Sari direct la conținut

Subiectele zilei: DW: Moldova ar putea fi desființată, după alegerile din 2019, prin federalizare; „Biblia Pierdută”, cea mai bine vândută carte a unui român strârneşte mânia fanaticilor din Serbia; Primul proces din România desființat în urma protocolului dintre ÎCCJ și SRI. Ce spune procurorul

HotNews.ro
Actualitate, Foto: Colaj foto
Actualitate, Foto: Colaj foto

„Biblia Pierdută”, cea mai bine vândută carte a unui român strârneşte mânia fanaticilor din Serbia. Scene şocante în centrul Belgradului. Un individ a spart vitrina librăriei Vulcan de pe bulevardul Kralj Alexandar, din centrul capitalei Serbiei. Atacatorul a fost deranjat de reclama cărţii „Biblia Pierdută” a scriitorului timişorean Igor Bergler. Cartea tradusă şi în limba sârbă, cu titlul „Izgubljena Biblija”, are pe coperta roşie o pentagramă. Pentagrama (cu un cap de ţap) este folosită în ritualuri satanice, dar şi de veneratorii diavolului. Se pare că acesta este motivul pentru care un fanatic a considerat că este vorba de o carte satanică promovată în centrul Belgradului, potrivit Adevarul.

Moldova ar putea fi desființată, după alegerile din 2019, prin federalizare. La Chișinău au reînceput discuțiile despre federalizarea Republicii Moldova. Subiectul este preferatul președintelui pro-rus Igor Dodon. Ziarul rusesc „Nezavisimaia Gazeta” scrie că această temă ar urma să fie discutată în zilele următoare la întâlnirea lui Igor Dodon cu șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, iar în luna octombrie, la întâlnirea celor doi cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. În același context, ziarul menționează că desemnarea, în luna iulie 2018, a lui Dmitrii Kozak (autorului proiectului de federalizare respins de Chișinău în 2003) în calitate de reprezentant special al președintelui rus pentru dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu Moldova nu a fost întâmplătoare, această mutare fiind făcută pentru a pregăti federalizarea după alegerile parlamentare din februarie 2019, potrivit Deutsche Welle.

Guvernul a adoptat OUG cu dedicație pentru ca Netejoru și Stan să poată rămâne la șefia Inspecției Judiciare/ Se suplimentează numărul de inspectori. Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanță de urgență pentru completarea articolul 67 din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit unui comunicat al Executivului. Articolul 67 prevede exact modul în care sunt numiți șefii Inspecției Judiciare, în contextul în care mandatele actualilor șefi ai IJ au expirat din 1 septembrie. Pe ordinea de zi a guvernului figurează și un proiect de hotărâre, prin care se suplimentează numărul de inspectori cu 17. Inspecția Judiciară este arma folosită de alianța PSD-ALDE pentru a controla corpul magistraților, potrivit G4media.ro.

#roMânia Copiii nimănui. Depresia de acasă şi efectele negative ale exodului. “Copilul, rămas fără părinţi în ţară, nu a mai vrut să vorbească”. O generaţie pleacă şi reuşeşte cu greu să se adapteze, acolo unde reuşeşte, în timp ce o alta – copiii rămaşi acasă – îşi găseşte cu greu calea în lipsa reperelor. Statisticile vorbesc chiar de o tentativă de suicid pe săptămână cauzată de abandon, în timp ce psihologii se lovesc de cazuri cutremurătoare, în care formele de protest merg până la refuzul de a mai vorbi. Şi asta pentru că cei mici nu au mai avut cui să spună “mama” şi “tata”, potrivit Gandul.info.

Sahra Wagenknecht vrea să revoluţioneze stânga germană / Programul său? O alianță a socialismului ortodox. Co-președintele grupului parlamentar Die Linke mizează pe preferința națională. Și speră să fure voturile extremei drepte. Se pretinde a fi o revoluționară ca Rosa Luxemburg. Sahra Wagenknecht chiar împinge mimetismul până la asemănarea fizică cu aceasta. De acum încolo, ea vrea să revoluționeze stânga germană. Programul său? O alianță a socialismului ortodox și de preferință național, calul de bătaie al dreptei. Împotriva avizului partidului său de origine, Die Linke, ea a lansat, marţi, mișcarea Aufstehen! („Ridicați-vă!”) şi îndrăzniți să atacaţi un tabu: promovați limitarea „imigrației economice” pentru a recupera voturile date extremei drepte, potrivit Rador, care citează Le Point.

Primul proces din România desființat în urma protocolului dintre ÎCCJ și SRI. Procurorul din Cluj care s-a ocupat de caz avertizează: „S-a creat un precedent periculos”. Un jandarm condamnat anul trecut în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită , a fost achitat de Curtea Militară de Apel Bucureşti în baza protocolului secret de cooperare încheiat între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciu Român de Informaţii. Curtea Militară de Apel a considerat că toate probele din dosar au fost obţinute ilegal. Procurorul din Cluj, care a instrumentat cazul, nu înțelege nimic din sentință. ” Este total nejustificat ce au făcut cei de la Curtea de Apel”, a povestit Liviu Lașcu pentru actualdecluj.ro. Este prima decizie de acest fel în România, iar hotărârea se va lăsa, cel mai probabil, cu zeci, poate sute de procese în perioada următoare.

Franța: Popularitatea lui Macron scade cu 10 puncte, ajungând la cel mai scăzut nivel de după alegerea sa. Emmanuel Macron a înregistrat o scădere a popularității cu mult sub 40% în mai multe sondaje de opinie efectuate în ultimele, ajungând la cel mai scăzut nivel de la preluarea mandatului prezidenţial, în mai 2017. Președintele francez Emmanuel Macron a înregistrat o scădere spectaculoasă cu 10 puncte într-o lună într-un sondaj publicat marți, cu doar 31% dintre francezi care îi aprobă acțiunea în calitate de președinte, față de 41% în iulie. În acest sondaj realizat de Ifop pentru săptămânalul „Paris Match” și Radio Sud Radio, premierul Edouard Philippe a pierdut trei puncte, ajungând la 35% din cei satisfăcuți de activitatea sa, față de 38%, potrivit rador, care citează Le Soir.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro