Subiectele Zilei: Directorul de editoriale Le Monde, Alain Frachon: ''Este periculos ca printr-un decret se pot restrange puterile Curtii Constitutionale''; Aderarea Romaniei la Schengen va fi amanata. Mai multe state membre cer sa vada raportul suplimentar al Bruxelles-ului; Traian Basescu pentru Romania Libera: USL pregateste si a treia suspendare
Directorul de editoriale Le Monde, Alain Frachon: ”Este periculos ca printr-un decret se pot restrange puterile Curtii Constitutionale”. Editorialul Le Monde de saptamana trecuta, intitlulat „Romania contra Europei?” a starnit ample reactii la noi in tara. Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat ca marile publicatii internationale s-au contaminat intre ele si publica informatii neadevarate. De asemenea, premierul Victor Ponta a declarat ca este convins ca articolele din presa straina fie sunt platite, fie cei care le scriu habar nu au despre realitatea din Romania. Integral pe B1.ro
Aderarea Romaniei la Schengen va fi amanata. Mai multe state membre cer sa vada raportul suplimentar al Bruxelles-ului. Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen ar putea fi scoasa de pe agenda Consiliului JAI din septembrie, moment la care Bucurestiul astepta confirmarea acceptarii in spatiul fara frontiere in doua etape, la cererea reprezentantilor mai multor state membre care s-ar fi exprimat in favoarea acestei variante inclusiv in Consiliul pentru Afaceri Externe de astazi de la Bruxelles, au declarat, pentru Adevarul Europa surse apropiate discutiei. „Nimeni nu se astepta ca situatia sa se inrautateasca atat de mult in privinta Romaniei. Majoritatea a fost pentru amanarea discutiei din septembrie pe Schengen”, au precizat surse europene. Continuarea in Adevarul.
Parcagiii ilegali din Bucuresti castiga 3.000 de lei pe weekend. Pana nu de mult, zona Dorobanti din Capitala era punctul fierbinte pe care parcagiii ilegali se bateau. De cand Centrul Istoric a intrat in preferintele bucurestenilor dornici sa iasa la o terasa, indivizii care se ocupa cu inchirierea locurilor de parcare s-au reorientat. Au simtit mirosul banilor si au pus stapanire pe zona veche a orasului. Reporterii Libertatii au fost, weekendul trecut, in Centrul Istoric si au realizat cu camera ascunsa un reportaj despre ”afacerile” clanului parcagiilor ilegali din zona, relateaza Libertatea.
Sulina, Cimitirul Piratilor si legenda comorii ingropate! Sulina, locul unde apele tulburi-maronii ale Dunarii isi iau un parelnic adio de la Batranul continent si se varsa in Marea Neagra, este un loc al confluentelor. Parca intrepatrunderea apelor a schimbat si cursul firesc al vietii de pe pamant. Sulina a fost si a ramas un mic Babilon al Romaniei uitat de lume, aruncat si lasat stingher pe un petic de uscat. Sulina a reprezentat o „comoara” pentru piratii marilor, personaje de poveste care au trait cu sute de ani in urma de pe urma jafurilor la „drumul mare” in satucul dintre ape ajuns oras european, scrie EVZ.
Traian Basescu pentru Romania Libera: USL pregateste si a treia suspendare. Care a fost rolul serviciilor de informatii in aceasta prima jumatate de an care a debutat cu inlocuirea Guvernului Boc, a continuat cu caderea Cabinetului Ungureanu, investirea Guvernului Ponta si suspendarea presedintelui in Parlament si ce s-ar fi intamplat daca USL ar fi jucat corect pana la alegerile parlamentare din toamna? A fost sau nu implicat Kremlinul in declansarea crizei politice de la Bucuresti, care esteadevarul despre relatia Romaniei cu Rusia si de ce a revenit la Bucuresti, in perioada premergatoare referendumului pentru demiterea sefului statului, omul de afaceri rus Alexander Kondyakov, un personaj cu puternice legaturi la Moscova? Citeste integral interviul in Romania Libera.
Dilema absolventilor cu note mari: Student in tara sau in afara? Tinerii dezamagiti de sistemul de invatamant romanesc au usa larg deschisa sa devina studenti in tari europene. Studiile sunt gratis, iar cazarea si-o pot plati muncind. Sacrificiile si foamea nu mai fac parte din planurile tinerilor care vor sa invete peste hotare. In Occident, studentii romani jongleaza cu facultatea si job-ul si ajung sa castige mai bine ca parintii de acasa. Ichimas Fabian, plecat anul trecut in Danemarca, nici nu banuia cat de bine poti sa traiesti muncind doar trei zile pe saptamana, informeaza EVZ.
Ce democratie ne dorim. Vestul greseste daca isi imagineaza ca intelectualii sunt democrati in virtutea intelectualitatii lor; este o iluzie care, in trecut, a fost platita scump. Se face des auzita ideea ca miza principala a referendumului din 29 iulie este apararea democratiei europene. Dar asta presupune ca, pana la suspendarea presedintelui, Romania s-a bucurat de un grad acceptabil al democratiei, ca, in linii mari, regulile jocului au fost respectate. Este important sa evaluam cu atentie aceasta ipoteza. Sa ne amintim mai intai cateva evenimente importante. In toamna anului 2009, PDL pierduse majoritatea in Parlament, iar guvernul Boc a picat in urma unei motiuni de cenzura, relateaza Deutsche Welle.
Cum se transau in 1994 alegerile. La inceputul lunii martie 1994, partidele politice de la putere (PDSR) si din Opozitie (PNTCD si PNL) au hotarat ca se impune schimbarea guvernului condus de Nicolae Vacaroiu. In 4 martie 1994, in sala „Nicolae Iorga” din Camera Deputasilor, a avut loc prima runda de negocieri intre PNTCD si PDSR in vederea alcatuirii unui nou cabinet. Corneliu Coposu, liderul PNTCD, a propus un cuvern de colaborare, in timp ce PDSR dorea un guvern de uniune nationala. O aberatie, fiindca – asa cum sustinea si Corneliu Coposu – in acel moment Romania nu ar fi mai avut Opozitie. Integral in EVZ.
Incendiile din Carpati, provocate de oameni. Ciobani care dau foc la snepenis, turisti care lasa in urma lor focuri aprinse sau culegatori de fructe de padure care arunca neglijent mucuri de tigara aprinse. Acestea sunt principalele cauze ale incendiilor care au izbucnit in padurile din Romania. De parca s-ar fi „vorbit” intre ele, incendiile au aparut si in Arges, si in Brasov, Hunedoara, Alba, Covasna, Neamt, in timp ce in alte zone, precum Sibiu, Mures si Harghita au fost focuri, s-au stins intre timp, dar autoritatile tin acele perimetre sub observatie, pentru ca palalaia se poate reaprinde usor, informeaza Romania Libera.
Victor Ponta, albit de apropiatii lui Nastase. Expertii care au intocmit raportul pe baza caruia Consiliul de Etica a decis ca teza de doctorat a premierului nu este plagiat sunt apropiati ai lui Adrian Nastase. Consiliul National de Etica (CNE), organism din subordinea Ministerului Educatiei, a decis saptamana trecuta ca lucrarea ”Curtea Penala Internationala” nu este un plagiat. Decizia a fost luata de cei noua membri ai Consiliului numit de un subaltern al lui Ponta (Liviu Pop), pe baza raportului intocmit de un grup de experti in Drept, scrie Adevarul.