Subiectele zilei: "Grosul trupelor NATO trebuie sa se mute inspre Est". Vom avea baze permanente in Romania?; Rana vie a coruptiei parlamentare. Majoritatea parlamentara continua sa se opuna demersurilor justitiei; Aliatii il imping pe Ponta spre alegerile prezidentiale
„Grosul trupelor NATO trebuie sa se mute inspre Est”. Vom avea baze permanente ale Aliantei in Romania?Raspunsul senatorilor americani. Trei dintre cei mai influenti senatori americani au venit in Romania pentru a transmite mesajul SUA de sustinere fata de progresele inregistrate aici in domeniul militar, al indepedentei energetice si al luptei anitcoruptie. Intr-un interviu pentru Gandul, John McCain, Ron Johnson (republicani) si Christopher Murphy (democrat) au explicat ca au misiunea de a-si convinge colegii din Congres sa sustina angajamentul financiar al SUA fata de intarirea apararii in cadrul NATO si al relocarii unor capabilitati militare aflate in prezent mai ales in Vest, catre centrul si Estul Europei, inclusiv in Romania. Un interviu al ziarului Gandul.
Senatorii americani John McCain, Ron Johnson si Christopher Murphy, interviu pentru Gandul: „Daca Parlamentul a actionat in asa fel incat sa restrictioneze lupta anticoruptie, asta ne afecteaza relatiile cu Romania”. Trei dintre cei mai influenti senatori americani au venit in Romania pentru a transmite mesajul SUA de sustinere fata de progresele inregistrate aici in domeniul militar si al indepedentei energetice, dar mai ales fata de lupta anticoruptie. Republicanul John McCain a spus ca restrictionarea de catre Parlament a anchetelor de coruptie „afecteaza relatia Romaniei cu SUA”, democratul Christopher Murphy a aratat ca un Parlament care isi protejeaza membrii de anchetele procurorilor este de neconceput in SUA si ar fi „luat in ras” la Washington, iar republicanul Ron Johnson a spus ca un sistem corupt impiedica investitiile si nu permite independenta energetica fata de Rusia.
Rana vie a coruptiei parlamentare. Majoritatea parlamentara de la Bucuresti continua sa se opuna cu succes demersurilor justitiei de a-i urmari pe deputatii si senatorii corupti. Or, acest scut parlamentar pune in pericol viitorul Romaniei. Cum de e oare posibil ca niste insi acuzati de coruptie sa nu poata fi deferiti multa vreme justitiei, doar pentru ca sunt parlamentari si se numesc Marius Isaila, Vlad Cosma, Laszlo Borbley, Victor Paul Dobre sau Ion Stan si sunt protejati de camarazii lor din Senat sau Camera Deputatilor? Si cum de e posibil ca inalti oficiali, intre care premierul Ponta, sa sfideze actul de justitie si credibilitatea ei, sa ia public apararea unor insi banuiti de coruptie si investigati pentru fapte de coruptie, in timp ce le tin faptasilor sau prezumtivilor faptasi isonul, atacand institutii ca DNA, care joaca un rol cheie in demascarea lor? O analiza Deutsche Welle.
Aliatii il imping pe Victor Ponta spre alegerile prezidentiale. Liviu Dragnea, numarul doi in PSD, se grabeste sa anunte candidatura lui Victor Ponta la alegerile prezidentiale, pentru a prelua puterea in partid, iar UNPR a strans deja semnaturi de sustinere pentru a-l impulsiona pe premier. In timp ce, pe partea dreapta, candidatii la alegerile prezidentiale se calca pe picioare, stanga unita inca nu are un candidat anuntat oficial, pentru ca Victor Ponta se codeste, deocamdata, sa faca pasul decisiv. Premierul a asteptat mai intai rezultatatul alegerilor europarlamentare, dar cum PSD nu a reusit sa treaca pragul de 40%, Ponta a amanat oficializarea candidaturii pana in toamna, cand va fi organizat Congresul PSD. Integral in Adevarul.
Legea care aduce voturi in mediul rural. Bani de la Dragnea pentru supusii sai, primari de la tara. Vicepremierul Liviu Dragnea a pus in aplicare, la nivel national, strategia aplicata in Teleorman, judetul pe care l-a condus pana acum doi ani, inainte sa ajunga ministru. El a initiat o ordonanta de Guvern si o lege prin care baronii locali si primarii de comune pot sa gestioneze banii veniti de la Ministerul Dezvoltarii prin administratori publici, scapand, astfel, de raspunderea semnarii documentelor, potrivit EVZ.
PMP in epoca Udrea: izolat si nesemnificativ? Prin inscaunarea Elenei Udrea in funtea PMP, partidul de suflet al presedintelui Traian Basescu risca sa ramana izolat pe scena politica. Daca se va incapatana sa mearga pana la final cu un candidat propriu, procentele lui Cristian Diaconescu vor conta, cel mult, in turul doi al alegerilor din toamna. Dupa ce l-a invins la un scor detasat pe contracandidatul sau, Daniel Funeriu, Elena Udrea a promis delegatilor prezenti la primul congres al formatiunii ca PMP va schimba clasa politica si va fi primul partid din Romania in 2016, noteaza Romania Libera.
Barza ocoleste Romania. S-au nascut cei mai putini copii de la razboi incoace. Lipsiti de un acoperis deasupra capului, de joburi si de perspective, tinerilor din Romania nu le mai arde de facut copii. In 2013, numarul bebelusilor adusi pe lume a atins un minim istoric inregistrat dupa Al Doilea Razboi Mondial. Din 1990 si pana astazi, numarul copiilor nascuti in Romania a fost in continua descrestere sau cel mult stagnare fara ca acest lucru sa ingrijoreze clasa politica. Continuarea in EVZ.