Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Hans-Gert Pottering: "Aderarea Romaniei a fost prematura"; Soarta cruda a absolventilor de clasa a VIII-a: Azi bococi la liceu, maine repetenti la Bac; Ascensiunea statelor mafiote: cum ajung infractorii la varful puterii

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Hans-Gert Pottering: „Aderarea Romaniei a fost prematura”. Intr-un interviu pentru DW, fostul presedinte al Parlamentului UE, Hans-Gert Pottering, este de parere ca, in Romania, principiile europene sunt amenintate. DW: Va numarati printre cei mai experimentati politicieni din UE si ati vazut destule conflicte. Cat de grava este acum situatia din perspectiva crizei euro? Hans-Gert Pottering: Ne aflam intr-o faza dificila cu provocari dure, dar provocari au existat mereu in politica de integrare europeana. Cred ca provocarile pot fi depasite intrucat Germania, cu Angela Merkel la conducerea guvernului, contribuie decisiv la acest proces. Fara a dori sa cosmetizez prea mult, sunt increzator ca si institutiile europene urmeaza acelasi drum. Citeste continuarea interviului de Deutsche Welle.

Soarta cruda a absolventilor de clasa a VIII-a: Azi bococi la liceu, maine repetenti la Bac. Educatia a fost, ieri, in doliu, dupa ce rezultatele a doua dintre cele mai importante examene nationale au aratat, negru pe alb, ca elevii romani sunt pe zi ce trece mai slab pregatiti. In timp ce Bacalaureatul a atins pragul de jos, cu o promovabilitate de numai 43,04%, notele Evaluarii Nationale au demontat mitul conform caruia la clasele mici se invata mai mult. 34% dintre elevii de clasa a VIII-a nu au reusit sa obtina nici macar „rusinosul” 5. Chiar si asa, spun profesorii, toti vor intra „undeva”, gratie invatamantului obligatoriu pana la zece clase, relateaza EVZ.

Romania si riscul expulzarii. Traian Basescu ar fi vrut crearea Statelor Unite ale Europei. Dar actiunile adversarilor sai ar putea ajunge sa scoata Romania din aceste „State”. In fata masivului tir de baraj generat in occident de intempestiva scoatere din functiune, de catre USL si aliatii ei, a statului de drept, Victor Ponta a dat inapoi si a promis marea cu sarea. In Romania se vor rectifica urgent greselile facute, a promis el la Bruxelles, fagaduind totodata, in fata liderilor occidentali, altfel decat oamenii sai de la Bucuresti, ca se vor respecta cu strictete deciziile Curtii Constitutionale, relateaza Deutsche Welle.

Victor Rebengiuc, actor de teatru si film: „Constiinta trece prin burta”. Actorul nu este de acord cu tinerii care se prezinta cu diplome de facultati private. Victor Rebengiuc filmeaza, in aceste zile, „Cainele japonez” in care are rolul unui batran tata, ramas fara casa, dar cu teren. Actiunea se petrece intr-un sat, despre care actorul spune ca e „cazut in destramare”. Integral in EVZ.

Omul care a reconstruit un oras cu palmele sale. Aproape falit, cu joburi instabile, dar tanar, tenace si, poate, un pic prea visator. Asa poate fi descris Rudolf Hanzelik, un hunedorean de 27 de ani care-si ocupa timpul liber cu imbunatatirea imaginii orasului in care traieste. Este membru activ al unei asociatii non-profit care se ocupa cu fel de fel de proiecte pentru Hunedoara, dar de remarcat se remarca prin doua lucruri: perseverenta cu care a trasat si continua sa traseze cu maxima precizie harti pentru Google Maps si ardoarea cu care isi doreste ca linia de cale ferata ingusta dintre Hunedoara si Govajdie, aruncata la fier vechi cu 12 ani in urma, sa fie refacuta, scrie EVZ.

Ascensiunea statelor mafiote: cum ajung infractorii la varful puterii. Politia, procurorii si judecatorii din intreaga lume se confrunta cu o noua amenintare, mai grava decat inmultirea infractorilor sau lipsa de resurse: mafia de stat. Pe de-o parte, infractorii au paᅡtruns in institutiile de stat la un nivel fara precedent, iar pe de alta parte multi inalti functionari publici au preluat operatiunile ilegale ale mafiei locale, in loc sa lupte pentru eradicarea bandelor puternice. In prezent, pozitiile de conducere din cele mai profitabile intreprinderi ilegale nu mai sunt ocupate doar de infractori profesionisti, ci si de inalti functionari guvernamentali, legiuitori, sefi ai agentiilor de spionaj, conducatori de departamente de politie, ofiteri militari si, in unele cazuri extreme, chiar sefi de stat sau membri ai familiilor acestora, arata un studiu al Institutului Carnegie pentru Pace Internationala. Integral in Romania Libera.

Interviu ca-n SUA la Politehnica Bucuresti. Candidatii la Universitatea Politehnica vor trebui sa-i convinga pe reprezentantii facultatilor ca sunt potriviti pentru profesia de inginer. Anul acesta, Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB) organizeaza concursul de admitere in anul I in perioada 23-24 iulie. La opt facultati, candidatii vor sustine doua probe scrise, iar la celelalte sapte, vor fi admisi pe baza rezultatelor la Bacalaureat si a unui interviu, scrie Adevarul.

Cazul Zambaccian. Judecatorii descriu santajul lui Nastase: ”Ori gasesc o solutie convenabila cu el, ori il decredibilizez ca om”. Adrian Nastase a considerat compromitatoare declaratiile date impotriva sa de fostul consul al Romaniei in China, Ioan Paun, fapt pentru care, arata judecatorii Curtii Supreme, fostul premier a recurs direct la santaj. Inalta Curte de Casatie si Justitie considera, in motivarea sentintei din dosarul Zambaccian, ca procurorii DNA au reusit pe deplin sa dovedeasca acuzatia de santaj la adresa fostului consul roman Ioan Paun, adusa fostului premier Adrian Nastase prin rechizitoriul din dosar. Drept urmare, l-au condamnat pe acesta la doi ani de inchisoare cu suspendare, informeaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro