Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: George Maior, SRI: Exista centre de putere care vor sa foloseasca SRI in batalia prezidentiala din 2014; Din vara vom avea buletine biometrice; Dragobetele nu mai saruta fetele. Traditia care este resuscitata doar in muzeele de etnografie

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

“Mita de la Ericsson”. Scandalul explodeaza in Elvetia si se relanseaza in Romania. La ultimul termen al procesului de la Bucuresti, brokerul Cristian Sima a transmis noi acte prin care vrea sa demonstreze implicarea fostului jurnalist Bogdan Chirieac in dosarul “Ericsson – Mita pentru politicieni” Transferurile de bani efectuate in cazul “ERICSSON” catre Romania constituie obiectul unei cercetari penale in Elvetia, documentele doveditoare fiind prinse in dosarul penal care se afla in lucru la procurorul elvetian Raffaella Rigamonti. In tara, Cristian Sima reafirma, in dosarul de daune care i-a fost intentat de Bogdan Chirieac, ca fostii manageri ai ERICSSON Romania – care erau si actionari la WBS HOLDING Ltd. – i-ar fi transferat lui Chirieac suma totala de 1,47 milioane de dolari SUA. Suma ar fi fost transferata in transe, in perioada 2000 – 2001, din conturi externe pe care le administrau, catre subcontul Bogdan Chirieac al contului cifrat V936480B de la BSI Chiasso Elvetia, scrie EVZ.

Din vara vom avea buletine biometrice. De la 1 iulie ne vor fi eliberate carti de identitate dupa model european. Mai mult, cine doreste poate opta pentru carti de identitate electronice. Asa au anuntat autoritatile care sustin ca noile buletine vor contine inclusiv amprentele titularului. Specialistii din cadrul Ministerului de Interne asigura ca buletinul electronic nu va fi impus. “Cine nu doreste carte de identitate electronica poate opta pentru una normala, care va fi asemanatoare cu cea electronica, dar nu va contine cipul si amprentele detinatorului”, a explicat Laura Cusa, seful serviciului juridic din Directia pentru Evidenta Persoanelor. Potrivit acesteia, implementarea noilor buletine se va face in mod treptat, in termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate, anunta Adevarul.

Interviu cu George Maior, directorul SRI: Exista centre de putere care vor sa foloseasca SRI in batalia prezidentiala din 2014. George Maior, directorul SRI (45 de ani), crede ca Romania “trebuie sa aiba forta de a-si extrage puterea adecvata unor discutii de pe picior de egalitate cu Rusia”. Din cauza importantei care i s-a dat pe plan intern, site-ul Vocea Rusiei, finantat de la Moscova, a devenit mai influent decat “este el din punct de vedere al calitatii”. Maior mai adauga ca tari situate la estul Romaniei incearca sa influenteze statele din aceasta parte a Europei. Anularea proiectului privind scutul american antiracheta de la Deveselu, asa cum s-a vehiculat in presa din SUA, “ar afecta pozitionarea Romaniei intr-un complex de securitate international”, potrivit sefului Serviciului Roman de Informatii (SRI), care adauga imediat ca “din fericire, acest lucru nu se va intampla”, informeaza Romania Libera.

Cristian Preda / Propunerea reformistilor din PDL: A treia cale, cu 3 copresedinti. Targetul reformistilor. De ce se implica Traian Basescu. Europarlamentarul Cristian Preda, exponent al asa numitului “grup al reformistilor” din PDL, considera ca este nevoie de o a treia cale la alegerile pentru sefia partidului de la viitoarea Conventie, o solutie fiind un aparat de conducere cu 3 copresedinti si 7 vicepresedinti. Intr-un interviu acordat cursdeguvernare.ro, la Bruxelles, Preda a aratat ca “grupul reformistilor” si-a conturat un program in care vizeaza trei categorii de alegatori carora PDL sa li se adreseze, insa nu s-a decis daca va merge pe o motiune proprie la Conventia nationala, sau va negocia cu Elena Udrea ori cu Vasile Blaga preluarea unor puncte de program in schimbul sustinerii. Referitor la conducerea PDL asigurata de echipa lui Blaga in prezent, europarlamentarul a criticat o anumita lipsa de reactie a partidului in fata USL. Fostul prim-vicepresedinte al PDL considera ca seful statului a intervenit in mod legitim in lupta pentru putere din partid. Integral pe Cursdeguvernare.ro.

