dreptei reale este destul de limitat. Victoria fara precedent a USL nu este intru totul surprinzatoare. Starea generala de spirit a societatii o prevestea de mult, dar publicul interesat a avut mereu la dispozitie si instrumente mai exacte, care anticipau, la randul lor, aceasta reactie categorica impotriva guvernelor PDL. De exemplu, un sondaj de opinie realizat in 2011, fara graba si fara mize partizane (The Gallup Organization Romania, la comanda Fundatiei Soros), dezvaluia inca de pe atunci gradul inalt de dezaprobare publica. Intrebati daca guvernul a luat masuri corecte sau masuri gresite ca raspuns la criza economica, 52% au raspuns ca masurile au fost mai degraba gresite si numai 7% au raspuns ca masurile au fost mai degraba bune. De asemenea, la acelasi moment (6-19 noiembrie 2011), 51% din cei intervievati raspundeau ca nu au incredere in guvernul aflat atunci in functiune, scrie Deutsche Welle.
Scandalul din TVR ia amploare: Cine le-a rapit romanilor fotbalul mare. Combinatiile care au lasat o tara intreaga fara Euro. Cosmin Cernat, seful Departamentului Sport al TVR, e acuzat ca a facut o „afacere de familie” cu Dolce. Nu toti microbistii romani se pot bucura de Campionatul European de fotbal, competitie care se desfasoara in Polonia si in Ucraina. Dimpotriva, jumatate dintre meciurile din faza grupelor sunt inaccesibile pentru majoritatea iubitorilor fotbalului, in conditiile in care TVR a decis sa cedeze 12 partide postului Dolce Sport, care poate fi urmarit doar de abonatii sai. Aceasta situatie le-a adus aminte unor microbisti de perioada de dinainte de 1989, cand urmareau marile competitii sportive la postul de televiziune al vecinilor bulgari. Iar cosmarul va continua si la Jocurile Olimpice, intreceri programate in vara acestui an la Londra, unde anumite discipline vor fi difuzate doar de Dolce Sport, anunta EVZ.
Ministerul imparte locurile la universitati: Clujul ia cele mai multe. Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca primeste in anul universitar 2012-2013 cele mai multe locuri finantate de stat: 4.870. Pe locul doi se afla Universitatea Politehnica Bucuresti cu 4.750 de locuri, urmata de Universitatea din Bucuresti cu 4.650 de locuri. La aceste cifre se adauga si locurile pentru tineri de origine romana din Republica Moldova cu diploma de Bacalaureat obtinuta in Romania, precum si locuri pentru tineri de origine romana din Republica Moldova, din tari invecinate si diaspora. In luna mai, Ministerul Educatiei anunta ca Guvernul a aprobat pentru invatamantul superior de stat 62.400 de locuri pentru ciclul de studii universitare de licenta. Guvernarea trecuta prevazuse 45.887 de granturi, cu o suma majorata pentru fiecare grant, informeaza Adevarul.
„Nu vad cum se poate evita decizia de plagiat in cazul Mang”.Vezi ce s-a intamplat cu membrul Comisiei de Etica responsabil de aceasta declaratie. Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a decis schimbarea componentei Consiliului National de Etica (CNE), cu putine zile inainte ca acesta sa dea un verdict in cazul acuzatiilor de plagiat aduse lui Ioan Mang, fostul sef de la educatie. „Mai trebuia sa il audiem pe domnul Mang deoarece raportul nostru stiintific era finalizat”, ne-a precizat Cristinel Diaconu fost membru al CNE. Diaconu este membru permanent al Centrului National de Cercetare Stiintifica din Franta si cercetator si colaborator al Organizatiei Europene pentru Cercetari Nucleare. Schimbarea comsiei este suspecta in contextul in care era asteptat ca, zilele urmatoare, CNE sa inainteze un raport final in cazul Mang. Verdictul – care i-ar fi fost cel mai probabil unul complet defavorabil – ar putea duce la desfacerea contractului de munca la Universitatea din Oradea, unde Mang este profesor. Ca sa nu mai vorbim de prejudiciul de imagine al celui care mai detine, inca, functia de senator de Bihor, scrie Romania Libera.
Povestile migrantilor din Romania: Doi iranieni la Bucuresti. Pe 23 ianuarie 2012, Amjad, un barbat de 48 de ani, inalt, cu pielea maslinie si ochi patrunzatori a sunat la interfonul de la sediul Organizatiei Internationale pentru Migratie in Bucuresti. Tinea de mana un baiat, pe fiul sau Behrouz, care avea 11 ani. Povestea lor in Romania incepe cu mai bine de un an in urma: pe 21 octombrie 2010 au intrat ilegal in tara. Plecasera din Teheran, Iran unde Amjad le lasase acasa pe sotia si fiica sa. Au venit pe o filiera folosita de multi dintre imigrantii care ajung ilegal la noi si, la fel ca multi dintre acestia, isi doreau de fapt sa ajunga in Germania cu locurile ei de munca bine platite. Au fost insa surprinsi de autoritati in timp ce treceau fraudulos frontiera dintre Serbia si Romania. Pentru a incerca sa mai salveze ceva din planul lui initial, a facut o cerere de azil in Romania. Integral pe EurActiv.ro.