DW: De ce nu pot fi reformate partidele. Toate partidele din Romania postdecembrista au fost si sunt constituite din grupari, din factiuni care se lupta in interiorul acestora, dar nu pentru reformarea si modernizarea partidelor, ci pentru putere. Gruparile reformiste, acolo unde exista, sunt reprezentate de atit de putini politicieni vizibili, incit acestea nu au nici o sansa de a determina o reformare a partidului. Evenimentul politic cel mai apropiat, Congresul PNL de la sfirsitul acestei saptamini, va dovedi ca grupul reformistilor liberali in frunte cu Chiliman, Tariceanu, Orban, Moisescu nu va avea nici o sansa sa impuna o democratizare a conducerii partidului, intre altele prin alegeri uninominale si desemnarea candidatului la prezidentiabilele din 2014 prin votul delegatilor, anunta Deutsche Welle.

Scandalul citostaticelor continua: Exista bani, trebuie doar cumparate. Dupa ce Guvernul a alocat un fond de urgenta de 800.000 de euro pentru citostatice, procedura de achizitie bate pasul pe loc. Comisia de oncologie din cadrul Ministerului Sanatatii s-a reunit pe 15 februarie pentru a definitiva lista de medicamente care lipsesc din farmaciile spitalelor si care trebuie cumparate de compania nationala Unifarm. “Cei de la compania Unifarm sunt in proces de negociere cu mai multi producatori de medicamente”, neau declarat reprezentantii biroului de presa al MS. Intre timp, mai multi sefi ai sectiilor de Oncologie din spitalele din tara, inclusiv din Bucuresti, asteapta comanda. La Institutul de Oncologie Bucuresti lipsesc patru tipuri de citostatice, care trebuie aduse prin Unifarm. “Noi am raportat aceste lipsuri, am si primit o parte din ele, avem promisiuni ca in curand o sa primim si restul medicamentelor. In afara de cele patru medicamente care trebuie aduse prin Unifarm, avem tot ce ne trebuie”, ne-a declarat medicul Rodica Anghel, directorul IOB, informeaza EVZ.

Elisabeta Szilagyi a fost “doamna de fier” din umbra celor mai mari nume din istoria Hunedoarei. Una dintre cele mai importante femei din istoria Transilvaniei si-a legat numele de domnia lui Ioan Corvin de Hunedoara, a carui sotie a fost, si a fiului sau Matei Corvin, domnitor vreme de trei decenii pe tronul Ungariei. Regina Elisabeta Szilagyi (1410 – 1483) a provenit dintr-o familie de nobili maghiar cu foarte mare influenta in Evul Mediu. Elisabeta a fost fiica lui Ladislau Szilagyi, capitanul cetatii de la Bradics si sora lui Mihai Szilagyi, voievod transilvanean si regent ungar. L-a sustinut pe Ioan de Hunedoara in campaniile militare conduse de acesta si l-a ajutat pe Matei Corvin sa ajunga pe tronul Ungariei. A organizat, impreuna cu fratele sau, Ladislau, chiar si armatele care au pus capat razboiului civil izbucnit dupa moartea lui Ioan de Hunedoara si a avut in administrare pana la moartea ei Castelul Corvinilor, scrie Adevarul.

Dragobetele nu mai saruta fetele. Traditia care este resuscitata doar in muzeele de etnografie. E momentul cand incepe sa miroasa a primavara. Pasarile care au iernat la noi isi dezmortesc aripile. Se aduna in stoluri, prin paduri, se imperecheaza. Etnografii spun ca Dragobetele are legatura cu tumultul necuvantatoarelor, care dau tonul renasterii naturii, dezghetului, cand in padure apar primii ghiocei, iar copacii dau semne de inmugurire. Ziua de 24 februarie se mai numea si “cap de primavara”, cand tinerii din sat se adunau. Flacaii vorbeau despre “logodna pasarilor”, dar se gandeau la fetele de maritat pe care pusesera ei ochii deja. Cu totii mergeau in padure, se incingeau hore. Fetele adunau florile care invinsesera zapada si iesisera la soare, viorele sau tamaioare, pastrandu-le pana in vara, de Sanziene, cand le vor arunca pe o apa curgatoare. Sperand astfel sa-si atraga ursitul. Si tot pentru dragoste rosteau descantece pe care le invatasera de la mama sau de la bunica lor, anunta Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro